Balkonada

Így szaporíthatod egyszerűen a fokföldi ibolyát

A napos konyhaablakok kedvenc lakója az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya. Szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Olvasónk, aki több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl elárulja a levélgyökereztetés biztos módszerét. 

 

20161117_170448

 

Pribelszki Mária sajátos technikával gyarapítja hatalmas fokföldi gyűjteményét: páradobozokat használ.

“Az egyik tagtársunk kérésére megosztom a tapasztalataimat a páradobozokkal kapcsolatosan, ami saját találmány :-). A fokföldi ibolyák szaporításra váró levelei vannak benne. Műanyag kávéspohárban föld, benne a gyökereztető hormonba mártott ibolyalevél, jól belocsolva. Aztán ezt az egészet beleteszem a páradobozba és lezárom. A páradobozom átlátszó, hogy kapjon fényt és van teteje. Hermetikusan le kell zárni, mert különben nem cirkulál a pára. Pet palackkal  is lehet, de jól rá kell csavarni a tetejét.

 

fokfoldi_ibolya_szopitas

 

A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Az élő levél fejleszt annyi párát, amennyi a doboztetőn lecsapódik, és így locsolja a növényt a lecsapodó pára. Nem kell kinyitni, nem kell szellőztetni, nem kell öntözni, ki lehet venni belőle a készen kisarjadzott levelet. Momentán is van még olyan levél, ami 1,5 éve, azaz 2015. márciusa óta benne van, és sarjadzásra vár. A levél nem puhul meg, élénk zöld szine van, olyan, mintha ma tettem volna le frissen. Általános virágföldet használok, 70-30%-os arányban keverem perlittel. Tiz lapát földhöz 3 lapát perlit kell télen, nehogy berohadjon a gyökere a locsolástól, a perlit megvédi.

 

fokfoldi_ibolya_szaporitas2

 

Magamnak nevelem a kisnövényeket :-). Nem kereskedem velük, ez a hobbim, 100 leanderem és 200 fokföldi ibolyám van. Vannak még hoyáim, hibiszkuszaim, orchideáim fuksziák, lantanák és egyebek :-))). Hobbim a virágok nevelése és szeretése :-).”

 

fokfoldi_ibolya_szaporitas1

 

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Pribelszki Máriának!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Fokföldi ibolya gondozása olvasói tanácsokkal

Vitorlavirág virágzásának rejtélye

Kokedama, a bűbájos mohagömböc

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ágnes Bosznay says:

    Hivatalos magyar neve AFRIKAI IBOLYA, hiszen a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos. Tudományos nevében – Saintpaulia ionantha – a nemzetségnevet Német Kelet-Afrika tisztviselője, báró Walter von Saint Paul-Illaire neve után kapta, aki a növényt 1892-ben fedezte fel.

  2. Mária Koncz says:

    A visszacsöpögő víz nem károsítja a szőrös levélkéket?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!