Balkonada

Murvafürt, bugenvillea (Bougainvillea glabra) téli gondozása

Bár a mediterrán országokban télen is a szabadban láthatjuk a murvafürtöt (bugenvilleát), nálunk azonban teleltetni kell. Friss bugenvillea tulajdonosok első télen gyakran pánikba esnek, pedig viszonylag egyszerűen teleltethető növényről beszélünk.

 

murvafurt

 

Nem kell elkapkodni a teleltetést, hisz minusz 2-3 fokig nyugodtan kint maradhat. A városokban, az erkélyeken ráadásul mindig melegebb van 2-3 fokkal. Az utóbbi években december elejéig nyugodtan kint hagyhattam a budapesti második emeleti erkélyen.

Akárcsak a többi növényt, murvafürtöt is alaposan át kell nézni teleltetés előtt, hogy nincsenek-e rajta kártevők. Ha találunk ilyet, akkor azonnal távolítsuk el, nehogy továbbterjedjen. A zuhanyoztatással a kártevőkön kivül a kinti port is eltávolíthatjuk. Érdemes ilyenkor visszavágni a virágvégeket. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta, bár ezt tavasszal is megtehetjük. 

 

bougainvillea1

 

Az ideális teleltető hely egy pince, egy garázs, egy zárt folyosó, ami világos és kb. 8-12 fok hőmérsékletű. Amint bevisszük a teleltető helyre, szinte azonnal ledobja a leveleit. Ettől nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Tavasszal majd szépen kihajt. Akkor viszont nem kell türelmetlennek lenni, elég hosszú idő még felébred téli álmából.

Télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és mérsékelten öntözzük. Világos helyen hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még ritkábban locsoljuk.  

A tavaszi fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, ahol megkezdhetjük a tápoldatozást és gyakoribb öntözést. Szükség esetén ekkor ültethetjük át laza szerkezetű virágföldbe és alakító metszésre is ez az ideális időszak.

Csupán csak ennyi a lényeges tudnivaló. Ugye nem is bonyolult?

További olvasnivalók hasonló témában: 

Így szaporítsd a murvafürtöt

Így tartsd életben télen a muskátlit

Orchideák téli gondozása

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!