Balkonada

Idén nyáron a kert lesz a második otthonod

Nagy megtiszteltetés ért pár napja, amikor is a jövő héten rendezendő Gardenexpo kapcsán több blogger társammal együtt engem is megkérdeztek az idei év kerti trendjeiről. Szívesen mondtam el a gondolataim és örülök, hogy véleményem összecseng a többiekével.

 

 

“Természetesség, kényelem és időtállóság: ez a három szó jellemzi leginkább a kerti design alakulását. A fák alatt színes szőnyegek, kényelmes kanapé, és díszpárnák várnak. 2017-ben végre leomlik a fal a kert és a nappali között!  A téma szakértői beavatnak a legújabb trendekbe és bebizonyítják, hogy az eső és a szél nem ellenségek többé. Március 24-26. között pedig találkozunk a Budapest Arénában, a Gardenexpón!

Lakberinfo

Ahogy a lakberendezés egyéb területein, úgy a kerti bútorok esetében is a természetes anyagok divatja az uralkodó idén. Fokozatosan szorul ki a minimál stílus és helyette a természetes formákból táplálkozó design kerül előtérbe – osztja meg tapasztalatait Harsányi Gábor.

„A változatosabb bútorformákhoz geometrikus és vintage mintákkal ellátott színes párnák és takarók kerülnek. Emellett a kerti trendekben is terjednek a csináld magad darabok illetve az ipari stílusú dekor elemek, melyeket általában modern darabokkal kombinálnak.”

2017-ben érdekes újdonság, hogy kültéren is megjelennek az időtálló anyagból készült, könnyen tisztítható szőnyegek, melyekkel még egyedibbé tehetjük a kerti pihenőnket.

 

 

Balkonada blog

A természetességre törekvést hangsúlyozza Nagy Jucó blogger is, aki szerint jobban tesszük, ha egy időre elfelejtjük a beton és műanyag garnitúrákat, és inkább a  naturális anyagokat részesítjük előnyben. Ma már a kerti utak, kerítések legfőbb alkotóeleme is a kő, a kavics és a fa.

„A kiegészítők szoros szimbiózisban vannak az őket körülvevő növényzettel, nincs éles elválasztó határvonal közöttük. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, ezzel is kiemelve egymás szépségét és megteremtve a harmóniát.”

Ugyan előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, de a természet-közeliséget hangsúlyozó modern kertben szinte kötelező elem a kerti csobogó vagy a kerti tó – jegyzi meg a blogger.

 

 

Szentesi Nikolett kültéri tértervező

Kertberendezés terén továbbra is az elmúlt évek trendjei erősödnek – kezdi a szakember. Az egyik legfontosabb irányzat az „ami bent, az kint elve”, vagyis a kertünknek, teraszunknak funkciójában, megjelenésében és kényelmében is lakásunk belső tereit kell tükröznie. Egyre fontosabb tehát, hogy a kültéri bútorok bírják a gyűrődést.

 „Alapfeltétellé vált a minőségi anyaghasználat és technológia, hiszen kint a szabadban sokkal több behatással szemben kell ellenállónak lennie bútorunknak. Fontos az időjárás-állóság, az esőztethető anyagok, a magas UV-tűrő képesség, a tartósság, és a négy évszakos üzemmód. Mindezek megvalósítása gyártónként eltérő lehet, a speciális saját fejlesztésű szivacstól, az impregnált huzaton, a vízálló bélésen át széles palettából válogathatunk.

Idén is hódít a különböző anyagok – szintetikus rattan, alumínium, rozsdamentes acél, teakfa, textilén, kültéri bőr – olykor merész kombinálása, továbbra is egyre nagyobb a hangsúly az otthonos légkört teremtő kiegészítőkön. A praktikum és a kényelem jelentősége kimagaslóA pohártartók, kis asztalkák, tárolók, újságtartók, állólámpák, világító ledes formák vagy a kávézóasztalként és étkezőasztalként is használható asztalok szó szerint mindent elérhetővé tesznek.

„A korábbi évek során népszerűvé vált földszínek közül idén a szürke a nyerő, de megjelennek az élénk árnyalatok, hivalkodó színek is” – emeli ki Szentesi Nikolett.

Ami pedig külön jó hír, hogy a hagyományos fotel kanapé párosítás mellett mindig több kertibútor-család támogatja a kreatívan felhasználható és elrendezhető moduláris elemeket.

 

 

Kertportál blog

A „Vissza a természetbe” nem csak az enteriőröknél, hanem a kertkialakítások terén is jól megfigyelhető tendencia – meséli Varga-Topor Erika okleveles kertészmérnök.

„Két éve még csak a veteményeskert volt bio, de most már egyre nagyobb igény mutatkozik a díszkertben is az önfenntartó, természetben megtalálható növénypárosításokra. A fűszernövényekkel tarkított díszkertek hihetetlenül népszerűek.”

Erika tapasztalata szerint divat lett a környezettudatosság, az esővíz felhasználása mellett sok család gondol a házi kerti komposztálóra. A kertbarátok folyamatosan keresik a különleges újdonságokat: lassan minden kertben megtalálható a természetes cukorpótló, a stevia, és így került be a vetőmagpolcra az okra, vagy épp a különleges csilipaprikák sokasága. Az elmúlt években újra divat lett az úgynevezett Magbörze, ahol mindenki kedvére válogathat a különféle házi vetőmagokból, és hobbikert tanfolyamokból sincs hiány. 

 

 

A felsoroltak alapján úgy tűnik, semmi sem lehetetlen, ha a kertről van szó. A Gardenexpón biztosan találsz ötleteket, hiszen 2017-ben is Magyarország legnagyobb kerti trend- és életmód kiállításán láthatók először az idei év kerti bútor és kültéri enteriőrjei, medence illetve kerti gép újdonságai, valamint a legfrissebb kertépítési irányzatok.  Március 24-26. között friss kültéri trendekkel és ihletet adó díjnyertes bemutatókertekkel várnak a Budapest Sportarénában.

www.gardenexpo.hu

 

Nyerd meg a két személyre szóló belépőjegyed! Kattints az alábbi linkre és válaszolj egy egyszerű kérdésre:

Nyerj páros belépőjegyet a Gardenexpo 2017 kiállításra!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Különleges magyar szabadalom és kerti trendek a Gardenexpón

🌷 Orchidea ünnep a Gardenexpo 2015 kiállításon 

🌷 Gardenexpo 2015, ahogy én láttam

🌷 Nyaralunk a kertben pályázat legszebb kertje

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Pap Károly says:

  Tisztelt NLCCafeblog !

  1. Balkonadablog : nem tudom ebben a nagy káoszban mi a szép ? Rendezetlen, egymás hegyén – hátán a növények.

  2.Szentesi Nikolett kültéri tértervező : egy pár kerti bútor nem tudja eltakarni a háttérben lévő gyomnövények sokaságát, rendezetlen háttér, mi a szép benne ? Az igénytelenség ?

  3.Kertportál blog : ez az igényes díszkert ? Szomorú ha erre van igény.

 2. Vadady Mária says:

  Kedves Pap Károly!

  Kivételesen szerencsés vagyok, mert személyesen is láttam e kertet, ami valóban ahogy mondja,totál káosz.
  Mindemellett káoszában is kiegyensúlyozott, mert a rendet nem csak az jelenti, ha valami sorban, szabályosan van összerakva, lehet a sorok között kapálni, hanem azt is, amikor a dolgok, ebben az esetben a növények egymást ellensúlyozva, egymás hatását erősítve, a sima füves részekkel elválasztva, azokkal a figyelmet a beültetett részekre terelve van kialakítva.
  Ez egy stílus, nem a minimál, nem a barokkos franciakertek, nem a japánkertek, nem a parasztkertek stílusa, hanem amiket oly szívesen nézünk sokmilliónyian pl. a BBC. kertészsorozataiban. Ami pedig a BBC-nél megjelenik, az bizony a legjobb minőséget képviseli: aminek az angolok mesterei, az angolkertek stílusa.
  Mivel ez konkrétan nem egy óriási vidéki birtok csak egy budapesti családi házat övező díszkert, nagy tájképi terek itt nincsenek, ellenben vannak kis zugok, tisztások, tó, domb, patak, örökzöldek, ligetes rész, teraszok, stég. Minden van és minden tökéletesen összeillik. Akár ezer oldalról lehet gyönyörűen fotózni.
  Az angolkertek sajátossága, hogy a vad táj kinézetét keltik, mégis van bennük egy bizonyos rend, mégpedig az arányoké.
  Helyes arányban van a sima nyírt fű, mellette a “rendetlen”, nemesített és vadvirágokkal beültetett ágyások. Az ágyásokon belül a magas, a nagyvirágú, a kisvirágú, az alacsony növények, a zöldek, a színek, a formák. A csillogó víztükör, benne a tavirózsák, hínárok, nádak, kákák, de még a halak is. Javaslom nézze meg a guglin, hogy mi ez a stílus, mert a jó pap holtig tanul, az angolkertről való tudnivalókat pedig nem érdemes kihagyni. Örülök, hogy erre e kert kapcsán fölhívhattam a figyelmét. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!