Balkonada

A füvesasszony, aki előtt nincs lehetetlen, ha fűről van szó

A tavasz közeledtével az utóbbi hetekben többször is foglalkoztunk a füvesítés kérdéseivel. Mivel magam nem vagyok túl jártas a témában, Molnár Gábor Évát, “A füvesasszonyt”, a téma egyik legnagyobb hazai szakértőjét kértem fel, hogy vezessen be bennünket a fűgondozás rejtelmeibe. De ki is ez a füvesasszony? Kérdéseimre adott válaszaiból kiderül.

 

 

Éva, köszönöm, hogy elfogadtad az interjú felkérésemet. Mesélj magadról! Hogyan lettél kertépítő?

Már gyerekkoromban is nagy szerelmese voltam a természetnek és a fűnek. Imádtam a selymes, puha fűben futkározni, bukfencezni. A nyári szünetek jó részét a kertben, a fák árnyékában, a fűre heveredve, játszadozva vagy épp olvasva töltöttem. Kis társaimmal gyakran figyeltük a kert apró lakóinak izgalmas viselkedését. A pillangók, a hangyák és a bodobácsok szorgoskodása mindig elbűvölt. Ez a mesevilág a fűvel volt teljes. Mindig volt egy kis kertrész, amit én gondoztam, magokat vetettem, virágokat ültettem, locsolgattam a növényeimet és örömmel figyeltem fejlődésüket.

Felcseperedve a természet iránti szeretetem és érdeklődésem egy cseppet sem lankadt, így nem volt kérdés a hogyan tovább. A Kertészeti Egyetem elvégzése után először hidrokultúrás növények termesztésével foglalkoztam. Munkahelyem megszűnése arra kényszerített, hogy saját lábamra álljak. Azonnal eldöntöttem, hogy visszatérek régi nagy szerelmemhez, a hagyományos kertészkedéshez, és a kertépítés lesz a főirány.

2008-ba férjemmel közösen megalapítottuk a kertépítésre szakosodott Mg Park nevű kertépítő vállalkozásunkat. Már a kezdeteknél tapasztaltuk, hogy az emberek legfőbb problémája a füvesítés, ezért ebbe a témakörbe nagyon beleástam magam. A férjem pedig az öntözés, az öntöző rendszerek specialistája lett. Öt éven át tartó kísérletsorozatunk eredményeként állíthatom, hogy a nagyon extrém körülményeket kivéve nincs olyan hely, ahova ne tudnánk füvet telepíteni.

Mindeközben elkészült a kertfuvesites.hu weboldalunk is, ahol online kertészeti szaktanácsadást kínáltunk. Az innovatív honlappal 2011-ben el is nyertük az Invitel InnoMax versenyben a Kürt Zrt. különdíját.

 

 

Együtt dolgoztok a férjeddel, ami súrlódások alapja lehet. Nincsenek nálatok konfliktusok, mi a munkamegosztás a cégben?

Mondhatom, hogy a közös munka még inkább összekovácsolt bennünket a férjemmel. Jó ízűeket veszekszünk szakmai dolgokon. A konfliktus forrása többnyire az, milyen szerrel, hogyan építsünk az öntözést, mi legyen a kertben, mi kapjon nagyobb prioritást. A fű és az öntözőrendszer között aztán mindig sikerül megkötni a kompromisszumot és megteremteni az összhangot.

Folyamatosan gyarapítjuk tudásunkat, követjük a trendeket és fejlesztjük eszközeinket. Hatalmas gépparkunk, felszereltségünk és szaktudásunk lehetőséget biztosít arra, hogy szinte minden talajviszonyra, speciális körülmények közé képesek legyünk füvet telepíteni.

Alkalmazottaink is elkötelezettek, mindig a megrendelő kívánságait, elégedettségét tarják szem előtt. Nyíltan megmondjuk, ha valamilyen megoldást nem javaslunk, mert hosszú távú siker nem várható tőle.

Nap, mint nap kihívásokkal találkozunk, ahol a megmérettetésre kerül tudásunk. Rengeteg tapasztalat, több módszer van már mögöttünk, ezért tudjuk az adott helyzetben a legoptimálisabb megoldást javasolni.

Legtöbb megrendelésünk kertépítésre, azon belül a füvesítésre, öntöző rendszer kiépítésére érkezik. Nagyon népszerű a honlapon keresztül megrendelhető tanácsadás, ami lehet akár helyszíni, akár skype-on keresztüli is. Elindítottuk Kertfüvesítés webáruházunkat is, hogy ahol minden olyan termék megtalálható, ami a gyönyörű pázsithoz kell.

Minden munkánk során a természeti értékek megóvását, a természet rendjébe való minél kisebb beavatkozást tekintjük legfontosabb célnak. Munkánk során 98%-ban vegyszermentes beavatkozásokat végzünk. A szerves anyagok használata, a természetes módokkal való kezelés sokkal hatékonyabb. Kemikália mentessen jobb eredményeket érünk el, legyen szó akár mikrobiológia gombaölőről, akár növényvédő szerekről.

Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megtanítsunk mindenkit arra, hogyan építse, tartsa fenn a kertjét könnyedén, úgy hogy abban örömét lelje. Tudom, jó irányba haladunk.

 

 

A füvesasszonyról az embereknek elsőként a kis kosarával az erdőt, mezőt járó és gyógynövényeket gyűjtögető kuruzsló jut eszébe. Hogyan lettél Te A füvesasszony?

A kertek építése során tapasztaltam meg, hogy hosszú távon az embereknek legtöbb fejtörést a fű tartós fenntartása és ápolása jelenti. Már pedig a fű a kert lelke. Ezt vallom, és ezt hangsúlyozom is munkáink során.

Egyik megrendelőnk, aki időközben a barátunk is lett, akasztottam rám a füvesasszony jelzőt. Sokat visszajártunk hozzájuk ellenőrizni, hogy helyesen kezelik-e a betelepített állományt. Azt mondja, hogy pont olyan vagyok, mint egy gyógyító. Minden elrontott, megbetegedett füvet helyre tudok hozni, újjá tudok varázsolni. Minden füves problémára megtalálom az elixírt, a gyógymódot.

Szeretem a füvesasszony megnevezést, van valami bája, személyes varázsa. Büszkén vallom, hogy hazánkban ma én vagyok a fű téma egyik legnagyobb szaktekintélye.

 

 

Nem teszek semmi különlegeset, egyszerűen csak figyelembe veszem a természet törvényeit és megadom a fűnek is azt, amit megkíván. Biztosítom számára az ideális körülményeket, nemcsak itatom, hanem tápanyagokkal etetem is és óvom a stressztől. Erre talán sokan felkapják a fejüket, pedig így van, a növényeket is érheti stressz és arra épp úgy reagálnak, mint az emberi szervezet.

A fű akkor betegszik meg, ha nem optimális a fenntartása. Nem jó a talaj vízkapacitása, nem megfelelő a tápanyagpótlása vagy az öntözése. Ha azt kívánjuk elérni, hogy mindig szép zöld környezet díszítse a házunk táját, a természet törvényeit nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Természetesen eleinte az én munkámat is sok kudarc, sikertelen próbálkozás kísérte. Nekem sem sikerült mindig minden elsőre. De mára már kijelenthetem, hogy a legnagyobb kihívásokkal is sikeresen megküzdök. Nem hiszem, hogy ez kuruzslás lenne, egyszerűen csak alkalmazom azokat a praktikákat, amiket évek alatt megtanultam és megtapasztaltam.

A fű maga a csoda. Csak észre kell venni. Szeretettel, és szaktudással kell gondozni és akkor nincs is más hátra, mint élvezni a saját magunk által létrehozott smaragdzöld szőnyeget.

 

 

“Könnyen fenntartható kertek és álomszép gyepek specialistája vagyok. A gyepek gyógyítója.” szól a frappáns bemutatkozásod. Sok ember álma a könnyen fenntartható kert, de létezik egyáltalán ilyen?

Igen, létezik és bárhol megvalósítható. Könnyen fenntartható kert alatt olyan kert értem, ami rengeteg örömöt okoz és pont ennyi időt vesz el tőlünk, mint amit szeretnénk. Olyan növények zöldellnek benne, amik nem igényelnek sok törődést. Évszakról évszakra megmutatják szépségüket úgy, hogy semmi vagy minimális teendőnk van velük, ugyanakkor pompájukkal szebbé varázsolják mindennapjainkat.

A jól összerakott kertet maximum heti ½ – 1 óra munkával karban tudjuk tartani. A szakértelemmel választott növények és az öntözőrendszer együttesen biztosíthatják ezt a szabadságot. Az ideális növény nem igényel különleges ápolást, nem kell külön tudás a gondozásához. Rendszeres metszést igénylő növényekkel sok gondot okozhatunk magunknak. A gyümölcsfákhoz, szőlőhöz szakértelem kell. A metszésnek, a permetezésnek is megvan a maga tudománya. Ha rosszul csináljuk, mindent elronthatunk vele.

Nagyon fontos a fajtaválasztás. Növényeink többsége olyan legyen, aminek gondozása a kertészkedésre szánt időnkbe belefér. Egy-egy babusgatós növény bevállalható, de ha csupa ilyet telepítünk a kertbe, akkor az nem sok sikerélménnyel kecsegtet.

Alaposan megtervezett és kiépített öntözőrendszer nélkül elképzelhetetlen a könnyen fenntartható kert. A locsolás terhét és nem kis idejét spórolhatjuk meg az automatikusan induló öntözéssel. A jó öntöző rendszer az egyes növények vízigényeinek megfelelően kerül kialakításra. Minden növény pont annyi vizet kap, amennyit igényel, nem lesz sem kiszáradás, sem túlöntözés.

Az automata fűnyíró jó találmány, megkönnyíti a munkát. Személy szerint én azon a véleményen vagyok, hogy automata fűnyíróval személytelenné válik a kert. Ha már a füvet sem mi nyírjuk, akkor a természetes kontaktus megreked a kerttel. Szép lassan már ki sem megyünk oda. Már pedig a kertet épp azért szeretjük, mert nem egy érinthetetlen zöldterület, hanem az életünk szerves része. Itt szabadon labdázhatunk a gyerekekkel, kávézgathatunk, borozgathatunk, grillezhetünk a barátokkal vagy akár a kutyát is futtathatjuk.

A kertépítés kreatív munka, hozama a zöldövezet, amelyre mindig is vágytunk. Az igények és lehetőségek különbözhetnek, de egy dolog bátran kijelenthető: varázslatos kertet csak áldozatos munkával és kellő odafigyeléssel lehet létrehozni.

Minél több időt és figyelmet szentelünk a tervezésre, annál jobb eredményt várhatunk. A kertépítés során folyamatosan döntéshelyzetbe kerülünk, amelyek alapjaiban határozzák meg a kertünk hangulatát és küllemét. A kert nem „valódi” természet, csupán egy mesterséges környezet, így abba is beleszólhatunk, hogy milyen élőlények éljenek a kertben.

A kert az lesz, amivé építjük. Ha elhanyagoljuk, akkor dzsumbujjá válik. Ha gondozzuk, sok boldogságot és kellemes percet, feledhetetlen élményt adó műalkotásként csodálhatjuk.

 

 

A weboldalatokon láttam, hogy könyvet is írtál Kertfüvesítés címmel. Kinek, milyen céllal szántad és mit tudhatunk meg a könyvből?

Az évek során rengeteg mindent megtapasztaltunk. Sok dolgot a saját kárunkon tanultunk meg. 2010 és 2015 között kísérleteket folytattunk, hogy kitapasztaljuk milyen eszközökkel, módszerekkel lehet tökéletes füvet létrehozni a különböző talajminőségeken. A jó részt a saját kertünkben végzett kutatások igazolták, hogy természetes, szervesanyagokkal sokkal hatékonyabb a füvesítés. Ennek a kutatásnak az eredményeit, következtetéseit tartalmazza a könyv.

A füvesítés alapfogalmait, alapgondolatait foglaltam benne össze. Aki a kezébe veszi a Kertfüvesítés könyvet, látja, hihetetlenül egyszerű elkezdeni. Csupán ismerni kell azokat a fogásokat, amik a siker garanciáját hordozzák.

 

 

Kertfüvesítés könyv

 

A könyvben elárulom, hogy mi az első lépés, amit még a fűmagvetés előtt meg kell tenni, ha igazán szép füvet akarunk látni az udvaron. Elmondom, mit kell tenni, hogy minden évszakban egészséges, gyom-, és kártevő-mentes legyen a gyep. Elárulom az öntözés és fűnyírás kulisszatitkait: mikor, hogy, miért.

Megspórolok az olvasónak pár milliót, amit talajcserére dobna ki. Olyan alap tudásanyagot osztok meg, aminek ismeretében gyerekjáték lesz a füvesítés. Útmutatásaimat betartva garantáltan leesik a szomszéd álla a szép füvünktől.

A könyvben leírtak végtelenül egyszerű dolgok, de ezeket be kell tartani, hosszú távú üde zöld fű csak ezektől remélhető. A könyv ismereteinek birtokában bárki elkezdheti az otthoni füvesítést.

 

 

Mórahalmon élsz. Gondolom elsősorban a közelben lakók füvesítési problémáin tudsz segíteni vagy vannak az ország távolabbi pontjairól is megrendeléseitek?

A mai korban már nincsenek korlátok. Az internetnek köszönhetően megszűntek a távolságok. Skype-on keresztüli szaktanácsot épp úgy tudok adni a szomszéd utcában lakónak, mint a tőlünk több száz vagy több ezer kilométerre élőnek.

Gépparkunk, kapacitásunk lehetővé teszi, hogy távoli helyeken is vállaljunk munkát. Nagyobb, akár több napos vagy hetes projekteket is elvállalunk.

Minden általunk készített kert kap egy éves útravalót: amikor elkészült elmondjuk, hogyan kell bánni vele. Ennek ellenére előfordul, hogy ellenőrzésre, egy kis gyógyításra visszahívnak bennünket. Szívesen megyünk bárhova, ahol segíthetünk természetes kert és befüvesített lakókörnyezet kialakításában.

 

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik most gondolkodnak a füvesítésen? Mire figyeljenek, hogy kezdjenek hozzá, hogy kerüljék el a buktatókat?

A szép kertek megvalósulása, fejlődése apró lépések sorozatából áll. Hogy melyikkel kell kezdeni és mivel kell folytatni, azt mindig a talajviszonyok, időjárási viszonyok és az adott évszak határozza meg.

Mindenkinek azt javaslom, hogy füvesítés előtt szerezze meg a kellő alapismeretet. A fűtelepítést és fűgondozást is meg kell tanulni. Tudni kell, mit lehet és mit nem, mivel okozhatunk kárt, mivel tehetjük tönkre munkánkat és mi kell az üdvösséghez.

Csak az alapismeretek birtokában lehet a megfelelő előkészületeket megtenni, az adott helyre alkalmas fűmagot, tápanyagokat kiválasztani és a kialakított kezdeti állapotot tartósan fenntartani.

 

Hasznos tanácsaid négy részben olvashatták az olvasók és most is rengeteget tanultunk tőled. Lenne még valami, amit üzennél a Balkonada olvasóknak?

Szeressék a természetet és a füvet. Nemcsak szép látvány, de hatalmas élményt, feltöltődést ad a két kezünk munkájával „gyártott” füvön mezítláb végig gyalogolni. Csodálatos dolog a harmatos füvön járkálni, ugrándozni, az öntöző rendszerből aláhulló vízcseppeken keresztül nézni a napfelkeltét, gyönyörködni a napsugarak hatására előbukkanó szivárványban. Fantasztikus dolog minden érzékszervünkkel érzékelni a magunk alkotta csodát. Leírhatatlan energiákat szabadít fel. Ne vonják meg maguktól ezt az érzést! Kérdéseiket pedig tegyék fel bátran a Szaktanácsadási oldalamon.

 

 

Éva Balkonada blogon megjelent tanácsait itt olvashatod el:

Ezt tedd, ha minden összeesküszik a gyep ellen

Így lesz egész évben szép füved

Ezzel kezdd a tavaszi kertészkedést

Így lehet hatékony és környezetkímélő a növénytáplálás

 

Nagyon köszönöm Évának értékes tanácsokat, és sok szép gyepet kívánok szerte az országban!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Kerti trendek 2017: a természetesség mindenek felett

🌷 Éltető víz a kertben

🌷 Ódon tárgyakból meghitt kerti zug

🌷 Pillangó csalogató növények

🌷 Így fogj hozzá a kertészkedéshez

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!