Balkonada

Csupa csokis fonott kalács

Hallottam már ostoros kalácsnak vagy ostoros rétesnek is hívni az egyik nagy családi kedvenc süteményt. Rétesnek semmiképp nem nevezném, hisz kalács tésztából készül. Egymás közt gyakran csak folyós kakaósnak hívjuk, de azért a csupa csokis fonott kalács talán egy kicsit elegánsabb név. De nem is a neve a lényeg, az íze egyszerűen fenséges!

 

mesterségek_0220

 

Folyós kakaós kalács

Hozzávalók: közepes méretű tepsihez való adag

Kalácshoz

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3,5 – 4 dl tej

2 tojássárgája

10 dkg cukor

4 evőkanál étolaj

kis só

1 tojás a kalács kenéséhez

 

Töltelékhez

25 dkg ráma

20 dkg cukor

4 evőkanál kakaó

 

Elkészítés:

A hozzáávalókból jól kidagasztott kelt tésztát készítünk. A 3,5 dl meleg tejbe beletesszük a 10 dkg cukrot, majd ezzel felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe beletesszük a két tojás sárgáját egy kicsi sót és a felfuttatott élesztőt és össszedolgozzuk. Ha túl keménynek érezzük, még tehetünk bele egy kicsi tejet. Amikor már jól összeállt lassan, kanalanként hozzáadagoljuk a 4 kanál étolajat. Tovább dagasztjuk, ha kalács állagú lett, meleg helyre tesszük és letakarva 30-40 percig kelesztjük.

Ez alatt elkészítjük a tölteléket. A 25 dkg rámát összekeverjük 20 dkg cukorral és 4 evőkanál kakaóval. 

A megkelt tésztát hat egyenlő nagyságú cipóra formázzuk, majd mindegyiket tepsi hosszúságú és 20 cm széles csíkra nyújtjuk. Mindegyiket megkenjük a kakaós töltelékkel, úgy hogy a szélére ne nagyon kerüljön kence. A tészta csíkokat a hosszanti oldal mentén feltekerjük, így 6 szálat kapunk. Ezekből készítünk majd 2 fonott szálat.

3-3 szálat összefonunk úgy, ahogy a hajfonatot készítjük. A két fonatot egymás mellé a tepsibe helyezzük és 15-20 percig tovább kelesztjük. Tetejüket megkenjük egy tojással és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

 

mesterségek_0200

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Napraforgó kalács lépésről lépésre

Mennyei meggyes

Túrógombóc, ahogy mindig sikerül

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!