Balkonada

TOP 10 légtisztító növény, amely csökkenti a toxikus anyagok mennyiségét

Kevéssé ismert tény, hogy az év jelentős részében még a nagyvárosi lakások levegője is sokkal szennyezettebb, mint a kinti levegő. A mostani szélsőséges szmog helyzetre talán nem igaz, de pont a kinti levegő kritikus volta miatt is érdemes a lakások levegőjén is javítani. Nézzük melyik szobanövények tisztítják leginkább a levegőt!

 

 

Szobanövényeink egészségünk megőrzésében is fontos szerepet játszanak. Az emberektől pont ellentétesen működnek, szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki. Növelik a levegő páratartalmát és ezzel javítják közérzetünket. Növényekkel körülbástyázva magunkat kevesebbet köhögünk és a szemünk irritációja is csökken.

A NASA már az 1980-as évek végén vizsgálatot indított olyan növények felkutatására, amelyek alkalmasak lehetnek a levegő tisztítására. Az azóta is folyó kutatások bizonyították, hogy bizonyos dísznövények képesek kiszűrni a bennünket körülvevő mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. A NASA Clean Air Study tanulmányban összefoglalták, hogy melyik növények legalkalmasabbak egy űrhajó levegőjének javítására. Ezek a növények, amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot, és oxigént termelnek, jelentős mennyiségben kiszűrik például a formaldehidet, trikloretilént és a benzolt.

A NASA kutatásainak és kísérleteinek kiemelkedő eredménye volt, amikor 2016 januárjában kinyílt az első virág az világűrben.

Az otthonunkban levő műanyagokból, a bútorokból és a hozzájuk használt ragasztókból formaldehid válik ki, aminek a koncentrációja télen még jobban feldúsulhat a lakótérben. A lakások és irodák légterében fellelhető kemikáliák eltávolításának egyik lehetséges módja a szobanövények tartása. Azokban a helyiségekben, ahol dohányoznak is, érdemes légtisztító növényekkel növelni a levegő oxigéntartalmát.

 

TOP 10 légtisztító szobanövény


Vitorlavirág (Spathiphyllum ‘Mauna Loa’)

 

 

 

Csüngőágú vagy kislevelű fikusz (Ficus benjamina)

Apró levelei miatt pénzteremtő képességűnek is tartják.

 

 

Rákvirág (Aglaonema modestum)

 

 

Zöldike (csokrosinda, Chlorophytum comosum)

 

 

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)

Boldogság hozó növényként és szerencse kovácsolóként is ismert.

 

 

Gerbera (Gerbera jamesonii)

 

 

Közönséges szobafikusz (Ficus elastica)

 


Krizantém (Chrysantheium morifolium)

 

 

Gyompálma (Chamaedorea sefritzii)

 

 

Sárkányfa (Dracaena marginata)

 

 

További légtisztító szobanövények

 • Borostyán (repkény) (Hedera helix)
 • Hegyescsúcsú futóka, vagy Szobai futóka, Szcindapszusz (Epipremnum aureum)
 • Kúszó filodendron (Philodendron oxycardium, szin. Philodendron cordatum)
 • Filodendron (Philodendron bipinnatifidum, szin. Philodendron selloum)
 • Elefántfül filodendron (Philodendron domesticum)
 • Illatos sárkányfa (Dracaena fragans ‘Massangeana’)
 • „Janet Craig” sávos sárkányfa (Dracaena deremensis ‘Janet Craig’)
 • „Warneckii” sávos sárkányfa (Dracaena deremensis ‘Warneckii’)


A listán szereplő növények többsége trópusi vagy szubtrópusi származású. Szépségük és légtisztító hatásuk mellett további előnyük, hogy igénytelenek, kevés napfény mellett is jól fejlődnek, és leveleik képesek mesterséges fény hatására is fotoszintetizálni.

Azt azonban nem árt tudni, ezeknek a szobanövényeknek a többsége a mérgező növények közé tartozik. Szakszerű gondozás és kezelés esetén semmiféle egészségkárosodást nem okoznak, elővigyázatlanság vagy egyéni érzékenység esetén azonban veszélyt jelenthetnek. Nem kell a mérgező növényekről sem lemondani, meg kell tanulni, hogy élhetünk együtt velük és bosszúság helyett garantáltan örömöt hoznak majd.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Így kényeztesd télen a szobanövényeket

10 mérgező növény: ezekkel vigyázz, ha gyerek van a családban

Murvafürt, bougainvillea téli gondozása

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Suszt Máté says:

  A 4 hónapos unokaöcsém sajnos asztmás. Az orvosok párologtatást javasoltak, valamint olyan szobanövényeket, melyek légtisztítóak. Nagyon hálás vagyok ezért a cikkért! Köszönöm a segítséget. Vettünk is pár növényt a kisfiú szobájába, amik amellett, hogy jótékony hatásúak jól is mutatnak. Majd arra gondoltam, mi lenne, ha a hálószobába is vennénk párat. Viszont a hálószobánk sötét. Találtam egy ehhez hasonló remek cikket. Ha esetleg valakinek a sötétséggel lenne gondja az alábbi honlapon talál sok tippet: http://lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2017-01-15-10-szobanoveny-mellyel-otthonod-sotetebb-reszeit-is-diszitheted/

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Máté!

  Köszönöm a hozzászólást és az elismerő szavakat!

  Jó egészséget és sok örömet kívánok a virágos otthonhoz! Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!