Balkonada

Szieszta a kerti tó partján

A kellemes kerti pihenőhelyhez nincs szükség drága kellékekre. Nem kell feltétlenül százezreket költeni a berendezésekre és kerti bútorokra. Az egyszerű, természetközeli kiegészítőkkel épp úgy megteremthetjük a megfelelő stílust és légkört. 

 

 

Sinka Erika díjnyertes kertjében ma kerti tó környékét fedezzük fel.

“A kert észak-keleti részében, a „Hortenziás pihenő” szomszédságában található kettős domb, a tó kialakításakor feleslegessé váló földből formálódott. E mögött található, a kert déli részén a „Kis erdő” (jellemzően fenyőfélék és tuják, aljnövényzete Gólyaorr és Borostyán, Páfrányok, Hunyorok, Leánykökörcsin, Mahónia), valamint a komposztáló és sün-fészek.

 

 

 

 

A kisebbik lejtésű dombocska oldalából enyhe folyású patakocska csordogál a „vese” alakúra formált, fólia borítású tavacskába. Itt kedvére szaporodhat a tavirózsa. A tó szélén igen gazdag a növényzet. Tavasszal a mocsári gólyahír sárgállik, később káka és sás veszi át a szerepet, de leginkább a szabadjára engedett borsmenta és fodormenta (összenőve) uralkodik.

Távolabb, de még a tó szélén található: páfrány félék, Mocsári Írisz telepek, Szibériai nőszirmok, Legyezőfű, Tóparti fű, sásliliomok széles választéka, valamint Dísz csorba, Kínai Szellőrózsa, Kaméleon virág.

 

 

 

 

A tó fölé, enyhe, félkörívben benyúló, vörösfenyő deszkával borított stégről szépen rá lehet látni a tó felszínére, a felette repkedő szitakötőkre és a sásokon megpihenő légi vadászokra. Ez a rész kiválóan alkalmas baráti találkozókra, hétvégi ebédekre. Nagy alakú, összecsukható kör asztal és ugyancsak összecsukható székek, kényelmes és színes párnák teszik hangulatossá és alkalmassá ezt a helyet az aktív pihenésre.
Tavasztól őszig hangos a part a kecskebékák és varangyos békák „zenéjétől”. A tóban aranyhalak úszkálnak kedvükre (és a szomszéd macska nem kisebb örömére).

De nemcsak a tóban lévő élőlényekre gondoltam a kert kialakításánál. A sok színes és változatos virág (főleg vadvirágok) odacsalogatják a méhecskéket, pillangókat, dongókat. Így még színesebb és változatosabb a kert.

 

 

 

 

 

 

 

A magas fákkal (nyírfa, fenyőfa, hamisciprus) és cserjékkel (Kányabangita – Viburnum opulus, Galagonya – Crataegus) körülvett rész a leghűvösebb pontja a kertnek. Ezért is lett itt kialakítva, asztallal és székekkel, egy barátságos étkezőhely. A hűs pihenőhely intimitását növeli, hogy nem fedett, árnyékolásról a vadszőlő gondoskodik, ősszel pedig fantasztikus szín kavalkádot ad elő. Nyáron, amikor a vadszőlő „szemetel”, akkor egy kifeszített vitorlavászon segít a rend fenntartásában.

 

 

 

 

A stég partjánál páfrányok, Tópartifű (Rodgersia), Hunyorok (Helleborus), Kínai Szellőrózsa (Anemone hupehensis), Erdei tündérfürt (Aruncus dioicus), cserepekben Hortenzia (Hydrangea) nyílik.

Ehhez a részhez, építészetileg közvetlenül kapcsolódik a szalonna sütő, kőből készült ülőkékkel.

Egy kicsit távolabb, de még mindig ide kapcsolódik (növényekkel sűrűn elválasztva (Japán fű, Hamaisciprus) egy hideg-meleg vizes kerti zuhanyozó, ami a meleg nyarakon kellemes felfrissülést jelent. Itt (távolabb) az árnyékolásról egy hatalmas Szivarfa, Hamisciprus gondoskodik, (közelebb) selymes díszfű-félék simulnak az éppen felfrissülni vágyókhoz (Japánfű – Miscanthus sinensis, Különösfű – Chasmanthium latifolium, sások, Hattyúnyakú lizinka –Lysimachia clethroides).

 

 

 

 

 

 

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a csodálatos kert bemutatását!

Egy hét múlva a teraszt vesszük lencsevégre. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

🌷 Romantikus pihenőhely a kertben

🌷 Mediterrán hangulat a Füleki vár tövében

🌷 Mediterrán álomkert Békásmegyeren

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!