Balkonada

Bevált módszerek rózsa szaporítására

Ha egyszer számba venné valaki a kertekben található dísznövényeket, a gyakorisági lista élén minden bizonnyal a rózsa állna. Kevés olyan falusi vagy városi kertet találunk, amelyikben ne lenne legalább egy tő rózsa. Gazdag forma és színvilága, csodás illata és nem utolsó sorban könnyű gondozása a rendkívüli népszerűségének titka.

 

rose-856167_1280

 

Az öntézésen túl a gondozás kimerül a rózsatövek téli kupacolós takarásában és tavaszi metszésében. Szaporítása viszont nem túl egyszerű. Az interneten több oldalon is írnak különböző szaporítási csoda technikákról. Ezek többnyire hatásvadász cikkek, a módszer eredményessége nem bizonyított, sőt olvasóimnak csak negatív tapasztalatuk van ezekről. Még soha senkinek nem sikerült a burgonyában szaporítás, a krumpli elrohadt, a rózsából pedig nem lett semmi.

Olvasóink viszont elmesélték azt a módszert, amit alkalmazva már több alkalommal sikerrel gyökereztettek rózsatöveket.

 

rózsa7

 

Kindris Brigitta

“Gyermekkoromban olvastam a 80-as évek vége – 90 körül a Szabad Föld című újságban. Ezzel azóta is többször sikerült gyökereztetnem rózsákat, éppen múlt ősszel nagynénémnek, van amelyik már bimbósodik. 🙂 Nyár végén, ősszel kb.: 30-40cm (elnyílott vagy elnyíló) “vesszőt” vágok le. A felső virág részt levágom, majd alulról haladva leszedem a leveleket a felső kb. :10-15 cm -ig, 2-3 levél marad. Majd szépen ezt a vesszőt elásom,csak a leveles része marad a föld felszínén. Jól beöntözöm és egy befőttes üveget rakok rá. Picit fel is lehet tölteni az üveg szája körül kívül, úgy 2-3 cm -re miután a beöntözés megtörtént. Az üveget kíváncsiságból tavasszal meg lehet emelni megnézni a rügyeket, leveleket, de csak nyáron kell véglegesen levenni június körül.”

 

rose-hip-809291_1280

 

Marosán Imréné

“Úgy csináltam amikor az első rózsa majdnem elvirágzott…levágtam 5 levélig, hagytam párlevelet rajta. Leszedtem a szírmokat, jól beöntözött földbe beledugtam, rátettem a befőttes üveget. Csináltam nylon tasak alatt is, akkor pálcával megtámasztottam belülről a tasakot.”

 

mesterségek_0256

 

Én magam is többször próbálkoztam sikertelenül a rózsa gyökereztetésével. Az idén Kindris Brigitta tanácsait követve kedvenc piros rózsámból ledugtam egy ágat és már a befőttes üveg alatt várakozik a gyökerezésre.

 

mesterségek_0257

 

mesterségek_0258

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Színpompás rózsafesztivál Hollandiában

Végtelen szőregi rózsamező

Rózsás romantika a balkonon

 A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!