Balkonada

Szavazz a budapesti platánra az Európa Év Fája versenyben!

Február 28-ig lehet szavazni 16 ország legérdekesebb fájára az Európa ÉV Fája versenyben. A tavalyi magyar győztes, a Jászai Mari téri platán is a 16 között van, egyelőre elég kevés szavazattal. Szavazz te is, hogy ismét dobogós lehessen a magyar fa!

 

 

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a fák, a köztünk elő faegyedek és facsoportok mindennapi életünkben, európai kulturális és természeti örökségünkben betöltött szerepére és jelentőségére. Magyarországot idén a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja képviseli, amely 2016. novemberében 3545 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Eddig még sosem vett részt fővárosi fa a versenyben, sőt városi köztéren található fa is ritka.

A nemzetközi megmérettetésen eddig háromszor nyert magyar fa – legutóbb tavaly a bátaszéki molyhos tölgy -, két alkalommal pedig második helyezést értünk el.

A szavazás 2017. február 1-től 28-ig tart. Az utolsó héten (február 22-től 28-ig) a szavazás titkos, a szavazatok száma ezen időszak alatt nem látható. Az eredményeket március 21-én, az Erdők Világnapján a brüsszeli díjátadó gálán jelentik be.

 

 

Idén először egy szavazó két fára is leadhatja voksát. 2017-ben Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, és Wales jelöltjei versenyeznek egymással. Az idei döntősök között megtalálható Európa egyik legöregebb fája, a litván Stelmužė tölgy, olyan fák, melyek együtt nőttek fel a körülöttük játszadozó gyermekekkel – ilyen a skót és a német döntős -, és a városi fejlesztések túlélői is, mint például a walesi Brimmon tölgy.

Lehetőséged van adományozni is, hogy a nonprofit kezdeményezés jövőre is meghirdethesse a versenyt. Adományozás nélkül is tudsz szavazni.

Először válaszd ki a fákat, amelyekre szavazni szeretnél majd nyomd meg az Adományozok és szavazok/ Szavazok gombot. Add meg az emil címed és válaszd az adományozok és szavazok vagy a szavatok lehetőséget.

Fontos, hogy jól add meg az email címed és ha megkaptad a levelet, kattints a linkre a szavazat érvényesítéséhez, hisz csak így lesz érvényes a szavazatod.

Szavazz, hogy ismét dobogós helyen lehessen magyar fa!

http://www.treeoftheyear.org/ETY-2/Uvod.aspx

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 2015-ös Európai Év Fája ezüstérmese: a tatai nagy platán

🌷 40 féle gyümölcs terem egy fán

🌷 Nemet váltott a 3000 éves tiszafa

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!