Balkonada

Balkonnövények szaporítása 3 egyszerű lépésben

Évelő balkonnövényeink szaporítására az augusztus a legideálisabb hónap. A gyökereztetett dugványok a fagyokig még megerősödnek és teleltetés után tavasszal hamar erőre kapnak a friss növények. 

 

encián

 

Az évelő növények szaporításához hajtásnövényeket és félfás szárrészeket használhatunk. A friss, erőteljes dugványok gyökereztetésével nagyobb sikerre számíthatunk, mint ha a teljes növényt kívánnánk újra virágpompában látni. Legnagyobb sikerre a muskátlik, leanderek, enciánok, bugainvilleák szaporításánál számíthatunk és csupán három fő műveletből áll az egész. 

 

leander10

Dugványvágás

Az egészséges növényről éles késsel vágjunk le erős, 12-20 cm hosszú hajtásdarabokat, úgy hogy az alsó szárcsomó alatt hagyjunk még 0,5-1 cm szárat. A bimbókat, az alsó leveleket szedjük le, mert ezek sok energiát elvonnának a növénytől. A félfás szárú növényeknél, mint pl. a leander, encián, bougainvillea mindenképp olyan hajtást válasszunk, amin már elkezdődött a fásodási folyamat.

Cserepezés

Várjunk egy kicsit, míg a levágott szár megszikkad, majd jó minőségű táptalajba 3-4 cm mélyre ültessük be. Félfás dugványoknál a növényrész fele kerüljön a föld alá. A növények körül nyomkodjuk le a földet, alaposan öntözzük be és takarjuk be, hogy biztosítsuk a páratartalmat. Gyökereztetést segítő szerrel még jobb eredményt érhetünk el. Némely növénynél, mint pl. a leander vagy a díszcsalán a vízben gyökereztetéssel is jó eredményt érhetünk el. A dugványokat vízzel telt üvegbe állítsuk úgy, hogy 3-5 cm a víz felszíne alatt legyen. Amint az első gyökerek megjelennek, már cserepezhetjük is. 

Gyökereztetés

A meggyökeresedésig árnyékos helyen rendszeresen öntözzük a kis növénykét. A 18-22 fokos hőmérséklet az ideális, a hely legyen világos, de tűző naptól mentes. Amíg nincsenek gyökerek, csak a levegőből tud nedvességet felvenni a növény, ezért párásítani kell. Kiszáradás ellen legjobban úgy védhetjük a növényt, ha átlátszó fóliát húzunk rájuk vagy befőttes üveggel takarjuk, ami biztosítja a páratartalmat. Figyeljünk, hogy mindeig nedves legeyn a föld. A gyökeresedéshez 2-4 hétre van szükség, félfás növényeknél ez akár 6 hét is lehet. A sikerességet az új hajtások és levelek megjelenése jelzi. Ekkor vegyük le a takarást és mérsékelten öntözzünk.   

A fagyok előtt nem túl világos és viszonylag hűvös helyre, pl. folyosóra, előszobába helyezzük el a növényeket. A teleltetés alatt csak mérsékelten locsoljuk. A tápoldatozást februárban már meg lehet kezdeni.  Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

 

boug2

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

6 durva hiba, amit a muskátli szaporításnál elkövethetsz

Így szaporítsd a muskátlit

Így szaporítsd a murvafürtöt

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!