Balkonada

Őszi pillanatok a négyévszakos kertben

A mérsékelt égöv ajándéka, hogy négy évszakon keresztül követhetjük a kert változását és folyamatosan új növényekben gyönyörködhetünk. A virágzó növények a tavaszi, a nyári és az őszi hónapokban színekbe öltöztetik a kertet. A fák, a cserjék és az örökzöldek pedig a virágszegény hónapokat díszítik fel termésükkel, lombjukkal vagy vesszőjükkel. Gondosan megválogatott növényekkel a kert sosem unalmas, mindig új arcát mutatja. 

 

oszi_kert_0014

 

A napokban volt szerencsém ellátogatni egyik olvasónk, Sinka Erika kertjébe, ami igazán jó példa egy négyévszakos kertre. Természetesn nem hagyhattam ki, hogy fotózzak és követendő példaként megmutassam ezt a csodakertet.

 

oszi_kert_0005

 

oszi_kert_0002

 

oszi_kert_0017

 

oszi_kert_0064

 

oszi_kert_0025

 

oszi_kert_0029

 

A négyévszakos kert az ősz beköszöntével sem unalmas. Még virítanak benne a késői virágzású egynyáriak és évelők, a sárga, a narancs, és a vörös színbe öltözött fák különleges látványt nyújtanak. A színes termésbogyók (díszalma, a galagonya, a berkenye, madárbirs,  tűztövis, borostyán, fagyal) mindemellett madarak kedvenc eledelei lesznek a hideg, téli napokon.

 

oszi_kert_0075

 

oszi_kert_0065

 

oszi_kert_0082

 

oszi_kert_0020

 

oszi_kert_0027

 

oszi_kert_0107

 

oszi_kert_0067

 

Bár Erika csak hobbi szinten űzi a kertészketést, az évek alatt kitapasztalta, milyen növényeket hova és mikor érdemes ültetni, melyik növény melyikkel érzi jól magát és hogy mutatnak egymás mellett, hogy tudják egymás szépségét kiemelni, erősíteni. Természtesen nem hiányozhat egy sütőgető hely, egy pihenősarok sem. 

 

oszi_kert_0042

 

oszi_kert_0040

 

A kertben a természetesség uralkodik. Nem egy sterilkert, nem vágják le rögtön az elnyílott virágfejeket, szárakat, hagyják, hogy azok termést hozzanak és a későbbiekben is díszítsenek. Jó példa erre a szellőrózsa, amiről sokan nem is sejtik, hogy télen is ilyen mutatós lehet. Gondolnád, hogy ez ugyanaz a növény három különböző évszakban?

 

szello_rozsa

 

oszi_kert_0051

 

oszi_kert_0052

 

szello_rozsa_telen

 

A kerti tó építésénél a kiásott hatalmas mennyiségű földet nem szállíttatták el, hanem egyszerűen kialakítottak belőle egy dombot, ami természetes hatásával jó hátterek biztosít a tónak és a kerti pihenőnek.

 

oszi_kert_0089

 

oszi_kert_0047

 

A négyévszakos kert a növényeken túl egyéb élőlényeknek is életteret biztosít. Erika kertjébe szívesen visszajárnak a madarak, a tóban békák és halak lakoznak, de a növények közül is gyakran kikukucskál egy-egy kis szépség.

 

oszi_kert_0053

 

oszi_kert_0063

 

Nagyon köszönöm Erikának a csodás bemutatót és a fincsi cukor nélküli birsalma lekvárt!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Pazar őszi színkavalkád az év legszebb kertjében

Ezeket a fűszernövényeket cserépben is nevelheted

Biozöldségek a hatodikon

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!