Balkonada

3 egyszerű tipp, hogy minél tovább tartson a vágott fenyőfa

A karácsony varázsát leginkább egy vágott fenyővel tudjuk a szobába csempészni. Bár a kivágott fa tartóssága korlátozott és a lehulló tűvelek valamint a gyanta sokáig okozhatnak bosszúságot, érdemes bevállalni. Három egyszerű trükkel elérheted, hogy karácsony másnapján ne egy száradt kórót kelljen bámulnod.

 

fenyo4-twinkle

 

1. Válassz minél tartósabb fajtát

 

A fajta választásnál már szinte azonnal eldől a tartósság. A legolcsóbb fajták a legkevésbé tartósak. 
 
Az igazi klasszikus, a lucfenyő, ami sokáig Magyarországon az egyetlen elérhető karácsonyfa alap volt. Csúcsos alakja, jellegzetes gyanta illata, mély zöld színe és kedvező árfekvése miatt méltán népszerű manapság is. Hátránya, hogy gyorsan szárad, a lehulló, szúrós tűlevelek beterítik a lakást és nagyon gyúlékony. 
 
A feketefenyőt is egyre többen vásárolják karácsonykor, annak ellenére, hogy nem hagyományos formájú. Felfelé törő, ritkás ágai és hosszú tűlevelei miatt kecses és elegáns összhatást nyújt, de nehéz szépen feldíszíteni. A lakás száraz levegőjét is jól bírja és az egyik legolcsóbb fajta.
 
A duglászfenyő már a drágább fenyők közé tartozik. Alakja, megjelenése a lucfenyőhöz hasonló, de nem olyan terebélyes, kicsit karcsúbb. Levelei puhábbak, fonákján viaszcsík látható. Gyenge, hajlékony ágai miatt csak könnyű díszekkel dekorálható. Szép, hosszantartó fajta. A megdörzsölt levelek citrusillatot árasztanak.   
 
A drága kategóriába sorolható ezüstfenyő kékes-ezüstös levelei sűrűn helyezkednek el a dekoratív, merev ágakon. Elegáns, tartós, de nagyon szúrós.  
 
A normann fenyő (kaukázusi jegenyefenyő) az egyik legtartósabb fajta, levelei megszáradnak, de fent maradnak, nem potyognak le.
 
Válassz tehát pénztárcád szerint.
 

2. Ügyelj a frissességre

 

Lehetőleg frissen kivágott fát válassz. A megfelelő minőségű fán a tűlevelek csillognak, zöldek, nincs sárga területe. Ellenőrizd le a fa nedvesség tartalmát érintéssel. Megfelelő, ha a tűleveleket az ujjaid közé szorítva azok nem hullanak le, nem szárazak.

 

3. Tartsd ideális helyen

 

Ha otthon hűvös, szellőző, nem napsütötte helyen tudjuk tárolni, – pl. erkélyen, vagy pincében -,  akkor akár már december elején hazavihetjük a fenyőfánkat. Ha megoldható, legjobb vízbe állítani, hogy minél tovább friss maradjon. A vágott fákat érdemes minél hosszabb ideig a szabadban, erkélyen, udvaron tartani és csak díszítés előtt pár órával bevinni a meleg lakásba. A néhány órás akklimatizálódásra azért van szükség, hogy ne törjenek le a hideg ágak a díszek súlyától.

Jó ötlet a vízzel tölthető karácsonyfa talp használata is. A fa vízbe állítása előtt érdemes tíz centit levágni az aljából, hogy jól fel tudja szívni a vizet. Bár a régen kivágott fákon a vízbe állítás már nem sokat segít, a párologtatás miatt érdemes a fenyőfát vizes talpba állítani és időnként permetezni is. Ez utóbbi a tűzesetek megelőzését is szolgálja, a száraz ágak ugyanis nagyon gyorsan lángra kapnak a gyertya lángjától vagy akár a felforrósodott fényfüzértől. Lehetőleg a lakás leghűvösebb helyére helyezd, minél távolabb tartsd a radiátortól vagy egyéb hőforrástól.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Vágott fenyő, földlabdás fenyő vagy műfenyő?

Így kezeld a földlabdás fenyőt!

Tippek karácsonyfa újrahasznosításhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!