Balkonada

Orchidea locsolás kulisszatitkai

A virágok királynőjének is nevezett orchideák kecsességükkel, egzotikus szépségükkel a legnagyobb számban eladott növények közé tartoznak. Ennek ellenére sokakban még ma is él a hiedelem, hogy kényes, nehezen nevelhető növények. Az egyik fő gondozási trükk, az öntözésükben rejlik, amiről most tapasztalt orchidea gondozó olvasóimmal minden titkot felfedünk.

 

orchidea6

 

Mai tanácsainkat Vadady Mária olvasónknak köszönhetjük, aki több éves tapasztalatait osztja meg velünk. Hasznos, jól bevált trükkjei segíthetnek a sikeres orchidea tartásban és talán az egzotikus szépségek bonyolult tartásával kapcsolatos hiedelmek is szertefoszlanak. 

“A locsolás az, amivel a legtöbb bajt okozhatjuk, ha nem vagyunk tisztában néhány dologgal.
A legfontosabb: SOHA SEM SZABAD VIZET HAGYNI A KASPÓJÁBAN!

Az orchideák az eredeti helyükön a fákon nőnek, ott a léggyökereik rátapadnak a fák kérgére. Nem fojtják meg a fákat, hanem csak élőhelyként használják, tehát nem élősködő növények. Az összes gyökér léggyökér, ezek segítik a növény támasztását, kapaszkodását.
Amit beletuszkolnak a cserépbe az is a támasztást szolgálja, könnyebb így a lakásban elhelyezni, tartani.
Amikor hazavisszük, akkor érdemes kiemelni a cserépből és óvatosan lerázogatni a kérget a gyökerek közül, mert legbelül bújik meg általában az az “időzített bomba”, ami később a levélráncosodást, pusztulást okozhatja. (Ha virág van rajta, annak semmi baja sem lesz az átültetéstől.)
Ugyanis a termelők a gyors növekedés érdekében olyan közegre “ültetik” a pici orchideákat, amiket könnyű nedvesen tartani, gyorsan nőhetnek benne a gyökerek és az egész növény sokkal hamarabb lesz virágzóképes mindenféle szakkezelés hatására, mint pl. nálunk otthon. Ahogy növekszik a tő, nem szedik ezt ki, hanem csak nagyobb cserépbe rakják az egészet, fenyőkéregbe. Sokszor évek múltán kezd hirtelen ráncosodni a levél és minden gondoskodás hatására elpusztulni a növény.
Ez a közeg általában moha, de szoktak apró szivacsdarabokat is belerakni. Ezt óvatosan ki kell hámozni a tövéből, majd fenyőkéregbe visszaültetni. (A gyökerek közé óvatosan visszadugdosni, rázogatni a szemeket.) Én pl. most egy apró meztelencsigát hoztam haza az egyik gyönyörűség közegében…

 

orchidea2

 

Lehet kapni orchidea-“föld”keveréket, de ezek nem mindegyike jó, ugyanis a fakérgen kívül egy csomó olyan anyaggal dúsítják, amire az orchideáknak általában nincs szüksége és rothadást is okozhat. Ezért a profik inkább válogatott szemű, vagy jó minőségű vörösfenyő kérget használnak. (Neten, kertészetekben, multiknál lehet kapni.)
Ha a gyökerek között korhadt, rohadt is van, akkor azt tiszta metszőollóval, ollóval le kell vágni és a sebet bekenni őrölt fahéjjal, mert az megakadályozza a gombásodást, de az egészséges gyökereket nem kell lenyesni.
Locsolni hetente, 10 naponta szoktam.

 

 

orchidea7

Ha virág van rajta, akkor sima eső, vagy állott csapvízzel, ha nincs, akkor 2-4 hetente tápos vízzel. (Az orchideatápok bármelyike jó.) A sima növénytápoknak a többihez képest a felét kell adni az orchideának.
Amikor még zöld a cserépben a gyökér, akkor várhat még a locsolás. Ha ezüstös fehéres, akkor bátran mehet a víz alá.

 

orchidea1

 

A kaspókat leveszem a helyükről és felöntöm őket az öntözővízzel. Ha ráncosak a levelek, de biztos vagyok benne, hogy nem a túlöntözéstől (kiszedtem már az “időzített bombát”), akkor valószínű, hogy szomjas a növény, ilyenkor órákig hagyom a kaspóban ázni és helyrejön. Nekem is van olyan növényem, ami jobban szokott szomjazni és így hozom helyre.)
Fél óra után leöntöm a vizet (nagyon gondosan, hogy utána egy csepp se maradjon a kaspóban), ha kell, letörlöm a leveleket. Ilyenkor szoktam átnézni, hogy milyen meglepetés készülődik, jön-e új bimbós szár, vagy egy kis tőhajtás. (Ez a mániások legkedvesebb tevékenysége! :-))

 

orchidea3

 

Új gyökér az éppen mentett növényen és nincs-e rajta kártevő.
Ha van, akkor felszívódó növényvédőszerrel azonnal lépni kell, mert a tetvek, atkák igen gyorsan el tudnak szaporodni és a virágokat kár miattuk kockáztatni.

 

orchidea5

 

Időnként belepakolom őket a kádba és óvatosan, hogy ki ne verjem a kéregdarabokat, alig langyos vízzel lezuhanyoztatom a leveleket, de pl. ugyanerre jó a nyári, délelőtti, kora délutáni csendes, bőséges eső is az éppen nem virágzóknak.
Ha naposabb, melegebb az állandó helyük, akkor gyakrabban kívánják a spricnizést is, de ezzel óvatosan, mert a tőrózsában megálló víz tőrothadást okozhat! Mindig délelőtt csináljuk az ilyesmit, ne nyissuk rá az ablakot, ne legyen huzat, mert megfázhat a növény! (Nyáron a klíma, a ventillátor is árthat!)
Inkább csak az ültetőközeget szoktam nedvesíteni, a növények fölé úgy fújok, hogy ne legyen a tőrózsába lecsorgó víz.
Ilyenkor takarítom le a helyüket, mosom ki a kaspók alatti párologtató tálcát.

 

orchidea4

 

A párásítás nagyon fontos, mert a száraz levegő szokott az alapvető oka lenni a kártevők megjelenésének.
Ha betegesnek tűnik egy növény, akkor a locsolóvizét ne használjuk másik orchidea öntözésére, mert ha fertőző a baja, átmehet a másikra is, mint a nátha nálunk.🙂

Kicsit bonyolultnak tűnik, de egy idő múlva megy már rutinból is.”

 

orchidea5

 

Nagyon köszönjük Máriának az alapos, mindenre kiterjedő leírást!

További olvasnivalók hasonló témában: 

Orchidea gondozási tippek első kézből

Kék orchidea létezik vagy átverés?

Így gondozd a lepkeorchideát!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!