Balkonada

Víz és a kert megkapó összhangja

Az igazán szép és modern kertnek elengedhetetlen kelléke a víz. Hangulatos kerti tavat akár saját magunk is készíthetünk. A szökőkút megvalósítása és fenntartása nehézkes, de kistestvérét a csobogót szintén egyszerű megvalósítani. A csörgedező víz nyugtató, élénkítő és frissítő hatása egyaránt enyhülést hoz a testnek és a léleknek.  

 

 

Folytatjuk a kalandozás Sinka Erika kertjében. 

“Az első 4 részben azt a pályázati anyagot láthattátok, amivel nyertem.
Ez a másik kategória : Víz és kert kapcsolata

A kert látogatóját először a dúsan kialakított utca rész fogadja, ahonnan szinte alig lehet belátni, ezzel a maximális intimitást adva meg az adott területnek. Mindezzel persze felkeltve a kíváncsiságot : vajon mi lehet a kapun belül?


Ahogy belépünk a kertbe, a levegő megtelik a rengeteg növény által párologtatott oxigéndús levegővel és illatokkal. Gazdag és változatos (magas és alacsony) fák, bokrok, cserjék jelzik a kert határát. Ennek a területnek a tájolása észak, észak-nyugati, itt mindig kellemes és üde a levegő. Az ide ültetett növényeket nagy gondossággal kellett megválogatni, hiszen árnyékos-félárnyékos részek, valamint száraz-nedves talajszükséglet váltakozik.

Mivel ez egy frekventált terület (a látogató itt szívja magába az első pillanatokat, itt éri az első kedvező benyomás) a növények kiültetésére, párosítására nagy gondot kellett fordítani. Az ide ültetett növényeknek nemcsak összhangban kellett lenniük, de természetesnek és visszafogottnak is, hiszen ez volt az alap követelmény.

csobogocsobogo6csobogo5csobogo4csobogo3csobogo2csobogo1
< >


A kert kaputól a bejárati ajtóig a járda kissé íves vonulatot vesz, amit a nagyméretű agyagcserépbe ültetett Hortenziák még jobban kihangsúlyoznak.

Tavasszal sok hagymás növény óvatosan dugja ki fejecskéjét (jácintok. nárciszok, vad tulipánok, krókusok, díszhagymák, ibolyák, kankalinok, téltemetők). Nyáron Hortenziák, Tűzgyöngyvirágok, Árnyékliliomok, Páfrányok népesítik a bejáratot. Ősszel hanga félék, Díszkáposzták díszlenek. Alapvetően (hogy ne legyen sötét és rideg) dominál a fehér és a világos rózsaszín, ezáltal romantikus, buja. friss hatása van ennek a területnek. A növények mellett kerámiák is színt és formát visznek az összeállításba (főleg ősszel).

csobogo7csobogo15csobogo14csobogo13csobogo12csobogo11csobogo10csobogo9csobogo8
< >


Az ív belső részében alacsony falú, terméskőből (ugyanaz, mint a járda és a lakóépület homlokzata) kialakított csobogó található. Ez a kialakítás természetessé és intenzívvé teszi az amúgy enyhe kanyart. Mivel gazdag növényzet veszi körül, Japán juhar, Tiszafa, Cserjés hortenziák, Babérmeggyek, Oszlopos tuják, ezért csak jelzés értékű a csobogó növénnyel való beültetése (Carex).

Mozgalmasságról a csobogóban lévő szökőkút gondoskodik. A hely vezérnövénye, az évek során tekintélyes méreteket öltött Ezüst juharfa. Nemcsak az itt lakók élvezik a bejáratnak ezt a részét, hanem a madarak is szívesen járnak ide szomjukat oltani, valamint néhány varangyos békának évek óta kedvenc helye.”

csobogo16csobogo24csobogo23csobogo22csobogo21csobogo20csobogo19csobogo18csobogo17
< >

Nagyon köszönöm Erika!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Szieszta a kerti tó parján

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

🌷 Romantikus pihenőhely a kertben

🌷 Buja növényzetű terasz a meghitt családi pillatokért

🌷 Hűsíts csobogóval!

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!