Balkonada

Ékszerorchidea gondozása olvasói tanácsokkal

A leghálásabb télen virágzó növényeink kétség kívül az orchideák. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a könnyen gondozható, apró, illatos virágú ékszerorchideák is. Gondozásuk, sőt szaporításuk is egyszerű. Olvasónk elárulja bevált praktikáit.

 

ekszer_orchidea4

 

Bársony vagy fekete orchideának (Ludisia discolor) is hívják a Délnyugat-Ázsiából származó talajlakó orchideát. A sűrű lombkoronák alatt, a sziklás patak partok mentén megbúvó kis virág jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez is. A sötétebb helyiségekben is megmarad, ahol a többi szobanövénynek kevés lenne a fény.

Apró, illatos fehér virágai is mutatósak, de sokan díszes levelei miatt szeretik, az ékszerorchidea név is innen ered. A sötétzöld, már majd nem fekete levelek bársonyos felületűek, ez a magyarázata a két másik névnek. Télan nyíló virágai akár a 30 cm magasságot is elérhetik.  

Nem fényigényes, sőt sok fény mellett a levelei kifakulnak, közvetlen napsütés hatására pedig megégnek. Szereti a meleget, de páraigényes, érdemes kavicsokkal teli tárcára helyezni. Fagyérzékeny, télen is legalább 13°C-t biztosítsunk számára. Szereti a vizet, télen sem szereti, ha a földje kiszárad. Növekedési időszakban meghálálja a tápoldatozást.

A többi orchidea fajjal ellentétben az ékszerorchideát általános szobanövény földbe is ültethetjük. Hajtásai könnyen törnek, ezért legyünk óvatosak az átültetéseknél. Szerencsére 2-3 évente elég átültetni.

 

ekszer_orchidea3

 

Sztruhárné Mária olvasónk, aki a fotókat is készítette, elárulta, hogy gondozza és bírja virágzásra csodálatos ékszerorchideáit.

“A hajtásokat gyökereztetés nélkül ültettem el tőzeg, némi apró fenyőkéreg, faszén, hungarocell keverékébe. Északi ablakban tartom, a tűző napot nem szereti. Alulról locsolom, lehetőleg esővízzel, a csapvizet is jól tűri . Ritkán kap kicsi orchidea tápot. Igénytelen, de a pangó vizet nem szereti. Hagyom kicsit kiszáradni a földjét két locsolás között. Kezdő orchidea kedvelőknek is ajánlani tudom :)”

 

ekszer_orchidea

 

ekszer_orchidea1

 

ekszer_orchidea2

 

Nagyon köszönöm Máriának a fotókat és a tanácsokat!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Ismered az orchideákat? – 10 kérdéses kvíz

Így gondozd a lepkeorchideát!

Orchidea gondozás kulisszatitkai

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!