Balkonada

Húsvéti kaktusz virágzásának rejtélye

Bevallom őszintén, sokáig én is az gondoltam, hogy a karácsonyi kaktusz és a húsvéti kaktusz egy és ugyanaz, csupán kereskedői marketing fogás, hogy húsvétkor húsvét kaktuszt, karácsonykor pedig karácsonyi kaktuszt vásárolhatunk. Az igazság az, hogy a két növény nagyon hasonlít, mégis különbözik egymástól.

 

húsvéti kaktusz

húsvéti kaktusz

 

Mi a hasonlóság és a különbség a karácsonyi és a húsvéti kaktusz között?

A húsvéti és karácsonyi kaktusz nem a virágkereskedelem legnagyobb átveréseinek egyike. Mindkét növény a kaktusz félék családjába tartozik és egyiknek sincsenek szúrós tüskéi. Mindkettő igen gazdag színvilágban elérhető. Gondozásuk is hasonló, leginkább túlöntözéssel vagy kiszárítással ronthatjuk el. Sok fényt igényelnek, de a tűző naptól óvni kell őket. A leveleikben tárolni képesek a nedvességet. 

Mint a nevük is jelzi, eltérő a virágzási idejük. A húsvéti kaktusz általában március végétől borul virágba, míg a karácsonyi kaktusz virágaira novembertől számíthatunk.

A karácsonyi kaktusz virága hosszúkás, levelei cakkozottak. 

 

karácsonyi kaktusz

karácsonyi kaktusz

 

A húsvéti kaktusz virága csillag alakú, levelei gömbölyűek. 

 

húsvéti kaktusz

húsvéti kaktusz

 

Húsvéti kaktusz gondozása

  • Fényigény: Világos helyen tartsuk, közvetlen napsütéstől óvva.
  • Hőigény: Az ideális hőmérséklet 13-21 °C, elvirágzás után pihenésre van szüksége, ekkor lehetőleg 10-15 °C-on tartsuk.
  • Vízigény: Lágy vízzel, pl. esővíz vagy felforralt és kihűtött vízzel öntözzük. Márciustól augusztusig tápoldatozzuk is. Két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. A bimbó megjelenése után sok vizet igényel, de pangó víztől óvjuk.
  • Páratartalom: Szereti a párás környezetet, ezért gyakran permetezzük vagy állítsuk a cserepet nedves kavicsrétegre.
  • Szaporítása: hajtásdugványozással egyszerűen szaporíthatjuk májusban, az elvirágzás után. 2-3 levélkés szárrészt vágjunk le és 1-2 napig hagyjuk beszáradni a sebet. Homok, tőzeg és virágföld keverékébe dugjuk le. Locsolni nem kell, csak gyakran permetezni. 2-3 hét után indul el a gyökeresedés.

 

húsvéti kaktusz

húsvéti kaktusz

Bár a karácsonyi kaktuszom rendre megörvendeztet virágaival, még most húsvétkor is van rajta két virág, a húsvéti kaktuszom évek óta nem virágzik. Na de majd ezután!

Vadady Mária olvasónk tanácsai a virágoztatásához:

“Én elmondom a nagy titkot. Vagy 2 hónapig a teleltetésben nem kapott egy csöpp vizet sem, pont egy hónapja, hogy jól belocsoltam, erre húsvét előtt egy héttel virágba borult. Még egy hetet kellett volna várnom az itatással. 🙂 A nyarat természetesen kint töltötte, fel lett tápozva rendesen.”

 

húsvéti kaktusz

húsvéti kaktusz

 

Remélem jövőre már én is beszámolhatok a sikerekről.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Pozsgafa gondozása olvasói tanácsokkal

🌷 Kaktuszok, a tövises szépségek gondozása

🌷 Húsvéti dekoráció a kert szépségeiről

🌷 10 csodás virág a húsvéti dekorációhoz

🌷 Így lesz sok virág a karácsonyi kaktuszon

🌷 Húsvéti jelképek nyomában

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szabó Gabriella says:

    Szia! Nekem meg a húsvéti kaktuszom virágzik minden évben, volt már hogy kétszer is, és mindig tudja mikor van Húsvét 🙂 A karácsonyi kaktusz is megvan már legalább 15 éve, eddig összesen egyszer virágzott, tavalyelőtt…ki érti ezt???


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!