Balkonada

Gumós begónia újravirágoztatásának titkai

A gumós begónia igen hálás és kedvelt balkonnövény. Félálló és csüngő fajtái sárga, narancs, rózsaszín, piros és fehér vagy kétszínben májustól októberig tündökölnek. Teleltetésével is érdemes kisérletezni.

 

gumos_begonia1

 

A Dél-Amerikai származású növény félárnyékos, illetve árnyékos helyen érzi jól magát. Májustól rendszeres öntözést igényel és tápoldatozást is meghálálja. Az elszáradt virágokat rendszeresen érdemes eltávolítani.

 

gumos_begonia2

 

Teleltetése leginkább a gumók kiszedésével lesz a legeredményesebb. A gumókat célszerű a fagyok beállta előtt kiszedni a földből és leveleket, hajtásokat eltávolítani a gumóról. A száraz gumókat homokkal megtöltött ládába vagy papírba helyezve, fagymentes, de hűvös helyen tároljuk. 

Februárban-márciusban ültessük el a növényeket és a cserepeket kb. 20 fokos helyiségben, világos helyen tarsuk a fagyok elmúltáig. Mérsékelten öntözzük. Szaporítani ilyenkor érdemes a gumók szétosztásával.

Május közepe táján kerülhet ki a szabadba, ekkor fokozatosan növeljük az öntözés mennyiségét.

 

gumos_begonia

 

És akkor a szakirodalom után nézzük mit mondanak a tapasztalt begónia tartó olvasók.

Kívésné Maruzs Edit

“Nekem van, két színben, jó pár évesek. Ősszel abbahagytam a locsolását, hagytam kornyadozni kint. Már kiszedve a gumói, papír zacsiban 10-15 fokban várják a február közepét. Akkor szoktam elültetni, laza, jó vízáteresztő talajba és előhajtatni, hogy mire jön a jó idő, már valamennyire zöldüljön. Tápot csak akkor kapnak, ha lombosodnak.”

Forgács Margó

“Hagyom ősszel leszáradni és leviszem őket a pincébe, a cserépben, a földjében telel át. Csak tavasszal teszem friss földbe, úgy kezdem hajtatni. Nekem ez vált be. Egyszer (régen) vágtam szét gumót, szaporítani akartam, de tönkrement mindkettő. Biztosan túl locsoltam vagy valamilyen fertőzés vitte el. Azóta nem kísérletezem ilyenekkel. Inkább majd tavasszal a hajtásokból török ki gyökereztetésre.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Bougainvillea (murvafürt) téli gondozása

Így tartsd életben télen a muskátlit

Így lesz csodás virága az amarillisznek

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!