Balkonada

Vadregényes kert a lakótelepen

A Budapest XIII. kerületében lakók még abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az önkormányzat évről évre meghirdeti a kerületi kert versenyt. A legszebb kertek tulajdonosait kertészeti áruházban beváltható vásárlási utalvánnyal jutalmazzák és ezzel újabb “zöldítésre” ösztönzik a nyerteseket.

 

győztes kert

 

Egyetlen baj van ezekkel a versenyekkel: szinte minden évben ugyanazok nyernek. Aki elszánt hobbi kertész, az egyre jobban beletanul a növénygondozásba, egyre bátrabban kísérletezik újabb növényekkel és a nyereményen beszerzett újdonságok révén még nagyobb eséllyel indul a következő évi versenyen. Ugyanakkor az ilyen emberek példát is mutatnak, másokat is ösztönöznek arra, hogy zöldítsék a környezetüket. Vadady Mária olvasónk panelrengetegi édenkertje tavaly is és az idén is nyert. A két év között azonban óriási különbség van, az idei évben még vadregényesebb a kert. Át is adom a szót Máriának és díjnyertes kertjének.

 

győztes kert5

 

“Nagy-nagy boldogság ért ma engemet, szélesen rám mosolygott a Jóisten, én meg azóta is folyamatosan vissza rá. 🙂

Első lettem a kerületi kertversenyen, amire egyáltalán nem számítottam, mert nem tudtam hogy mikor volt itt a zsűri és hogy a folyamatos kertészkedés adta kupleráj melyik fázisába csöppenhettek bele? Épp melyik kedvencem nyílhatott akkor, melyik már nem, éssatöbbi. Teljesen lemondtam arról, hogy elértem idén valamit, így tökéletes volt a meglepetés! 🙂

Így az elkövetkezendő időszakban jelentős összegű vásárlási utalványokkal fogom fosztogatni az Oázist anélkül, hogy lelkifúrásom lenne. És ez jó. Nagyon jó! 🙂
Az az igazság, hogy ezek az utalványok nagyon jó kezekbe kerültek, mert tulajdonképpen a közt fogom gyarapítani a csomó impulzusvásárlás hatására hazahozott növénnyel kint, a terasz körletében.
Gondolom, azok közül az orchideák közül is bátran fogok választani, amiket eddig csak áhítozva nézegettem, aztán a pénztártól való távozás után fogok csak megint elgondolkodni azon, hogy hol lesz neki a helye?…
Vannak terveim a teraszon is, a fele növényemet áthelyezem, átültetem a nekik megfelelőbb helyre (győztek az évelők) és végre a rézüstből kialakítok egy vízi”kertet”, bugyogtatóval, mini tavirózsával. Most döbbentem rá, hogy a köréje helyezhető, vízpartra való növények szinte már mind megvannak.
Hja kérem, a tudatalattim évek óta előre irányította a vásárlásaimat! :-) “

 

győztes kert1

 

győztes kert2

 

győztes kert3

 

“Nagyon szépen köszönöm a gratulációkat. Jó, amikor mások is elismerik az ember munkáját, mert abból sok van benne. Meg tanulásból, tapasztalásból, a gyerekkoromból magammal hozott alapokból, no meg az általatok leírt tapasztalatokból. Magamtól pl. nem lett volna annyi eszem, hogy a kerítéshez rakjam a mediterrán napimádókat. A plumbágóm megvan vagy 20 éve, de sosem tudott kiteljesedni, körbejárta már a teraszt a helyét keresve. A bougenvillea sem volna ilyen szép, ha nem jelenik meg itt a mediterrán virágok gurujának (Kardkovács Árpád) írása időnként. Pár begyűjtött virágnál rá kellett ébrednem, hogy nálam sosem lesznek olyan szépek, mint ahol teljesíteni tudják az alapvető igényeiket, így azokat ki kellett ültetnem a körletbe. Egy csomó dologban megerősítést kaptam, hogy jól csinálom, csak türelem kell az eredményhez. Szóval kaptam ám itt is valamit Tőletek… Köszönöm.:-)”

 

győztes kert4

 

győztes kert6

 

győztes kert7

 

“Én azért néha látok akár ezen az oldalon is az én kertemnél szebbet. Főleg azokat találom annak, amik olyan zöldek, színesek mint az enyém, csak mivel nagyobb területűek, a növények csoportosítását mintha maga a Jóisten rakosgatta volna össze tökéletessé, természetesnek hatóan. A színek, az arányok, az anyagok, a zöld bujaság mintha oda született volna és nem egy zöldujjú, tehetséges kertész művelte volna. Mert a sikeres kertészkedés is művészet és nem csak abból áll, hogy a vásárolt új növénynek keresünk a többi között egy még éppen üres helyet, ahová beáshatjuk. 🙂 “

 

győztes kert8

 

győztes kert9

 

győztes kert10

 

“Jövőre belül még szebb lesz. Folyamatosan memorizálom a szándékolt változtatásokat, hogy el ne felejtsem és a lustaságom, vagy valami más el ne térítsen.”

 

győztes kert11

 

győztes kert12

 

győztes kert13

 

győztes kert14

 

Gratulálok Máriának, köszönöm a fotókat és várom a jövő évi újításokat!

 

Ezekre a versenyekre még várják a jelentkezőket:

✿  Balkon Aranya Pályázat budapestieknek

  Nők Lapja Enyém a legszebb kert pályázat

 Óvodák jelentkezését várják “zöldvarázslathoz”

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!