Balkonada

Romantikus pihenőhely a kertben

Ígértem, hogy folytatjuk az Enyém a Legszebb kert pályázat győztes kertjének bemutatását. A mai részben kert csendes zugát, a hortenziás pihenőhely növényzetét fedezzük fel.

 

 

A sorozat első részében megismertük a kert adottságait, fekvését és létrejöttének történetét. Erika most a hortenziás pihenőhelyet mutatja be.

“A kert keleti részében járunk. Valamikor itt állt a gyerekek hinta állványa és homokozója. Mára a kép jelentősen megváltozott. Magas fák (Tarka levelű zöld juhar- Acer negundo „Flamingo”), fenyők határolják, alatta Babérmeggy (Prunus), Bangita (Viburnum), Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) Fekete Bodza (Sambucus nigra) Ezek a növények árnyékot és elzártságot biztosítanak.

Hogy a pihenő rész még meghittebb legyen, az alacsonyabb növények „U” alakban kerültek beültetésre, valamint egy picit süllyesztve van a környező területhez képest. Ezáltal érdekesebb a rálátás a kert többi növényére, a szemben lévő teraszra és a virágok illata így még inkább az orr magasságában van.

Az itt található növények: Hortenziák (Hydrangea macrophylla), Páfrányok (Dryopteris filix-mas), Skimmia Japonica, Erdei szeder, Százszorszépek, különböző Som félék, Kínai szellőrózsa (Anemona hupehensis), boglárkák, különböző fajtájú menták cserépben (ananász, csoki és gyömbér illatú), Cukorsüvegfenyő (Picea glauca) Conica), formára nyírt puszpángok.

A hely vezérnövénye, a minden évszakban mutatós Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) és Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens). A pihenő helyet az teszi pótolhatatlanná, hogy a kerten belül ide süt legtovább a nap (ez főleg ősszel kellemes). Nyáron az árnyékolásról sem kell gondoskodni, hiszen a növények ebben igen nagy segítséget jelentenek, de ha mégis kellemetlen a nap, ezt egy mobil napernyővel oldjuk meg. A hely kellemessége miatt ide kívánkozik (mobil) asztalka székekkel.

Nyári estéken célszerű a juharfa alsó ágára baldachint akasztani, így a szúnyogok sem zavarhatnak, de hogy biztosak legyünk, még kerámia edénykében citrus olaj is füstölög.”

 

hortenzias_piheno1hortenzias_pihenohortenzias_piheno2hortenzias_piheno3hortenzias_piheno4hortenzias_piheno5hortenzias_piheno6hortenzias_piheno7hortenzias_piheno8hortenzias_piheno9hortenzias_piheno10hortenzias_piheno11hortenzias_piheno12hortenzias_piheno13hortenzias_piheno14hortenzias_piheno15hortenzias_piheno16hortenzias_piheno17hortenzias_piheno18
< >

És végül egy kis trükk a hortenziák kezeléséhez. A hortenzia a savanyú talajt kedveli. Ahhoz, hogy kék színanyagot termeljen, a gyökereken keresztül aluminiumot kell felszívnia. Ez csak akkor működik, ha savas a talaj kémhatása! 1 liter vízhez 3-5 gr timsót kell adni. Megoldás még, ha alacsony foszfát és magas kálium tartalmú trágyát adunk neki.

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a csodálatos kert bemutatását!

Egy hét múlva a kerti tavat és a stéget vesszük lencsevégre. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

🌷 Mexikói egérdinnye az év kedvence

🌷 Mediterrán hangulat a Füleki vár tövében

🌷 Mediterrán álomkert Békásmegyeren

🌷 Megvalósult álom: az első balkon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!