Balkonada

Mexikó egérdinnye az ide év slágere

A dinnye és az uborka ízét ötvöző, szőlőszem nagyságú mexikói egérdinnyék igen népszerűek lettek a különlegességeket kedvelők körében. Ha nem akarsz maradinak tűnni, még az ién szerezd be a magokat, hogy jövőre ilyenkor már te is büszkélkedhess a termésekkel.

 

mexikói egérdinnye

 

Az egérdinnye Mexikóban és Közép-Amerikában honos évelő kúszónövény. A tökfélék családjába tartozó növényt uborkára hasonlító íze, megjelenése, levele és virága miatt datolyauborkának is nevezik. A nyár közepétől a fagyokig termő dinnyéket nyersen, grillezve vagy savanyítva fogyszatják. 

A mi éghajlatunkon balkonon vagy kertben is nevelhető egy nyáriként, de ha van helyünk, próbálkozhatunk a teleltetésével is. Laza, jó vízelevezető talajba ültessük. Szárazságtűrő, nagyfényes helyen, sok vizet biztosítva gyorsan nő, karózni kell. Jó ellenálló képességekkel rendelkezik, kártevői szinte nincsenek. A csigák viszont nagyon szeretik, ezért érdemes magaságyásban vagy cserépben nevelni.

Az érett gyümölcsökből szedett magokat tegyük vízbe. Néhány nap múlva a víz aljára süllyedt magokat szedjük ki és jól szellőző, hűvös helyen szárítsuk pár hétig. A kiszáradt magok évekig csírázóképesek. Tavasszal termőföld és homok keverébe ültessük a magokat kb. fél centi mélyre. Üveglappal vagy nylon zacskóval takarva biztosítsuk számára a páratartalmat, a földje mindig legyen nedves. Meleg helyen 10 nap alatt csíráznak ki a magok. Innentől csak a napfényt és a vizet kell biztosítani számára.

Akár bió ültetőzsákban is nevelhetjük, ahogy tette ezt olvasónk, Németh Tibor György, akinek köszönöm a csodás fotókat!

 

egérdinnye1

 

egérdinnye2

 

ültetőzsák

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Termessz egzotikus növényeket a balkonon is!

Egzotikus növények magyar balkonokon, amilyeneket még te sem láttál!

Így gondozd a lekeorchideát!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!