Balkonada

Így lesz egész évben szép füved

A szomszéd fűje mindig zöldebb mondást gyakran érezzük magunkénak. Az sem ritka, hogy a szomszéd épp a miénket tartja zöldebbnek. Aki közelebbről nézi a dolgokat mindig több hibát felfedez, mint aki csak távolról szemlélődik. De az is elképzelhető, hogy a szomszéd tisztában van azokkal a trükkökkel, amikkel egész évben zöldellő szőnyegünk lehet. Most behozhatod a lemaradásodat, sőt be is előzhetsz.

 

 

fű kártevői elleni védekezésről szóló cikk után több kérdést kaptam, így ismét felkértem Molnár – Gábor Éva, füvesasszonyt, hogy avasson be bennünket az egész évben gyönyörű gyep titkába.

“Amikor az első tavaszi napsugarak megjelennek, hirtelen elönt minket a vágy, hogy a szabadban lehessünk. Alig várjuk, hogy kimenjünk a kertünkbe, és élvezhessük annak szépségét, ám kellemetlen meglepetésekkel is találkozhatunk ott.

Ha a zöld füvünknek egyszerűen nyoma veszik, vagy esetleg sárguló foltok jelennek meg a régebben smaragzöld színű gyep helyén, akkor először is higgadjunk le! Ne pánikoljunk, az nem segít a helyzeten.

Ellenben egy hosszú távon kifizetődő dolgot tehetünk: fogadjuk meg, hogy egész évben gondoskodni fogunk a gyepről! Nem csak akkor foglalkozzunk vele, ha sárga színével hívja  magára  fel  a figyelmet, vagy ha nagyon muszáj nyírni, hanem tartós jelleggel ügyeljünk az egészségére.

Gyepszellőztetés

Mindenképpen éves szokássá váljon egyik legfontosabb munka a gyepszellőztetés, amelyet tavasszal és ősszel érdemes elvégeznünk.

Gyepszellőztetés során speciális gereblyével vagy géppel megritkítjuk a fűállományt, pontosabban megszabadítjuk a gyepet az elhalt, sárga levelektől, és serkentjük azt a megújulásra. Ettől  a munkától   nagyon  sokan ódzkodnak, tele  vannak félelemmel, hogy éppen   a maradék  füvet  most  fogják teljesen tönkretenni. 

A tartós tavaszi talaj felmelegedéskor azonnal szellőztessük meg a gyepfelületet. A ráfordított munka többszörösét éri meg ez az egyszerű művelet. Ne féljünk a fű megtépkedésétől! Ott hibázik sok kertészkedő, hogy az első 5 méter után abbahagyja a gyepszellőztetési műveletet megriadva a kidobált fűszál mennyiségének látványától. Ha ritka a fűállomány, akkor mondván, hogy még ezt a kicsit is kitépkedi, ha meg sűrű a fű, akkor sajnálja megritkítani. Pedig a titok a természet megújuló erejében van!

A megszaggatott fűszál gyökérzete arra van kényszerítve, hogy a tőből új sarjakat hozzon, vagyis nagyobb, tömöttebb fűszálcsomókat neveljen. Nem kell megijedni a gyepszellőztetési munka látványától. Igaz, eső pillantásra úgy tűnik, mintha kiszántanánk a kertünk ékességét, büszkeségét. De két hét múlva már olyan csoda füvük lesz a kertben, mintha most füvesítettünk volna. Zsenge és haragos zöld színű lesz az egész gyepállomány.

A gyepszellőztetés után természetesen tápanyagot pótolunk, újraindítjuk a gyepet, és rendszeresen öntözzük minden nap a reggeli órákban legalább két hétig. Ha a tökéletességre törekszünk, akkor érdemes gyökerezést serkentő tápoldattal és talajkondicionáló anyaggal megpermetezni a fűállományt háromheti rendszerességgel. A varázslat nem fog elmaradni egyik kertből sem, ha a kertészkedők a gyepszellőztetés munkájába belekezdenek. Igazság szerint minden tavasszal és ősszel ildomos ezt a munkafolyamatot megcsinálni, és így minden évszakban garantáltan toppon lesz a kert (ideális tápanyagpótlás mellett).

Nézd meg a videót a gyepszellőztetés élettani hatásairól és helyes végrehajtásáról:

 

Tápanyagozás

A gyepszellőztetés után elengedhetetlen a tápanyagozás. Minden évszakban műtrágya helyett szerves anyagot részesítsük előnybe tápanyagozáskor, akkor a talajélet olyan gazdaggá válik, hogy képes lesz megvédeni a gyepet a lebetegedéstől. Ez történhet talajjavítóval vagy gyeptrágyával, vagy a kettő kombinációjával. Ez attól függ, hogy a gyepünk milyen állapotban van, esetleg beteg-e. A kettő kombinációja a legbiztosabb a tavaszi indítás. Én legtöbbször így  csinálom.

Öntözés

Ha minden óvintézkedést megtettünk a gyep védelme érdekében, akkor egy nagyon fontos dologra oda kell még figyelnünk: soha ne öntözzünk este! Ha valaki este öntöz, olyan mintha orosz rulettet játszana a gyep életével. Az esti öntözés azért nem ajánlatos, mert éjjel a talaj nem tud felszáradni, különösen nyáron a füvünk egy hatalmas, fojtogató párában úszkál reggelig. Aminek a következménye a gombás megbetegedés. A reggeli öntözés előnyösebb, hisz a napfelkeltével a talajunk már lehűlt és felszáradás indul meg a simogató napsugarak és  szél által.

Molnár -Gábor Éva, füvesasszony”

 

 

Bevallom én magam sem vagyok teljes mértékben elégedett az édesanyám kertjében lévő fűvel, amit rendszeresen én gondozok. Na de ennek most már vége!  Köszönöm a hasznos tanácsokat Éva!

A szerzővel készített interjúmat itt olvashatod:

A füvesasszony, aki előtt nincs lehetetlen, ha fűről van szó

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Dermesztő szépségek a kertben

🌷 Ezekkel az ötletekkel feldobhatod a legunalmasabb kerítést is

🌷 Kreatív járólapok a kertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!