Balkonada

Így tartsd életben télen a muskátlit

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk, ami megfelelő gondozás mellett tavasztól a fagyok beálltáig virágözönnel tölti meg az ablakokat. A hideg beálltával sem kell megválni tőle, hisz egyszerűen átteleltethető.

 

muskatli4

 

A muskátli megmentése a következő évre első sorban a hozzáfűződő érzelmeink és sikerélmény miatt fontos. Tavasszal méltányos áron vásárolhatunk új töveket, de sokkal jobban értékeljük azt, amit saját magunk tartottunk életben hosszú éveken át. 

 

muskatli5

 

Mint a legtöbb növény halálát, a muskátliét is a túlzott babusgatás, a túlöntözés okozhatja. Először is nem kell félteni, nem szabad túl korán bevinni a teleltető helyére. Elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket. Az időjárást előrejelzést megnézve még egy hónapig biztos nyugodtan kint maradhatnak. Sőt az utóbbi időkben november végén, december elején kellett csak bemenekíteni az erkélyről.

 

muskatli6

 

A hagyományos állómuskátliknak – amiket szokás paraszt muskátliként is emlegetni -, világos és hűvös helyiséget kell télre biztosítani. A maximum hőmérséklet ne emelkedjen 4 -10 °C fölé. Az alacsony hőmérséklet pihenésre készteti a növényt, megáll a fejlődésben. Hagyhatjuk a cserepében is, de ha helyhiányban szenvedünk, érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve újságpapírban vagy földben tárolni a töveket. Télen szinte locsolni sem kell, legfeljebb havonta egyszer adjuk egy csöpp, tápoldat nélküli vizet a földhöz. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Többen a száraz teleltetésre esküsznek és újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények.

 

muskatli9

 

Ha bevisszük a virágokat teleltetésre, akkor mindenképp tisztítsuk meg az elszáradt részektől és a gyenge részeket és a bimbókat is nyugodtan eltávolíthatjuk. Megmetszeni majd tavasszal kell és akkor jön el a szaporítás ideje is, ha az augusztusban lemaradtál róla. A kinti szennyeződéseket és kártevőket zuhanyoztatással tudjuk eltávolítani. 

A futó muskátlik csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. Ezeket már bevitelkor érdemes alaposan visszavágni, csak 10-15 centis részek maradjanak. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Ne hagyjuk kiszáradni a földet. 

 

muskatli7

 

A legfontosabb teleltetési szabály, hogy pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük, hagyjuk tehát őket békében. A fenti tanácsokat betartva nem marad el az öröm, és a tavaszi ébresztés után gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

További olvasnivalók hasonló témában: 

6 durva hiba, amit a muskátli szaporításnál sokan elkövetnek

Bevált módszerek a muskátli teleltetéséhez

Mit ültessek a muskátli mellé?

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!