Balkonada

Könnyen fenntartható kert kialakításának 5 lépése

A kert csupa ellentmondás. Néma a nyugalom, a csöndes kikapcsolódás színtere, néha pedig baráti társaság kerti partija, önfeledten játszadozó gyerekek hahotázása tölti meg élettel. Szeretjük, ha nincs vele sok munkánk, csak hasznait élvezhetjük.

 

12790_306914659512321_4122559745289763113_n

 

A mutatós kertek titka általában az alapos tervezés. A kertkialakításnak nincsenek fix szabályai, ahhoz azonban, hogy harmonikus, minden évszakban szemet gyönyörködtető látvány táruljon elénk tisztában kell lenni a kert adottságaival. Nem elég magazinokból, könyvekből, internetről inspirálódva csodás kertről álmodni és beszerezni az ott látott növényeket. A sikerélményt nyújtó kertészkedés alapfeltétele, hogy ismerjük a terület adottságait és biztosítani tudjuk a növények igényeit. 

Könnyen fenntartható kertünk úgy lehet, ha csak annyi és olyan növényt telepítünkbe, amit biztonsággal gondozni tudunk. Az alapos felmérés és tervezés az alapja mindennek. Ha itt nem vagyunk körültekintőek, akkor következő évben kezdhetjük előről a kertkialakítást.  

1. Igények felmérése, átgondolása

Amennyiben kezdőként látunk hozzá a kert átalakításához, jobb, ha felkészülünk kisebb csalódásokra: nem minden sikerül úgy, ahogy terveztük. Fontos, hogy megnézzük a környező kerteket. Azok a növények, amik a szomszédoknál megmaradnak, szépen fejlődnek, azokkal nagy valószínűséggel mi is sikerre számíthatunk. A környezet idegen növények fejlődése nagyobb szakértelmet, odafigyelést igényel. 

Gondoljuk végig, mi mindent akarunk majd csinálni a kertben. Érdemes grillezőt, kerti sütögető helyet is betervezni. A harmonikus kertből az éltető víz sem hiányozhat.

2. Kert felmérése

Érdemes pontosan lemérni a kertet, az utakat. Megnézni, hol, milyen növények vannak, azoknak milyen sorsot szánunk. A kertek egy idő után nagyon elburjánoznak, bármilyen fájó is, meg kell válnunk néhány régi kedvenctől. Ne féljünk megválni azoktól a növényektől, amik nem váltak be, nem bírják a talajviszonyokat vagy a klímát. 

Az interneten sok ingyenesen letölthető kerttervet is találsz, érdemes ezekből inspirálódni.

 

dermeszto_szepsegek_sinka_erika

3. Tervezés

A kerttervezést akár egy kockáspapíron is végrehajthatjuk. A méretarányos alaprajzon bejelölhetjük a növények helyét. Érdemes azonban a ingyenes kerttervező szoftverekkel végezni a műveletet, mert azokon egyszerűen módosíthatjuk a növények helyét. Pár perc alatt készíthetünk egy új látványtervet, amiket akár ki is nyomtathatunk.

A tervbe ne csak a növényeket, hanem a kiegészítő elemeket, térelválasztókat, medencét, kerti tavat, bárpultot, stb is tervezzük be. Gondoljuk a gyerköcökre is.

4. Kivitelezés

Kétség kívül ez a a kertkialakítás legmunkaigényesebb és legdrágább tevékenysége. Meg kell szabadulni a felesleges növényzettől, ki kell alakítani a terepet. A burkolatok, járólapok, kerti utak, világítás, építmények, medence, tó, kerítés megépítése szakemberért kiállt. Csakúgy, mint az öntöző rendszer kialakítása, a növényzet telepítése és a füvesítés.

 

fu6

5. Fenntartás

Ha a tervezés során olyan növényeket választottunk, amelyek gondozása nem haladja meg a kertészkedésre szánt időkeretünket, akkor a kert fenntartása nem okoz gondot. Sokat segít, ha automata öntöző rendszert is ki tudunk építtetni. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk magunknak. Az esővíz felfogásáról ekkor se feledkezzünk meg, a szobanövényeink is hálásak lesznek, ha azzal locsoljuk őket. 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Álomkert saját kezűleg

Ódon tárgyakból meghitt kerti zug

Fűszerspirál készítése

Kezdő kertészkedők tízparancsolata

Bioszemléletű kertészkedés a kiskertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!