Balkonada

Ezeket a gyümölcsöket dézsában is nevelheted

Belegondoltál már milyen érzés lehet a balkonon vagy a teraszon ücsörögve közvetlenül a fáról vagy bokorról szüretelt gyümölcsöt majszolni? Tudod mit, ne gondolkozz rajta, inkább éld át!

 

 

A gyümölcsök nem tartoznak a dézsában könnyen nevelhető növények közé. Számukra minimum 10-20 literes ültetőedény szükséges, amihez ugye tér is kell.

Aztán ott van a megtermékenyítés problematikája. A nem öntermékeny növényekből, mint például az alma vagy a körte minimum két különböző fajtájú (egymást porzó) tőre van szükség, hogy teremjenek. Vásárlásnál erre mindenképp figyelni kell. Alternatív megoldás lehet “duó fácska” vásárlása, amikor is két egymást porzó fajtát oltanak egy törzsre.

A fagyveszély sajnos az erkélyen is fennállhat. Előfordulhat, hogy a késői fagyok tavasszal károsítják a kinyílt virágokat és ezzel a termést. Hidegebb napokon szükségessé válhat például fátyolfóliás vagy egyéb takarás.

Nem árt érteni a metszéshez sem.  A gyümölcsfákat fajuk, koruk és növekedési formájuk szerint különböző módon kell metszeni. Érdemes ehhez szakirodalmat beszerezni. Fontos, hogy a fa koronájának belsejét világosan tartsuk és az idősebb, letermett részeket eltávolítsuk.   

Na de nézzük a legkedveltebb dézsában is termeszthető gyümölcsöket!

 

Kivi 

A kivi örökzöld, kacsokkal kapaszkodó kúszócserje. Fehér virágait júniusban-júliusban hozza. Kétlaki növény (nő és hímivarú virágai külön helyezkednek el) ezért kettő kell belőle.

Napos, szélvédett helyen, stabil támaszon szépen felfelé kúszik. rendszeres öntözést, tavasszal trágyázást igényel. A termések októberre érnek be, válnak puhává. A szabadban takarással teleltethető.   

 

 

Szamóca

Évelő növény, de 2-3 évente ültessük újra 30 cm tőtávolságra. Fehér vagy rózsaszín virágait májustól szeptemberig hozza és ezen időszakban terem. Érdemes a kisebb szemű fajtákat választani. Napos helyen tegyük, rendszeresen öntözzük és tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető. Igénytelensége miatt kezdők is sikerrel tarthatják.

 

 

Alma

Az alma lomhullató, fajtától függően áprilisban vagy májusban virágzik. Legalább két különböző fajtára van szükség a beporzáshoz, vagy válasszunk duó fajtát. Napos helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető.

 

 

Szilva

A szilva többnyire önbeporzó. napos vagy félárnyékos, szélvédett helyet szeret. Rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Takarással a szabadban teleltethető.

 

 

Körte

Napos, védett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. A biztos terméshez legalább 2-3 fajtára van szükség. Virágzáskor fagyra érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

 

 

Őszibarack

Napos, védett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Többnyire öntermő. Virágzáskor a fagyra nagyon érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

 

 

Ribizli

Bokorként vagy alacsonyra törzsű faként nevelhető. Napos, félárnyékos, szélvédett helyen tartsuk, rendszeresen öntözzük, tavasszal trágyázzuk. Öntermékeny, de célszerű célszerű két fajtát ültetni. Enyhén savanyú talajt igényel. Virágzáskor a fagyra nagyon érzékeny. Takarással a szabadban teleltethető.

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Mexikói egérdinnye az idei év slágere

🌷 Bougainvillea (murvafürt), a mediterrán kedvenc

🌷 Napsütötte burjánzás a hetediken

🌷 Egzotikus virágok magyar balkonokon

🌷 Így lesz szép a levendulád

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!