Balkonada

Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

Kezdő kertészkedők első sikerélményeit mi más hozhatná meg, mint egy illatozó, mediterrán fűszerkert. A kertben vagy az erkélyen biztos akad egy napos sarok, ahol elhelyezhetjük a fűszernövényeket, hogy a zamatos ételek és italok megbolondítói csak egy karnyújtásnyira legyenek.

 

Metélőhagyma (snidling)

Metélőhagyma (snidling)

Tudatos választás

A fűszernövények alacsony növekedésük miatt kitűnően tarthatók cserépben. Nagyon jól beilleszthetők az erkélyek és teraszok virágzó növényei közé. Olcsóságuk és kis gondozási igényük miatt kezdőknek is ajánlom a fűszertermesztést. A mediterrán fűszerek szinte elpusztíthatatlanok és garantáltan meghozzák a kedvet a folytatáshoz.

A fűszernövény választásnál össze kell hangolni a növények igényeit a hely adottságaival.

 

Fűszernövények

 

A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelvezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Mindenképp napos helyet kell biztosítani részükre. Nálunk főként egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben.

A nem mediterrán származásúak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

Összeültetésnél érdemes figyelembe venni a növények igényeit és így a felesleges mennyiségből télire is raktározhatunk vagy télen a lakásban is nevelhetjük kedvencünket. 

 

 

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

  • Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.   

A Gazigazgato.hu oldalon találtam egy szuper ábrát, ami egyszerűen szemlélteti a legfontosabb fűszernövényeinket. 

 

 

Palánták magvetés helyett

Magvetéssel is próbálkozhatunk, de gyorsabb és biztosabb sikert érhetünk el palánták vásárlásával. Ha még is ragaszkodunk a magvetéshez, az egynyári fűszernövényeket, pl. a kerti zsázsát, majoránnát, kaprot, bazsalikomot vett magról vessük, a saját magunk által szedett mag kikelése kérdéses. Számoljunk azzal is, hogy a csöppnyi magokból csak 2-3 hónap múlva lesz palánta méretű növény.

A majoránna, a bazsalikom, és a zsázsa magja fényen csírázó, ezért ne fedjük le földdel, a többi magot, 1-2 milliméterrel a föld alá vessük. A lakásban a csírázáshoz rövidebb idő kell, mint szabadföldben, a kapor 7-8, a kerti zsázsa 2-3, a bazsalikom 4-5, a majoránna 10-12 nap alatt bújik ki. 

 

 

A megvásárolt palántákat azonnal ültessük át laza földbe. A kötött földet, így a vásárolt általános virágföldet is lazítsuk homok, perlit vagy kókuszföld hozzákeverésével. A cserepek, virágládák vagy bármilyen más ültetőedény alján mindenképp legyen lyuk, hogy a felesleges víz eltávozhasson. Jó megoldás a cserép aljára cserépdarabokat vagy agyaggolyókat helyezni.

A szép, egészséges növény alapja a minőségi vetőanyag vagy palánta. Az akciós magokkal, leértékelt és láthatóan kókadozó palántákkal jól befürödhetünk.

Az összeültetésnél figyeljünk arra, hogy azonos igényű növények(fény, talaj, víz) kerüljenek egymás mellé. A mentát nem árt kordában tartani, mert hajlamos teljesen elterülni a gyökereivel és elveszi más növények életterét.

 

 

Kezdőként mindenképp az egyszerűen kezelhető fajták nevelésével próbálkozzunk, válasszunk metélőhagymát (snidling), petrezselymet, kakukkfüvet, koriandert, lestyánt, oreganot, bazsalikomot. Ritka öntözéssel sokáig díszítik és illatosítják az erkélyt, a kertet és ételeinket.

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Legyen télen is friss fűszered a lakásban

🌷 Így lesz szép a levendulád

🌷 Amit az illóolajokról tudni érdemes 

🌷 Készíts fűszertornyot az erkélyre

🌷 Mit ültessünk a balkonra?

🌷 Ezeket a fűszernövényeket cserépben is nevelheted

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!