Balkonada

Az idei év kedvencei a pozsgás növények

Szobanövényként, a kertben és az erkélyen is egyre népszerűbbek a szárazságtűrő növények, más néven a szukkulensek. A szukkulensek közé soroljuk a kaktuszokat, a kövirózsákat, a varjúhájakat és egyéb sivatagi és félsivatagi növényeket. Forma és színgazdagságukat kihasználva izgalmas és trendi összeültetéseket készíthetünk belőlük. 

 

 

A legkedveltebb pozsgás növény a kövirózsa és a varjúháj is több színben elérhető. Húsos, magas víztartalmú sejtjeik sokáig képesek tárolni a vizet, így minimális öntözést igényelnek. 

A pozsgások összeültetése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért pár dologra érdemes odafigyelni. Vadady Mária olvasónk több éves, pozsgás növény összeültetési tapasztalatát osztotta meg velünk.

 

októberi varjúháj

 

“Sok gyönyörű, különféle pozsgásokkal beültetett tálat, cserepet mutogatnak a neten, amit aztán a tudatlan népek bőszen utánoznak. Ezekben mindig teleduggatják az edényt olyan sűrűn növénnyel, hogy azok szinte szusszanni se tudnak. Mivel alkotóik nem értenek hozzá kifelejtik, hogy ezek a növénykék nőni, körben szaporodni fognak, elnyomva egymást.

Az edénynek lehetőleg legyen kifolyónyílás az alján, amire egy kavicsot rakok. Ha nincs, akkor csak olyan helyen lehet tartani, ahol nem éri eső és nagyon kell figyelni a locsolására. Az aljába kis homokot öntök, majd ebbe jön a normál virágföld, homokkal jócskán keverve.

A tálban elrendezem a növényeket, aminek az alapszabálya, hogy a kint telelő pozsgások közé nem duggatok olyanokat, amik a mi éghajlatunkon megfagynának és fordítva, a bent telelők mellé nem rakok olyasmit, ami télen kint szeret lenni. Ha ezt megszegjük, vagy elpusztul a pozsgás, vagy rondán fölnyúlik.

 

 

A beültetés után jön a kavicsrendezgetés, amik arra is jók, hogy ha látszik hogy helyet követel magának egy növény, akkor ki lehet venni, lecserélni kisebb kavicsra, stb. Rájöttem, hogy érdemes beszerezni egy zacskó apró kavicsot is, mert természetes hatású, jól néz ki és ezekre, ezek között könnyen kibújik, ránőhet a mellette levő növény. Nem árt, ha azonos karakterűek az egy tálba rakott kövek. (Pl. egy pattintott darab nem mindig néz ki jól a kerek kavicsok között.)

A kavicselrendezés után alaposan belocsolom. Amikor arra járok és látom hogy száraz a földjük, vagy belenyomom az ujjamat és nem találom elég nedvesnek, kapnak vizet újból. Kb. 2-3 naponta, de ésszel, mert a tálban nem vízipálmát nevelünk! 🙂

Egy ilyen edénnyi beültetés folyamatosan változik, nőnek, virágoznak, szaporodnak a benne élők.

 

 

Arra is rájöttem, hogy 3-4 fajtánál többet nem érdemes egy tálba ültetni (persze ez függ az edény méretétől is), mert így érvényesülhet mindegyik. Nekem ezek akkor tetszenek a legjobban, ha különféle karakterű, de azonos igényű növények növekednek egymás társaságában: leomlók, kövirózsák, mérsékelten terjedő virágzók, stb.

Ez a nyereménytálam, ami nagyon szép, de nincs rajta luk, így oda kell figyelnem a locsolásra. Az alsó két kövirózsán már látszik a szaporulat, pedig csak novemberben dugtam bele a két kis szőrös pozsgást.

 

 

A kőfali pintyő azt hitte hogy ezt a tálat neki csináltam. 🙂 Kicsit hagyom még, aztán leszedem a kavicsokat és a pintyőket áttelepítem máshová.

 

 
A maradék piros kövirózsákat duggattam ide és két fajta varjúhájat. Ősszel még eléggé szerencsétlenül néztek ki.🙂 Majd később ezt is átrendezem, mert a kerek levelű varjúháj beborítaná a piroskákat.
 
 
 
  
A kosárban a kőtár. A tartalma állandóan változik. 
 
 
 
 
Pócza Csabáné képpel és szavakkal megerősítette Mária véleményét. “Bizony, ezek így szaporodnak. Jó pár éve én is csak keveset ültettem, és íme… Néha lecsípek belőle, de szétszedni nincs szívem,. Télen nyáron szép nekem…Ez egy kis méretű virágláda.”
 
 
 
 
Benkóczi Zsuzsa: “Én is szeretem, nem nagy igényűek. Van kinti is benti is. Sajnos a bentik közül a kedvencem nem érzi jól magát.”
 

 

Wolf Márta a kerti pozsgás összeültetéshez adott jó tanácsot. “Akinek van egy “használaton kívüli” kocsikereke. Szuper ötlet, pozsgások, kövirózsák ültetésére, ha megtalálod a kertben a megfelelő helyet a kerék számára.”

 

 

Köszönöm az olvasói tanácsokat!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Pozsgafa gondozása olvasói tanácsokkal

🌷 Kaktuszok, a tövises szépségek gondozása

🌷 Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

🌷 Készíts fűszertornyot az erkélyre

🌷 Így lesz szép a levendulád

🌷 Dekoratív virágtartó pozsgás növényekhez saját kezűleg

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!