Balkonada

Így tedd biztonságossá az erkélyt!

A balkonkertészkedés is lehet veszélyes üzem. A felesleges bosszankodások, egészségügyi károk és jogi viták jelentős része azonban megelőzhető némi körültekintéssel és odafigyeléssel.

 

balcony-1373867_1920

 

A bejegyzés apropóját egy szomorú hír adta. A napokban egy budapesti, negyedik emeleti erkélyről három hatalmas virágláda zuhant a parkoló autókra. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős. Összeszedtem, hogy előzhetők meg a hasonló balesetek.  

 

Fotó: nol.hu

 

Biztonságos rögzítés

A fenti baleset megelőzhető lett volna, ha a ládákat nem a “peremszerű részre” helyezik vagy lealább biztonságosan rögzítik. Hiába mutat nagyon szépen a peremre vagy a korlát külső részére helyezett balkonláda biztonsági szempontból nem ajánlott. Sokkal jobb helye van a korlát belső részén, de ott is fontos a rögzítés. Ugyancsak stabilnak kell lenniük az oldalfalra, a tetőre felfüggesztett növényeknek. Érdemes időnként ellenőrizni a rögzítést, különsen igaz ez a szeles, vaharos időben.

Teherbírás

Különösen a régi bérházaknál előfordulhat, hogy az erkély teherbíró képességét alábecsüljük. A magasra növő növények tartásához nagy dézsára és sok virágföldre van szükség. Ilyenkor az erkély ezen részének hatalmas súlyt kell folyamatosan elbírni. A szabvány szerint egy úgy kell megépíteni a teraszt, hogy négyzetméterként 250 kg-ot elbírjon. Ha felmerül a kétely, hogy esetleg nem bírná el a balkon a dézsás növények okozta terhelést, célszerű statikai véleményt kérni, vagy beérni kevésbé súlyos növényekkel.

Korlátok

A korlát biztonságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elrozsdásodott, elkopott korlátok rendkívül baleset veszélyesek. Érdemesebb megelőzni a bajt, mint utólag sopánkodni.

 

balkon46

 

Gyermekbarát balkon

A kisgyerekek biztonságára különes nagy figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy a rácsokat meg kell szüntetni, meg kell akadályozni, hogy kieshessen a gyermek vagy feje, végtagjai beszoruljanak. Legjobb, ha a gyermekek nem maradnak egyedül a balkonon. A baj pillanatok alatt megtörténhet, akkor is ha mellettük vagyunk. A gyermekekre leselkedő sok apró veszély kivédéséhez nem árt pár szabályt betartani, hogy nyugodtak lehessünk és igazán gyermekbarát legyen a balkonunk.

Személyi sérülések

Ha a nagyobb, nehezebb dézsákat, cserepeket kell mozgatni, pl. a teleltetéskor, akkor azt mindenképp ketten tegyük. Az egyedüli cipekedés hátfájást okozhat és akár komolyabb baleset is lehet belőle, ha kicsúszik az edény. Érdemes szállító hevedert, görgős dézsát vagy egyéb kerekes szállítóberendezést használni. 

Mérgező növények

A tövis vagy tüske okozta sérüléseket, bőirritációkat, mérgező nyövények okozta megbetegedéseket odafigyeléssel és kesztyű használatával megelőzhetjük. Amíg aprók a gyerekek, ne tartsunk mérgező növényeket az erkélyen, mert a kicsit még nem értik meg, hogy nem szabad azokat megkóstolni, tépkedni.

 

balkon48

 

 

Viták a szomszédokkal

Jobb a békesség, ezért az erkélyen, balkonon is illik betartani az alapvető viselkedési szabályokat. Olyan növényeket érdemes választani, amik nem zavarják a szomszédokat, nem futnak át az Ő erkélyükre. Locsoláskor vigyázzunk, hogy véletlenül se folyjon le a víz az alattunk lakóhoz, hisz lehet, hogy épp a tiszta ruháit szárítja ott. Illik figyelembe venni az összhatást és a társasház házi rendjét. Ha pl. minden erkélye barna, akkor jobb, ha a szomszédok írásos engedélyét beszerzed, mielőtt pl. kékre fested a saját erkélyedet. A cigaretta csikket nem szabad ledobni, hisz az akár az alsó erkély kigyulladását okozhatja. A tolerancia és a kellemetlenségek azonnali megbeszélése lehet a megoldás.

Tűzvédelmi előírások

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet 575.§ (4) bekezdése rendelkezik a folyosók menekülési útvonaláról. A gangok, függőfolyosók leszűkítése, ott éghető anyag tárolása, burkolat elhelyezése a tűzvédelmi hatóság engedélyével történhet. Az engedély nélküli tárolást pénzbírsággal súlythatják.

További olvasnivalók hasonló témában: 

Így kezdd el a balkonzöldítést!

✿ Lehetőségek a balkonon

 Így fogj hozzá a balkontervezéshez!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!