Balkonada

Biozöldségek a hatodikon

Nagy divat ma a biokertészkedés, de ha jól belegondolunk, ez valójában nem egy új keletű hóbort. Jó százötven évvel ezelőtt még mindenki bio módon gazdálkodott, csak nem tették elé a bio jelzőt. 

 

bio

 

A bioszemléletű gazdálkodás nem más jelent, mint természetességet, a kemikáliák kiiktatását. A biogazdálkodás során nem avatkozunk be a természet rendjébe, úgy neveljük a növényeket, hogy azok saját erejükből képesek legyenek ellenállni a kártevőknek és a betegségeknek. Ez annyit tesz, hogy csak természetesen módon, a környezet veszélyeztetése nélkül védekezünk a kártevők, kórokozók ellen.

 

bio1

 

A gyomírtók, rovarölőszerek amellett, hogy a talajban és az ételben is megmaradnak, a növények természetes kártevőinek ellenségeit is elpusztítják. Egy erős kémiai szer nemcsak a levéltetveket öli meg, hanem azok természetes lakmározóit, például a katicabogarakat is. Azt kell elérni, hogy a növényeket természetes módon minél jobb kondícióban tartsuk, mert csak a fitt, egészséges növény képes ellenállni a kórokozóknak és ezek kevesebb növényvédelmi beavatkozást igényelnek. Egészséges és ellenálló csak úgy lehet egy növény, ha az összes igényét (fény, víz, tápanyag) biztosítjuk.  

 

bio2

 

Akár kertben, akár erkélyen kertészkedünk, növény kiválasztás fő szempontja a növények igényei és azok teljesíthetősége legyen. Vegyük figyelembe a fény, víz és tápanyag igényt, fagytűrést, PH értéket, beporzási viszonyokat, betegségekkel szembeni ellenálló-képesség. Műtrágyák helyett használjunk szarvasmarha trágyát és házi komposztot. A komposztálás során a háztartásban felgyülemlett szerves anyagokat gyűjthetjük, hogy abból a természet “szorgos munkásai” a giliszták, a baktériumok és a gombák talajjavító anyagot készítsenek.

 

bio3

 

bio4

 

A biokertészkedés nem más tehát, mint egy szemléletmód, ami maximálisan figyelembe veszi a növények természetes igényeit és az ember és környezete közötti természetes egyensúly kialakítására törekszik. Nem a helytől függ tehát, akár egy balkonon, egy erkélyen is folytathatunk biogazdálkodást, ha jól válaszjuk meg a növényeket és biztosítjuk az igényeiket.

 

bio5

 

Mai cikkem apropóját Németh Gyögy Tibor olvasónk csodálatra méltó biokertje adta, amit egy hatodik emeleti körfolyosó 6 négyzetméterén alakított ki. Nem mondom, hogy egy egész család zöldség szükségletét meg tudjuk termelni a balkonon, vagy az erkélyen. De ha hiszünk benne és teszünk érte, kis helyen is képesek vagyunk csodákat tenni. 

 

padlizsán

 

És milyen fantasztikus érzés a saját magunk által vegyszermentesen nevelt, zamatos gyümölcsökbe vagy zöldségekbe beleharapni!

 

egérdinnye

 

Köszönöm a fotókat és az ihletet Németh György Tibornak!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Mexikói egérdinnye az idei év slágere

Bűbájos virágoskert az erkélyen

Tiroli muskátli zuhatag Kőbányán

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!