Balkonada

Ilyen kertben garantáltan madárcsicsergésre ébredsz

Keveseknek adatik meg, hogy kertjükben természetes tó partján pihenjenek vagy tiszta vizű patak csordogáló hangja mellett olvasgassanak. Jó hír, hogy mesterségesen is kialakíthatjuk a magunk életenergiát adó vizes oázisát. Megalkotni és fenntartani nem könnyű dolog, de a látvány és az élmény mindenért kárpótol.  

 

 

Sinka Erika kertjében is fontos szerepet játszik a víz. Tó, kerti zuhanyzó, szökőkút, patak és kerti csap formájába is megjelenik a háziak és a kertbe látogató kis szárnyasok, békák és pillangók örömére. 

“A kert észak-keleti részében, a „Hortenziás pihenő” szomszédságában található kettős domb, a tó kialakításakor feleslegessé váló földből formálódott. E mögött található, a kert dél-keleti részén a „Kis erdő” (jellemzően fenyőfélék és tuják alkotják, aljnövényzete Gólyaorr, Hunyor, Erdei tündérfürt (Aruncus), Páfrányok, Mezei zsurló, Borostyán, Leánykökörcsin, Mahónia, Medvehagyma), komposztáló, valamint egy süni fészke.


A kisebbik lejtésű dombocska oldalából enyhe folyású patakocska csordogál a „vese” alakúra formált, fólia borítású tavacskába. Itt kedvére szaporodhat a tavirózsa. A tó szélén igen gazdag a növényzet. Tavasszal a Mocsári gólyahír sárgállik, később káka és sás veszi át a szerepet, de leginkább a szabadjára engedett Borsmenta és Fodormenta uralkodik. Távolabb, de még a tó szélén található: Páfrány félék, Mocsári Írisz telepek, Legyezőfű, Tóparti fű, sásliliomok széles választéka, valamint Dísz csorba, Kínai Szellőrózsa, Kaméleon virág, a természethez hasonlóan.

kerti_to1kerti_to9kerti_to8kerti_to7kerti_to6kerti_to5kerti_to4kerti_to3kerti_to2
< >


A tó fölé, enyhe, félkörívben benyúló, vörösfenyő deszkával borított stégről szépen rá lehet látni a tó felszínére, a felette repkedő szitakötőkre és a sásokon megpihenő légi vadászokra.
Tavasztól őszig hangos a part a kecskebékák és varangyos békák „zenéjétől”. A tóban aranyhalak úszkálnak kedvükre (és a szomszéd macska nem kisebb örömére).


A magas fákkal (nyírfa, fenyőfa, hamisciprus) és cserjékkel (Kányabangita – Viburnum opulus, Galagonya -Crataegus) körülvett rész a leghűvösebb pontja a kertnek. Ezért is lett itt kialakítva, asztallal és székekkel, egy barátságos és romantikus étkezőhely. A hűs pihenőhely intimitását növeli, hogy nem fedett, árnyékolásról a vadszőlő gondoskodik. Nemcsak árnyékol, de ősszel fantasztikus szín-kavalkádot ad elő. Nyáron, amikor a virágával „szemetel”, akkor egy kifeszített vitorlavászon segít a rend és tisztaság fenntartásában. A stég partjánál Páfrányok, Tópartifű (Rodgersia), Hunyorok (Helleborus), Kínai Szellőrózsa (Anemone hupehensis), Erdei tündérfürt (Aruncus dioicus), cserepekben Hortenzia (Hydrangea) nyílik.

 

kerti_to10kerti_to18kerti_to17kerti_to16kerti_to15kerti_to14kerti_to13kerti_to12kerti_to11
< >


Ehhez a részhez közvetlenül kapcsolódik a szalonna sütő, kőből készült ülőkékkel. Egy kicsit távolabb, de még mindig ide kapcsolódik építészetileg egy hideg-meleg vizes kerti zuhanyozó, ami a meleg nyarakon kellemes felfrissülést jelent. Itt (távolabb) az árnyékolásról egy hatalmas Szivarfa (Catalpa), Hamisciprus gondoskodik, (közelebb) selymes díszfű-félék simulnak az éppen felfrissülni vágyókhoz (Japánfű, Különös fű), aljnövényzetként: Erdei szamóca (Fragaria vesca), Erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides).


Tovább haladva újabb keskeny, zöld fűfelülethez érünk, amelyet Nyírfák, Hamisciprusok, Hortenziák hatérolnak a szomszéd felől. Egy enyhe körívben a kerti vízcsap található a kert nyugati részében. Hogy még természetesebb, „vizesebb” hatása legyen ennek a területnek, ezért ide Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) és Szibériai nőszirom (Iris sibrica), Ékszerliliom (Agapanthus) lett ültetve a sásliliomokkal és vadvirágokkal (Turbolya, Bakszakáll, Mária tövis) vegyítve.

A kert egészére jellemző, hogy minden évszakban más arcát mutatja, ami nemcsak változatos, de szemet gyönyörködtető is. Amikor éppen nincs látnivaló (télen), akkor a frekventált területekre elhelyezett kerámiák segítenek életet vinni a kertbe, illetve a cserepes virágokat felváltja a Díszkáposzta, Krizantém Chrysanthemum). Ez utóbbiakat tavasszal a kert különböző pontjaira ültetem ki.

 

kerti_to29kerti_to28kerti_to27kerti_to26kerti_to25kerti_to24kerti_to23kerti_to22kerti_to21kerti_to20kerti_to19
< >

Ezennel elérkeztünk a hat részes sorozat utolsó részéhez, de biztos vagyok benne, hogy fogunk még hallani Erika kertjéről. Nagyon köszönöm Erika!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Szieszta a kerti tó parján

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

🌷 Romantikus pihenőhely a kertben

🌷 Buja növényzetű terasz a meghitt családi pillatokért

🌷 Víz és kert megkapó összhangja

🌷 Hűsíts csobogóval!

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!