Gyermekkorom karácsonyai elképzelhetetlenek voltak zserbó nélkül. Valahol érthető is volt. Hatalmas diófánk biztosította, hogy a bejgli mellett a zserbóba is jusson dió. A sárgabarackfa terméséből készült zamatos lekvár szintén adott volt, így a két legdrágább alapanyag mellé már egyszerű volt a többi hozzávalót beszerezni.
A házi zserbó receptünkben azon túl, hogy elronthatatlan, az is szuper, hogy jó sok tölteléket tartalmaz. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket.
Az adag közepes méretű tepsihez való.
Tészta hozzávalói:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
1 dl tej
2 tojássárgája
1 csipet só
Töltelék hozzávalói:
35 dkg dió
25 dkg cukor
sárgabaracklekvár
1 citrom reszelt héja
Házi zserbó elkészítése:
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót. Alaposan Összedolgozzuk, majd három részre osztjuk és mindenegyiket tepsi méretű lappá nyújtjuk. Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk, lekvárral megkenjük (szerintem a nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!), majd rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert dió felét. Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik. Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.
Csoki máz:
3 kanál kakaót 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára rakjuk.
Na most már jól csorog a nyál. Szörnyű dolog így írni erről a finomságról, hogy nincs előttem egy tányérnyi. 🙁
További olvasnivalók hasonló témában:
✿ Nagyi-féle kapros-túrós lepény
✿ Házi mézes krémes sütemény, a gyermekkori kedvenc
✿ Sós-diós vendégváró aprósütemény
Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!
További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!
Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: