Balkonada

Most ültesd el a tavaszi hagymásokat az erkélyen

A kertészkedés sok türelemet igényel és mindig előrelátónak kell lennünk, ha szép lakókörnyezetet szeretnénk kialakítani magunk körül. Már most ideje munkához látnod, ha azt szeretnéd, hogy kora tavasszal színpompás és illatozó legyen az erkélyed.

 

tulipan

Fotó: Viczai Károlyné

 

A tulipán, jácint, nárcisz, stb hagymákat, gumókat szeptember végétől október közepéig érdemes cserepekbe ültetni, hogy legyen idejük begyökeresedni. Nyugodtan beültethetők a balkonládákba az egynyári növények mellé  is, hisz azokat pár hét múlva úgy is ki kell szedni. Akár a most és egészen tavaszig virító őszi árvácskák mellé is kerülhetnek. 

 

tulipan3

 

Az általános virágföldbe célszerű egy kis homokot keverni, hogy jobb legyen a közeg áteresztőképessége. Az ültetési mélység a hagyma méretétől függ, általában a hagyma átmérőjének 2-3 – szorosa az ideális mélység. Nagyobb cserépbe akár rétegesen is elültetheted a virágokat. A legmélyebbre a nárciszok (kb. 15 – 20 cm), utána a tulipánok és jácintok (kb. 10 – 15 cm), legmagasabbra az apró hagymák, pl. mini íriszek és krókuszok (kb. 5 – 8 cm) kerüljenek. 

 

hagymas2

 

A föld tetejére tehetsz mulcsot, kavicsot vagy szalmát, ami véd a téli fagyoktól és a tavaszi korai felmelegedéstől. Locsolni nem nagyon kell, inkább legyen száraz a földje, a hagyma önmagában is sok vizet tárol. Elégséges a fagymentes napokon egy kicsit megöntözni. Ha túl locsolod, nedves földben elrohadhat a hagyma.

 

tavaszi-hagymasok

 

tulipan4

 

tulipan2

 

Ilyen egyszerű. Ezután már csak a tavaszt és a virágok megjelenését kell várni. 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Nárcisz, a tavszi szépség

Árvácska, a tavaszi és őszi kedvenc

Mit ültessek a balkonra?

 Mi legyen a szobában elnyílt hagymásokkal?

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. tanár says:

    Hóvirágot is ültethetek így balkonládába?

  2. Nagy Jucó says:

    Igen, nyugodtan lehet hóvirágot vagy akár gyöngyviárgot is ültetni.

    Sok sikert hozzá: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!