Balkonada

Kerti trendek 2017: természetesség mindenek felett

Természetesség mindenek felett, ez jellemzi leginkább 2017 kerti trendjeit. A klímaváltozás megreformálta a sikeresen nevelhető növények körét és újabb, eddig nem ismert kártevőket hozott. Alkalmazkodva a kialakult helyzethez a könnyen gondozható mégis mutatós növények kerülnek a középpontba.

 

 

Felértékelődik a strapabíró és szárazságtűrő fajok szerepe. A nehezen karbantartható fű helyett az idén is hódít a buja kert. A színes egynyári növények kavalkádja, a zöldek árnyalatai nagyanyáink kertjeit idézik. Az ellenálló, igénytelen, ugyanakkor magas díszítő értékkel bíró növények nagyon jól beleillenek a még mindig kedvelt vintage stílusba. A visszafogottabb, halványabb színek jól párosíthatók a szárazságtűrő növényekkel, mint például a kövirózsa, egyéb pozsgások vagy a varjúhájak.

Az egészséges, permetszer nélkül termelt saját zöldségekre már évek óta egyre nagyobb az igény, várhatóan 2017-ben ez tovább fokozódik. A mutatós, a modern gasztronómiában is jól használható gyógy- és fűszernövények akár cserépben, akár balkonon is nevelhetők. A petrezselyem mellett népszerű a menta, a citromfű a bazsalikom, a levendula és a rozmaring. A lilavirágaival díszítő zsálya lehet az év slágere. Az emelt ágyások előnyeit kihasználva egyre többen termesztenek paradicsomot, uborkát, chili paprikát, salátát és egyéb igénytelen zöldségeket.

 

 

A természetességre törekvés nemcsak a növények terén jellemző, a kert kiegészítőiben is megmutatkozik. A beton és műanyag már a múlté. A kerti utak, kerítések legfőbb alkotó eleme a kő, a kavics és a fa. A kiegészítők szoros szimbiózisban vannak az őket körülvevő növényzettel, nincs éles elválasztó vonal közöttük. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, kiemelik egymás szépségét és ezzel megteremtik a harmóniát. Előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, ugyanakkor a természet-közeliséget hangsúlyozó modern kertben szinte kötelező elem a kerti csobogó és a kerti tó.

 

 

A jobb hely-kihasználás és esztétikum összhangja hívta életre a függőleges terjeszkedést. A növényfalak, a falra vagy támasztékra felfutó növények árnyékolási, betekintés elleni védekezési funkciókat is betölthetnek.

Divat a zöld nappali, azaz a balkonkertészkedés. Reneszánszukat élik a minikertek és a floráriumok is, ahol kis területen saját kis mesevilágunkat építhetjük ki. 

 

Természetbarát kertészkedés alapjai

A mindig rendezett, úgy nevezett “sterilkertek” helyett előtérbe kerülnek a természetet jobban utánzó kertek. A természetellenes formára nyírt bokrok helyett hagyjuk inkább szabadon burjánozni a növényeket.

 

 

Engedjük be a  természetet a kertbe:

  • nehezen karbantartható nyírt gyep helyett legyen vadvirágos rétünk,
  • adott termőhelyre való, ellenálló növényeket ültessünk,
  • műtrágyák helyett inkább használjuk a saját magunk által készített komposztot, 
  • magas ágyásokkal és biogazdálkodással neveljünk saját fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket,
  • illatos virágokkal csalogassuk be a pillangókat,
  • madáretetőkkel gondoskodjunk a madárcsicsergésről,
  • rovarhotellel biztosítsuk a hasznos rovarok téli túlélését.

Minden divat tehát ami természetes, ami az irányba visz, hogy élhetőbb és szerethetőbb legyen környezetünk.

Köszönöm a fotókat Sinka Erika olvasómnak!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Illatos balkonnövények kezdőknek is

🌷 Pazar őszi színkavalkád az év legszebb kertjében

🌷 Ezeket a fűszernövényeket cserépben is nevelheted 

🌷 Álomkert saját kezűleg

🌷 Kreatív járólapok a kertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!