Balkonada

Így gyógyíthatod meg a beteg lepkeorchideát

Időnként még a legtapasztaltabb orchidea-imádóval is megesik, hogy valami félre megy és féltve őrzött orchideája több pátyolgatást igényel. Az első negatív jeleknél nem kell kétségbe esni, neki kell állni az életmentésnek. Vadady Mária olvasónk a lepkeorchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy hozhatjuk rendbe a betegeskedő orchideákat. 

 

 

“Az életmentéskor a virágszárat levágjuk, ha már feslenek a bimbók, azok a száron vázában tovább fognak nyílni. A növényt kivesszük a cserépből, lerázogatjuk a fakérget, leöblítjük a gyökérzetet folyó langyos vízzel és domesztoszos vízbe mártogatott ollóval lenyesegetjük az elrohadt, korhadt gyökereit. A vágások metszeteit fahéjba mártott ujjal óvatosan bekenjük, mert a fahéj fertőtlenít, de ugyanerre jó a porított faszén, vagy a patikai orvosi szén is. Két növény mentése, átültetése között alaposan kezet kell mosni és a szerszámokat is elmosni, fertőtleníteni.

A “műtőasztal”: metszőollók, domesztoszos víz a befőttes üvegben szerszám-fertőtlenítéshez, fahéj, stb…
 

 

A beültetés/ átültetés tisztára mosott, fertőtlenített (Domestos, stb.) cserépbe, új tiszta fenyőkéregbe történik, én ezt a neten szoktam rendelni. A vett orchidea”földek” tele vannak darált mohával, amik később a növény rothadását okozhatják, mert elzárják a gyökereket a levegőtől. A mulcsként árult fenyőkéreg meg szemetes, poros, hamar korhad.

 


A cserépbe óvatosan belehelyezem/igazítom a növény gyökereit és a közöket folyamatos rázogatással megtöltöm a kéreggel. Ha túl nagy a növény, alulra kavicsot szoktam rakni, hogy az esetleges későbbi billenést megakadályozza. Úgy töltöm meg a cserepet, hogy a levelek (a tő) aljáig érjen a közeg. Az egészséges növényt amiről nem kellett levágni gyökereket tápos vízbe merítem, az életmentőseket csak egy hét múlva, hogy a vágási felületek kicsit megszáradjanak és a szárazon tartástól a gyökérképződés is jobban beindul.

 

 

Az olyan növényt aminek nem maradt, vagy nagyon kicsi maradt az amputáció után a gyökere „szanatóriumba” rakom, erre jó pl. a párazacskó. Hónapokig is eltarthat mire beindul az új gyökérnövekedés, közben figyelgetni kell, nehogy bepenészedjen, tovább rothadjon a tő. Van hogy közben tovább kell amputálni a rothadt rész.

Ezeket a szottyadt leveleket majd szép lassan elveszíti, miután a gyökereket követően új leveleket is fog hozni.

Ez egy gyönyörű mini virágú volt, ahogy kihozta a virágját, az új levele szottyadni kezdett. Először azt hittem hogy a nap égette meg, de nem, komoly tőrothadás kezdődött rajta alulról. A “szanatóriumban” tovább rohadt, így tovább amputáltam. Úgy néz ki hogy a rohadás megállt és új gyökér dudorodik.

 

 

A “szanatórium”. Alul víz, benne agyaggolyók, ezeken szétvágott műanyag flakonokon a gyengélkedők. Néha föléjük spriccelek és naponta pár percre leveszem a tetejét szellőztetés végett. A megemelkedett párában jobban gyökeresednek az amputáltak.

 

 

 Ez a párazacsi eljárás. Az előzőleg visszavágott, fahéjazott tő úgy helyezkedik el a vázában, hogy bele ne csússzon a vízbe. A tetején zacskó, alul bekötve.
 
 Erre jön a zacskó. Most azt találtam ki, hogy veszek műanyag rácsokat, amiket a mosogató aljába szoktak rakni, szétvágom méretre, hátha az jobban tartja majd az ápoldák lakóit, hogy bele ne csússzanak az aljában levő vízbe.

A növény töve, gyökere a víz fölött kell hogy maradjon és a flakon tartja, amíg bele nem csúszik véletlenül a vízben. De ezt észre szoktam venni.🙂

 

 

 

Kártevők, betegségek: előfordulnak tetvek, atkák. Ezeket a neten (jó fotó alapján az orchideás csoportok segítségével) be lehet azonosítani és a megfelelő szerrel történő többszöri permetezéssel kiirtani. Előtte egy jó alapos, de óvatos lemosással hatásosabbá válik a permetezés. Ha a repkedő tőzeglégy az, ami idegesíti a gazdát, akkor ritkábban kell locsolni.

Van hogy gombásodás, vagy esetleg vírusfertőzés mutatkozik a tövön, ennek megszüntetésénél is jól jön a tapasztaltabb orchideások segítsége.

Bimbóhullás: lehet a szállítás közbeni hirtelen hőmérséklet változástól, a pár napig kevés fényben raktározástól a kereskedőnél. A napokig, hetekig tartó borús időtől, a hirtelen hőmérséklet változással, huzattal járó szellőztetéstől. Az erőteljesen áramló melegtől. Utólag az ember legtöbbször csak találgat, hogy melyik tényező az, ami érhette. Pl. karácsonykor elmentünk egy napra és lehúzva felejtettem a rolót. Szinte minden virág eldobta pár bimbóját.

A lényeg, hogy ha észreveszünk bármi furcsát, azonnal lépjünk! Amikor valami gond van a növénnyel sokszor mi is ludasak vagyunk benne, mert valamit nem úgy csináltunk ami az orchidea ideális tartási körülményeinek megfelelne.”

 

Mária lepkeorchidea gondozási tanácsait itt találod:

 

Lusták ideális szobanövénye: a lepkeorchidea

 

Nagyon köszönöm Máriának hasznos tanácsokat!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Tímea Bauerne says:

  Köszönöm a hasznos tanácsokat.
  Kérdés:
  Ha levél nem marad (Tescos mini orchidea mentvény), a gyökér ép és a virágszár is, akkor még lehet valamit tenni? A levéltövet beönthették, és berohadhatott. Én kiszárítottam a helyét, de nem tudom képes-e hajtani máshol levelet.

 2. Vadady Mária says:

  A virágszárat vágd le és a tőrothadásos orchideát felülről kezd el amputálni addig, amíg a metszet rohadásmentesnek mutatkozik, miközben minden vágás előtt fertőtleníted az ollót. Ha el tudsz jutni még ilyen felületig, akkor fahéjazd be és rakd párazacskóba. Ha nem rohad tovább, akkor pár hónap múltán lehet hogy új tősarj bújik ki az oldalán.

 3. Tímea Bauerne says:

  Köszönöm a tanácsot, most párazacsiba van, majd referálok az állapotról.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!