Balkonada

Virágvasárnap a kertekben

Az idén elég későre esik húsvét, így a húsvétot megelőző Virágvasárnapon már virágba borultak a kertek. A tavaszi hagymások mellett a korai cserjék, a virágzó gyümölcsfák szépségeiben is gyönyörködhetünk. Fogadd szeretettel az olvasói fotókból készült összeállítást!

 

 

viragvasarnapviragvasarnap1viragvasarnap2viragvasarnap3viragvasarnap4viragvasarnap5viragvasarnap6viragvasarnap7viragvasarnap8viragvasarnap9viragvasarnap10viragvasarnap11viragvasarnap12viragvasarnap13viragvasarnap14viragvasarnap15viragvasarnap16viragvasarnap17viragvasarnap18viragvasarnap19viragvasarnap20
< >

 

Virágvasárnapnak a Húsvét előtti utolsó vasárnapot nevezzük. Ezen a napon a katolikus egyház Jézus Jeruzsálembe való diadalmas bevonulására emlékezik. A szamárháton érkező Jézust lelkes tömeg várta, sokan a ruhájukat terítették az útra, míg mások faágakat szórtak Jézus elé. Ez előtt a szép gesztus előtt tisztelegve került az ünnep szertartásai közé a melegebb éghajlatokon a pálmás, Európa középső és északi tájain pedig a barkás körmenet és a barka szentelés.
 
A múlt század közepéig virágvasárnapi szokás volt a kiszehajtás (kisze=zsupszalma). A kiszehajtás lényege, hogy egy női ruhába öltöztetett szalmabábút körbehordtak a faluban, majd vízbe dobták, vagy elégették. A bábu megsemmisítése a halál és tél feletti győzelmet szimbolizálta. Népszerű szokás volt a villőzés is, amikor is fiatal lányok színes pántlikával díszített fűzfa ágakkal jártak házról-házra.
 
A katolikus egyházban virágvasárnap egyben az új nemzedékek ünnepe, az Ifjúsági Világnap is.  Az Ifjúsági Világnap  rendszeres megtartását II. János Pál pápa vezette be 1985-ben.

 

viragvasarnap21viragvasarnap22viragvasarnap23viragvasarnap24viragvasarnap25viragvasarnap26viragvasarnap27viragvasarnap28viragvasarnap29viragvasarnap30viragvasarnap31viragvasarnap32viragvasarnap33viragvasarnap34viragvasarnap35viragvasarnap36
< >

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat az olvasóknak!

Nézd meg az Anyukám kertjében készült videót is:

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Tavaszi virágpompa Vácrátóton

🌷 Virágos programajánló áprilisra

🌷 Bejutottunk a titokzatos, magán tulipánkertbe

🌷 Varázslatos tulipánszőnyeg hódít Isztambulban

🌷 Erzsi néni 94 évesen maga gondozza a kertjét

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!