Balkonada

Házi zserbó sok töltelékkel, elronthatatlanul

Gyermekkorom karácsonyai elképzelhetetlenek voltak zserbó nélkül. Valahol érthető is volt. Hatalmas diófánk biztosította, hogy a bejgli mellett a zserbóba is jusson dió. A sárgabarackfa terméséből készült zamatos lekvár szintén adott volt, így a két legdrágább alapanyag mellé már egyszerű volt a többi hozzávalót beszerezni. 

 

marcius_209_uj

 

A házi zserbó receptünkben azon túl, hogy elronthatatlan, az is szuper, hogy jó sok tölteléket tartalmaz. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket. 

Az adag közepes méretű tepsihez való.

Tészta hozzávalói: 

50 dkg liszt

25 dkg margarin

2 dkg élesztő

10 dkg cukor

1 dl tej

2 tojássárgája

1 csipet só

 

Töltelék hozzávalói:

35 dkg dió

25 dkg cukor

sárgabaracklekvár

1 citrom reszelt héja

 

marcius_211_uj

 

 

Házi zserbó elkészítése:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, beletesszük az élesztőt, a tojások sárgáját és a csipet sót. Alaposan Összedolgozzuk, majd három részre osztjuk és mindenegyiket tepsi méretű lappá nyújtjuk. Egy lapot a zsírral kikent és meglisztezett tepsibe teszünk, lekvárral megkenjük (szerintem a nem túl kemény házi sárgabarack lekvár a legfinomabb hozzá!), majd rárakjuk a cukorral és citromhéjjal összekevert dió felét. Újabb lap, majd lekvár és dió réteg következik. Ráhelyezzük a harmadik tésztalapot, kissé lenyomkodjuk, és pár helyen villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson.

Csoki máz: 

3 kanál kakaót 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzzük, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára rakjuk.

 

Na most már jól csorog a nyál. Szörnyű dolog így írni erről a finomságról, hogy nincs előttem egy tányérnyi. 🙁

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Nagyi-féle kapros-túrós lepény

Házi mézes krémes sütemény, a gyermekkori kedvenc

Sós-diós vendégváró aprósütemény


Figyelem!
2021. január 1 után ez a blog nem frissül. Friss tartalmakért kérlek keresd a Balkonada.hu oldalt!

További lehetőségek, hogy kapcsolatban maradjunk:

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek rendszeresen eljussanak hozzád!

 

Balkonada hírlevél

 

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Képes inspirációkért keresd fel a Pinterest oldalamat.

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!