Balkonada

Virágkereskedelem legnagyobb átverései

Aki el akar adni valamit az igyekszik minél szebb színben feltüntetni a portékáját. Az sem ritka, hogy a csomagolás adja el az egész árut. A virágkereskedelemben is sok mindent bevetnek a nagyobb profit reményében. Most azonban leleplezem a legdurvább átveréseket.  

 

 

Színezett virágok

Gyakran színezik a virágokat, remélve, hogy a minél színesebb, annál jobban el lehet adni. 

Bár a természetben nem létezik szivárvány színű rózsa, az interneten még ilyen rózsa magokat is ígérnek. Azt is tudni kell, hogy a rózsát az orchideához és több más növényhez hasonlóan nem lehet magról szaporítani. A szivárvány rózsa mag, tehát többszörör átverés.

Ugyanígy nem létezik kék rózsa sem.

 

 

Japán tudósoknak több éves kísérletezés után sikerült ugyan kék lepkeorchideát előállítaniuk laboratóriumi körülmények között, de az méreg drága, kereskedelmi forgalomban nem kapható. A kékként árult orchideák fehér vagy rózsaszín orchideák festékes felszívatásával keletkeznek. Ha ezt a beavatkozást túl éli a virág és sikerül újra virágzásra bírni, akkor a következő virágok már nem kékek lesznek, hanem eredeti színükben tündökölnek.

 

 

Nagy divat még a pozsgások, az erikák, broméliák befestése vagy beszórása csillámporral. A kis fenyőket, borókákat, tujákat gyakran műhóval teszik vonzóbbá karácsonyra.

A festett növények többnyire giccsesek, de a legnagyobb gond, hogy a festéssel többnyire a növény halálos ítéletét is aláírják. A növényre fújt kemikália elzárja a pólusokat és megakadályozza a növény légzését.

 

 

Mesterséges virágzás

A szárazvirágokkal ékeskedő kaktuszok vagy az élő zöld növény mellé tett selyemvirágok alkalmasak arra, hogy a laikusokat vagy kevésbé figyelmeseket megtévesszék.

 

 

A maskarába öltöztetett kaktuszokra még azt sem lehet ráfogni, hogy ezeknél a megtévesztésre apellálnának.

 

 

A megtévesztés nagyon jól működik az egzotikus és mediterrán növényeknél, amik ritkán látunk, kevésbé ismerünk. A papagájvirág (Strelitzia) zöld levelei mellé gyakran tűznek művirágot. 

 

élő papagájvirág

 

műpapagájvirág

 

Megesik az is, hogy gyöngyökkel, színes gombostűkkel turbózzák fel a növényt, átverve ezzel az idősebb, nem jól látó vagy nem hozzáértő embereket.

Furcsa pózokba kényszerített növények

A szerencsebambusznak árult dracénának semmi köze nincs a bambuszhoz. Viszont, hogy még mutatósabb legyen, a törzsét különféle lehetetlen pózokba tekergetik. A megnyomorított növény persze ezután elkezd saját természetének megfelelően növekedni és nem törődik azzal, hogy előtte milyen formába kényszerítették.

 

 

A különösen Valantin-nap környékén kedvelt “szívkaktusztól” senki ne reméljen hosszú életet, hisz ezek valójában csak földbe dugott levelek és nem gyökeres növények.

 

 

Az összefont levelű anyósnyelv is csak “növénykínzás”, semmi köze a természetességhez. 

 

 

Főleg nőnap környékén gyakori, hogy kerti virágokat mini cserepekbe ültetve szobanövényként árulnak. Pl. “szoba rózsa”, harangvirág, primula

Minden ilyen átverést megelőzhetsz, ha a virágokat nem nagy multiknál szerzed be, hanem a kis virágboltokat részesíted előnyben

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Tuti tippek nőnapi virágvásárláshoz

🌷 Top10 növény, ami boldogságot visz az otthonodba

🌷 Így add át a virágot – 6+1 aranyszabály

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!