Balkonada

Leander gyökereztetése olvasói praktikákkal

A mediterrán származású leander könnyű tarthatósága és szép színes virágai miatt igen kedvelt növény nálunk is. Jól tűri a hőséget is, megfelelő gondozással hosszú évekig örömünket lelhetjük benne. Időnként nem árt megújítani, ehhez nyújtok most segítséget olvasóink tanácsaival.

 

leander4

 

A leander szaporítását dugványozással is megtehetjük, de gyökereztetéssel is nagyon jó eredményeket érhetünk el. Csak egészséges növénnyel érhetünk el sikereket. A 10-15 centis hajtásvégekről szedjük le a leveleket. Érdemes sötét üveget használni, mert az összegyűjti a napsugarakat és melegebben tartja a vizet. Ha a hajtás vége barnul, akkor cseréljük ki vizet és vágjuk le a barna részt. A vízbe tett hajtásokon általában 10-20 nap alatt jelennek meg a gyökér kezdemények. Csak akkor ültessük tápdús földbe, ha már megerősödtek a gyökerek. Szeretem megosztani az olvasók jól bevált módszereit, mert az a biztos, amit évek hosszú munkájával megtapasztaltak. Nézzük mit mondanak az olvasók!

 

Kindris Brigitta

“Én úgy segítettem rá a gyökerezésre, hogy sniccerrel kicsit lehajaztam alul. Egyébként lakásban van, meleg helyen, a bonyolult gyökereztetőm egy flakon kettévágva :). Majd később levágom, de ez a leveleknél megtartja, hogy ne csússzon le. Így látható ha zavarosodna a víz és a fejlődést is követni lehet.”

 

 

Kindris Brigitta

 

Szentiványi Éva

“A leander elég jól gyökerezik. Nekem általában tízből kb. nyolc gyökeret ereszt, üvegben, fényes, de nem napos helyen. Mikor zavarosodni kezd a víz, tisztára cserélem.”

Éva Suszterné Hermanutz

“Én mindig egy kicsit bemetszem a végét, teszek a vágásba egy gyufaszál darabot és sötét színű üvegbe teszem, általában 10 db-ból 8 lesz gyökeres.”

 

leander1

 

Katalin Berencsiné Czomba

“Nálam az vált be, hogy bemetszem a hajtás véget és egy búzaszemet teszek a résbe.”

 

Valeria Marta Kovacs

“Amikor már sűrű a gyökérzet, földbe lehet tenni, cserépbe. Napra nem szabad tenni csak a következő évben, árnyékban kell erősödnie.”

 

leander5

 

Köszönöm a Burjánzó balkonok és kertek csoport tagjainak a hasznos tanácsokat! 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Leander, a mediterrán hódító gondozása

A balkonnövények gondozásainak fortélyai

Napos balkon növényei

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!