Balkonada

Így lehet hatékony és környezetkímélő a növénytáplálás

A növények fejlődéséhez nem elég a talaj és a víz, szükségük van tápanyagra is. Sok kertbarát bizonytalan abban, hogy műtrágyát vagy szerves trágyát használjon a talajjavításhoz és a növények táplálásához. Szakértőnk segít eldöntetni az örök dilemmát.

 

 

 

A műtrágya tündöklése és …

Néhány évtizede a műtrágyák elterjedésével azt képzeltük, hogy ez a modern tápanyagozási forma a szerves trágyázás nehéz munkájától mentesít bennünket örökre. Emellett a mérnöki pontossággal adagolt mennyiségek rekordterméseket és csodás kertek látványát fogják eredményezni.

Ez a gyakorlatban így is volt egy darabig, de egy idő után a várt eredmény kezdett elmaradni. A műtrágyaadag emelésével megdrágult a növénytáplálás, és egyre több mikroelem hiánytünet, betegségre utaló jel mutatkozott, ami elgondolkodásra sarkallta az embert.

Emberi tévedésünk ára az, hogy élő vizeinket tönkretettük, a talajainkat elsavanyítottuk, humusztartalmukat kizsigereltük, az életet kipusztítottuk onnan, és egészségünket veszélyeztető helyzetet teremtettünk meg.

 

Hogy lehetünk környezettudatosak?

Vissza kell nyúlnunk a hagyományainkhoz. A múltunk rendjéhez, amikor még nem tudtuk megmagyarázni a miérteket, csak tettük a dolgunkat. Ez nem más, mint a szerves tápanyagozás, a szerves trágyázás. Csak az élet képes az életet szolgálni.

A szerves tápanyag otthont ad a mikroorganizmusoknak, amelyek élettevékenységükkel feltárják a tápanyagot a növény számára, így a növény egészséges erőben tudja tűrni az időjárás okozta stresszt. 

A gazdag talajélet nagy befolyással van a talaj tömörödöttség állapotára is. Ha nyüzsög benne az élet, akkor úgy viselkedik, mint egy szivacs: képes átengedni magán a vizet, de képes azt felszívni is. Ezt hívjuk porózusságnak.

Amikor gyors eredményekre vágyunk, bizony a szerves anyagon kívül még mikroorganizmusokat is érdemes telepítenünk a talajba a természetes lebontó lánc körforgásának fejlődése érdekében.

A szerves anyag a talaj fizikai szerkezetét is nagyban befolyásolja, hisz nem engedi a talajainkat elporosodni, a levegő – víz háztartás egyensúlyát tartja fenn. A szerves anyaggal ellátott talajok sokkal jobban tartják a vizet (nem engedik el gyorsan), ezáltal sokkal jobban szolgáltatják a növény részére is a kellő vízmennyiséget.

 

 

Milyen a jó szerves tápanyag?

A modern életvitelünk egyre távolabb van már az igazi szerves istállótrágyázástól, ezért a technológia zsákban kiszerelve, granulálva, pelletálva adja a kezünkbe a szerves anyagot, amit könnyedén ki tudunk szórni talajmunkáink, ill. növénytáplálás során.

Ha gyepet táplálunk, a szerves anyag részéről kritérium, hogy apró legyen, így könnyedén bele tudjuk szórni a fűszálak közé. Én a DCM minigram használatát javasolom, mert a belga technológia pontosan azt adja, amit a kertápolás igényel. A szerves anyagok nagy része a termékekben nem is állati eredetű, hanem nagy többségüknél növényi.

Sőt, van olyan is, ami még  bio szerves  anyag certifikácóval is rendelkezik, így minden kritériumot, igényt képes teljesen kielégíteni.

 

A műtrágya akkor barát vagy ellenség?

Szó sincs arról, hogy én az ásványi anyagok használata ellen beszélnék. Hiszen az általam javasolt DCM termékek többsége is tartalmaz ásványi anyagokat, de azok szerves anyagokhoz vannak kötve, hogy ne mosódhassanak ki a talajból, ezáltal növényeink gyors fejlődését szolgálhatják.

A folyékony halmazállapotú műtrágyák, levéltrágyák gyorssegélyként való alkalmazását is szeretettel ajánlom, sőt a kavicsos, fenyőkérges (mulcsos) dísznövénytakarásoknál az éves tápanyagpótlást kényelmesen csak ezek használatával lehet megoldani.

Akit érdekel ez a téma bővebben, ide kattintva olvashat róla.

A növények stresszes állapotának gyors helyreállításában is a levéltrágyáknak van a legnagyobb szerepük (jégverés, kánikula okozta stressz, talajuntság okozta fejlődési rendellenesség, stb…). Kipermetezve a növényekre hipp-hopp helyrehozza őket. Vagy a gyökerükre öntözve (örökzöldek esetében bevett eljárás) gyorsan a nedvkeringésbe tudjuk jutatni nagy koncentrációban a gyógyítást szolgáló tápanyagokat, immunerősítőket.

Ha nem vagyunk tisztában a kert talajának tápanyag összetételével, érdemes egy szakember segítségét kérni. Még egy kerten belül is előfordulhat, hogy két külön szegletében más minőségű a talaj. Ebből is adódhat, hogy míg az egyik zöldségnövény gyönyörűen fejlődik, addig a másik fajta csak sínylődik. Megfelelő talajjavítással és tápanyag utánpótlással azonban mindenez megváltoztatható.

Nagyon köszönöm Molnár – Gábor Éva, füvesasszonynak a hasznos tanácsokat!

A szerzővel készített interjúmat itt olvashatod:

A füvesasszony, aki előtt nincs lehetetlen, ha fűről van szó

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így lesz egész évben szép füved

🌷 Ezt tedd, ha minden összeesküszik a fű ellen

🌷 Ezzel kezdd a tavaszi kertészkedést

🌷 Ezekkel az ötletekkel feldobhatod a legunalmasabb kerítést is

🌷 Éltető víz a kertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!