Balkonada

Ezt tedd, hogy jövőre is szépek legyenek a tulipánok

A tavaszi kertek egyik sztár növényét, a változatos színű és formájú tulipánokat sokan imádják. Az évről évre újravirágoztatásba viszont sokaknak beletörik a bicskája. Elárulok pár titkot, amivel jövőre is előcsalogathatod a virágokat az idén elvirágzott hagymákból. 

 

 

A tulipán Ázsiából, a mai Törökország területéről származik.Már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, a mai Isztambulnak a jelképe.

Neve a perzsa tuliban (= turbán) szóból származik, utalva a fejfedő és a virág hasonlóságára. Magyar nyelvemlékekben a XVII. században jelent meg, sokáig tulipántnak hívták. 

A törökök több egyéb növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk. Magyar és bécsi közvetítéssel jutott el Európa nyugatibb országaiba a XVII. században. Népszerűsége miatt ára vetekedett az aranyéval. 

A mai, nemesített fajták nagyon tartósak és megfelelő gondozással évekig kertünk ékei lesznek. Nézzük az újravirágoztatáshoz szükséges legfontosabb teendőket!

 

 

Vágd le az elnyílt virágszárakat

Elvirágzás után a tulipánon hagyott elnyílt virágszár felesleges energiákat von el a növénytől. Ha már nincs díszítő értékük a virágfejeknek, vágd le azokat. A leveleket viszont hagyd a tövön, ezekből fognak a hagymák tápanyaghoz jutni. A leveleket csak akkor szedd le, ha elszáradtak, akkor kézzel könnyen ki tudod húzni a hagymából.

 

 

Virágzás után se hagyd abba a tápoldatozást

Fontos, hogy az elvirágzást követően se felejtkezz meg a tápoldatozásról, mert a hagymák növekedéséhez tápanyagra van szükség. Használj szervestrágyát, vagy műtrágyát az elnyílást követő 4-6 hétben is, egészen addig, amíg a levelei le nem száradnak.

 

 

Két-három évente szedd fel a hagymákat

Szokás a tulipánokat iskolás növénynek is hívni, mert akkor ültetjük, amikor az iskola elkezdődött (szeptembertől november közepéig) és akkor szedjük fel, amikor vége a sulinak (júniusban). Persze a tulipánok évismétlők is lehetnek, nem kell minden évben felszedni őket, elég 2-3 évenként.

A hagymák kimenekítésére azért van szükség, mert az évek alatt egyre mélyebbre süllyednek, és egy idő után már nem tudnak a mélyből előbújni. A felszedés ideje akkor jön el, ha a tulipán már teljesen visszahúzódott a hagymába, azaz elszáradtak a levelek. Ilyenkor száraz, hűvös, de jól szellőző helyen kell tárolni a hagymákat az őszi újraültetésig. 

Ősszel 10 cm mélyre és 10 cm tőtávolságra kell elültetni a hagymákat. Jelentősen megkönnyíti a felszedést, ha ültetőkosarat használunk. Ilyenkor a kosárral együtt könnyen kiemelhetjük az elnyílt növényeket.

 

 

Balkonládából ültesd ki a kertbe

Balkonládában csak egy évig érdemes tartani a növényeket, mert a kevés földben tartva nem tudnak elég tápanyagot felvenni az újravirágoztatáshoz. A balkonládákba is szeptemberben ültesd a hagymákat, elvirágzás után pedig ültesd át szabadföldbe.

 

 

Lakásban elnyílt tulipánt is ültesd a szabadba

Ha hagymás növényt vásároltál tavasszal a lakásba vagy a teraszra, esetleg a hűtős módszerrel virágoztattad, az elvirágzás ültesd ki a kertbe, hogy a hagymák megerősödjenek. Jövőre újra megcsodálhatod majd a virágokat.

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Ezzel a trükkel már februárban virágzó tulipánod lesz

🌷 Fehér lepel díszíti a tavaszi kerteket

🌷 Csodás fotók a világ legnagyobb virágoskertjéből

🌷 Mi legyen a szobában elnyílt hagymás növényekkel?

🌷 Havazás után is nyílnak a tulipánok Vácrátóton

🌷 10+1 meglepő tény a holland virágtőzsdéről

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!