Balkonada

Álomkert saját kezűleg

A kertet csak az tudja valóban élvezni, aki együtt él vele, élete fontos részének tekinti. A kertet nem lehet erőszakosan alakítani, nem lehet magára hagyni. A szép kert rengeteg időt, gondoskodást igényel, amit bőségesen meg is hálál.

 

otthon_0203

 

Szívesen mutatok be követendő példákat, olyan olvasói kerteket, amik inspirációként szolgálhatnak másoknak is. Ezt többnyire az olvasók által küldött fotókkal teszem. A ma bemutatott kertről azonban én készítettem a fotókat. Gyakori, hogy a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban növényeket cserélgetünk egymással. Pont egy ilyen kapcsán jutottam el Kőváriné Hargas Éva-Cili olvasónkhoz, aki szerelemvirágot és hunyorokat ajánlott fel. Meglepődtem, hogy bármilyen cserenövényt ajánlottam neki, mindenre azt írta, hogy köszöni, nem kér, van neki. Kicsit kétkedve fogadtam, aztán, amikor elmentem hozzá, teljesen megértettem válaszát. Még szerencse, hogy nálam volt a fényképezőgépem. Természetesen rögtön engedélyt kértem a fotózásra és azok közzétételére.

 

Ajándékba kapott hunyorjaim egy része

Ajándékba kapott hunyorjaim egy része

 

Cili és férje 10 éve saját kezűleg alakította ki a családi házuk kertjét. Mindent jól megterveztek és betartották a kertészkedés fő alapszabályait és a növények helyének kiválasztásakor gondoltak a szomszédokkal való békés egymás mellett élésre is. A jó érzékkel kiválasztott növények azóta szépen megnőttek, jól hamonizálnak egymással. A kert meghatározó növényei állandóak, de az előkert képe évről-évre változik, főleg az egynyári és a cserepes növényeknek köszönhetően. Előszeretettel próbálkoznak új fajtákkal és főleg a különleges színeket, formákat keresik. Pillangócsalogató növényekből  sincs hiány és nagy szakértelemmel fognak hozzá a burjánzó kert megújításához.

A kert jó része díszkertként funkciónál, amibe több örökzöldet is ültettek. A smaragd tuják, leyland ciprusok csodás zöldje megadja a kert alaphangulatát. A kialakított kerti tó jól szimbolizálja a háziakkal természetszeretét és azzal való egységét. A pihenő sarokban minden adott a kellemes kikapcsolódáshoz.

 Egy kis fűszerkertet is kialakítottak, hogy minden legyen friss, zamatos növény a grillpartihoz.

A mediterrán származású növények többségének teleltetését a 10-12 fokra felfűtött felső szinten oldják meg. A nagy leandereket azonban a védett teraszon hagyják és csak azokon a napokon viszik be a házba, amikor a hőmérséklet minusz 6 fok alá csökken. A hidegben teleltetésnek megvan az az előnye, hogy a kártevők elpusztulnak, a növények egész évben egészségesek maradnak. Rájuk igaz a mondás, mutasd a kerted, megmondom ki vagy.

 

otthon_0202

 

otthon_0208

 

otthon_0210

 

otthon_0219

 

otthon_0224

 

otthon_0232

 

otthon_0239

 

otthon_0244

 

otthon_0248

 

otthon_0250

 

otthon_0253

 

otthon_0254

 

otthon_0257

 

otthon_0261

 

otthon_0263

 

otthon_0264

 

otthon_0265

 

otthon_0249

 

otthon_0247

 

otthon_0267

 

otthon_0268

 

Sok örömet kívánok még Ciliéknek az álomkerthez és nagyon köszönöm a növényeket, valamint a közzétételi lehetőséget! 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Grillező és bográcsozó saját kezűleg a kertben

Ódon tárgyakból meghitt kerti zúg

Vadvirágos romantika a budapesti álomkertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!