Balkonada

Így tarthatod távol a vakondot a kerttől környezetbarát módon

Élni és élni hagyni. Ezt az elvet vallom a kertben is. Szeretem a kertet ott túrni ahol én gondolom, a hívatlan földtúró látogatók kertészkedésére pedig inkább nem tartanék igényt. De a vakondok soha nem kérdezik a véleményemet. Na, de ezután! Most már tudom, mit kell tennem, hogy szót fogadjanak és vakondmentes legyen a kertészkedés.

 

 

Miért van vakond a kertben?

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor a frissen telepített füvön, a tavasszal épp éledező gyepen vagy az elültett ágyásokban váratlanul megjelenik egy földkupac. Az egyébként nagyon cuki kis vakond télen is  tevékenykedik, tavasszal kezd szaporodni és munkálkodni. Négy-öt kölykének élelmet keresve sok kárt és bosszúságot okoz a kertekben.

Kedvelt csemegéje a földigiliszta, az egyik leghasznosabb talajlakó, aki lazítja, forgatja a termőföldet. Dicséretére válik, hogy járatai készítése közben elpusztítja a talajban élő kártevőket, a cserebogár pajorokat, csigákat, lótücsköket, drótférgeket, százlábúakat. Megfogja és elfogyasztja a járatába került házi egeret és mezei pockot.

Legfőbb ellensége a gólya, hosszú csőrét a vakondtúrásba fúrva emeli ki a kis kormost és élve nyeli le. A macska és a kutya sem igazán tűri meg a kertben.

Miért pont bennünket tisztel meg jelenlétével? Miért szeret nálunk lenni a vakond? A vakond olyan helyen túr, ahol elég táplálékot talál maga és a család fenntartásához. Ha nincsenek a földben kártevők (cserebogár pajorok, csigák, lótetűk, drótférgek, százlábúak), akkor egyszerűen tovább áll, hogy élelemben gazdag kertben dőzsölhessen.

 

 

Vakondűzés és vakondriasztás kíméletesen

Rengeteg mendemonda, házi praktika terjed a védett, ugyanakkor sok kárt okozó vakondok távol tartásáról. Az olvasók kipróbált és többé-kevésbé bevált vadondűző és vakondriasztó fortélyairól kiderült, hogy azok sem csodaszerek, nem megingathatatlan, minden esetben alkalmazható módszerek. A legfőbb gond velük, hogy vagy elpusztítják a védett állatokat vagy hosszútávon hatástalanok. Valójában csak tüneti kezelések, ideig-óráig hatnak. A probléma eredeti okát nem szüntetik meg, ezért végleges megoldás sem várható tőlük.

Talán még a sokáig istenített és tökéletesnek hitt vakondhálós megoldás a legjobb mind közül, de ez sem nyújt 100 %-os védelmet. Kíméli az állatot, de nagy feladat és igen költséges a kertépítés során 30 cm mélyre lehelyezni a vakondhálót. Arról nem is beszélve, milyen áldozatokat kell hozni, ha nem voltunk előrelátóak és egy már beállt kertben, utólag akarunk vakondhálót lerakni.

A vakond leleményes állat, megtalálja a módját, hogy a mindennapi betevő falatja a pocakjába kerüljön. Nem okoz gondot neki, hogy a leterített vakondhálós gyepszőnyeg alól kikotorja a földet.

 

 

A vakondűző küzdelmünkben nem szabad elfelejteni azt a tényt, hogy a vakond védett állat. Fontos megtalálni azt a kíméletes módot, amivel jobb belátásra bírhatjuk és távozásra kényszeríthetjük.

A vakond tartós és környezetbarát kitessékeléséhez meg kell szüntetni a probléma gyökerét. Először is meg kell szabadulni a talajban élősködő pajoroktól, bogárlárváktól, drótférgektől, mert ezek vonzzák a kertbe a kis kertészt. Az egészséges talajban nincsenek vadond-ínyencségek, azaz kártevők.

Az élni és élni hagyni elven alapuló természetes vakondűzés lényege, hogy olyan körülményt teremtünk a kertünkben, ahol a vakond és társai (a mezei egér, cickány) nem érzik jól magukat és önként elmenekülnek. Nem öljük meg tehát az állatokat, csak egyszerűen és finoman kiutasítjuk a kertünkből, hogy számukra kedvezőbb körülmények között éljenek tovább.

 

 

Költségtakarékos és hatékony megoldás: Horto bio

A talaj egészségét egy költségtakarékos és roppant hatékony biológiai módszerrel, a Horto bio rendszeres használatával biztosíthatjuk, aminek áldásos hozadéka a vakondmentes kertészkedés.

A Horto bio nem más, mint egy szerves anyagokat – ricinusolaj alkaloidákat – tartalmazó, kettős hatású környezetbarát készítmény. Valójában tápanyag, bio talajjavító és kártevőűző szerves trágya ötvözete. A talajtáplálással egyidejűleg a kártevő-mentesítést is elvégezi. Talajba keverve vagy földre, fűre kiszórva (beöntözve) taszító hatással van a talajlakó kártevőkre (mocskos pajor, cserebogár pajor, lótetű, hangya, csiga, drótféreg). Folyamatos felszívódású és épp ennek köszönhetően hosszú távú megoldást jelent.

Minden szerves és ásványi anyaggal keverhető. Szerves nitrogén tartalma lassan szívódik fel, 80-90 napig biztosít energiát a növénynek. Tavasszal, nyáron és ősszel érdemes bevetni a szép termés és vakondmentes kert érdekében.

 

 

Akkor a leghatékonyabb, ha vetés vagy ültetés előtt 10-15 cm mélyen a talajba dolgozzuk. A talaj felszínre szórás után alaposan öntözzük be. Fűszellőztetéskor, vagy akár később is egyenletesen szórjuk ki a gyepre és intenzíven locsoljuk be.

A talajba felszívódott Horto bio hatóanyag láthatatlan védőhálóként három hónapig védelmezi a kertet. A kert csodálatosan zöldülni fog a szerves hatóanyagtól, a kártevők pedig továbbállnak. Többé nem kell foglalkozni a veteményesben elrágott, kitúrt növények újrapalántázásával sem.

A vakondűző hatás kialakulásához három – négy hét szükséges. Ha azonnali beavatkozásra van szükség a gyep védelmében, akkor Ricinusos granulátumot érdemes kiszórni, ami gyorsan olvad, és gyorsan hat is.

A természetes összetevőket tartalmazó Horto bio teljesen veszélytelen a kertben játszó gyermekekre és futkározó kis kedvencekre is. Felhasználása biogazdálkodásban is engedélyezett.

A folyamatos kertápolás, a tavasszal, nyáron és ősszel végzett Horto bio talajkezelés eredményeként örök életre elbúcsúzhatunk a vakondoktól.

 

Nézd meg a videót is, ha szeretnéd, hogy a vakondok ne nálad randalírozzanak!

 

 

Többen kérdezték, hol lehet Horto bio szert vásárolni. Itt találsz egy beszerzési helyet:

http://kertfuvesites.hu/Vakonduzo-es-vakondriaszto–horto-bio/termek/9/

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így lehet hatékony és költségkímélő a növényápolás

🌷 Ezzel kezd a tavaszi kertészkedést

🌷 Így lesz egész évben szép a füved

🌷 Ilyen kertben garantáltan madárcsicsergés fogad

🌷 Álló muskátli gondozása

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. László Damsits says:

  Kiszámoltam, az 1000 m2-es telkem éves vakodtalanítása kb 100.000,- Ft éves költségű lenne. Ezt jóval olcsóbban, párezer Ft-ból megoldom sósavval és hypóval. :-))

 2. Próbálja ki, hogy a vakondtúrásba letört bodzaágat szúr. Fejjel lefelé, nehogy megeredjen, mert hajlamos rá… Állítólag utálják.

 3. Próbálja ki, hogy a vakondtúrásba letört bodzaágat szúr. Fejjel lefelé, nehogy megeredjen, mert hajlamos rá…

 4. Én évtizedek óta a nagysárfű nevű növénnyel tartom távol a vakondokot és a lótetűt! Ha véletlenül betéved hozzám, nem bántom, mert állatszerető vagyok, de megfogom és leviszem a völgyben lévő patak partjára, hogy éljen tovább! Előtte megmutogatom a szomszéd gyerekeknek is akik örülnek a látványnak!

 5. Tisztelt Uram! – Nem gondolja, hogy ez kicsit durva?
  Mit szólna, ha kedves felesége a megterített asztal helyett ugyanezzel fogadná?
  Szívtelen!!!!!

 6. László Damsits says:

  A fenti hozzászólóknak: 35 éve küzdök a vakonddal, minden létező módot, eszközt, szert kipróbáltam, eközben 100 ezres nagyságrendet költöttem rá. Higgyétek el, hogy ez a legolcsóbb és legjobb, éves szinten legfeljebb 2500-3000,- Ft 🙂

 7. Nem épp a legkíméletesebb mód, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem környezetbarát… 🙁

 8. Szerintem ez is nagyon jó megoldás. 🙂
  Élni és élni hagyni. Csak is ilyen hozzáállással lehet még jövője az unokáinknak is.

 9. Azt hiszem nem lehet mindent pénzügyi alapon megközelíteni. Gondolni kell a jövőre is.
  Arról nem is beszélve, hogy a vakond védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft.
  Mi lenne, ha minden egyes vakond árát behajtanák Öntől? Akkor is ez lenne a legolcsóbb módszer?
  De ha már ennyire a pénz számít, akkor Szabó György módszerét ajánlom. A vakond megfogása és a természetbe szállítása ingyenes és még a büntetés réme sem fenyegeti.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!