Balkonada

Tiroli muskátli zuhatag Kőbányán

Alpesi országokban barangolva akaratlanul is belénk ívódik egy idilli kép. Mélyen a szívünkbe zárjuk a hegyvidéki, csupa zöld környezet takaros házait és velük együtt az erkélyekről vízesésként leomló futómuskátlik színkvalkádját. Gondolnád, hogy Kőbányán is találsz ilyen muskátli zuhatagot?

 

tiroli muskátli1

 

Valcsákné Szikora Ildikó olvasónk kőbányai erkélye az élő példa arra, hogy a tirolinak is hívott futómuskátlik nálunk is csodálatosak lehetnek. Ki is faggadtam a titkáról.

 

tiroli muskátli

 

“Budapesten a X kerületben lakunk, két teraszunk van, 9-9 balkonládába 54 tő muskátlit vásároltunk amit hetente kétszer Folisol tápoldattal öntözök. A lakásunk kelet fekvésű, az előttünk lévő épületek kissé árnyékolják a lakást, kb. 8órától délig süt oda a nap, aztán már nem éri a tűző napfény a virágokat! Eléggé szélvédett, az előttünk lévő épületek védik valamennyire a 3. emeleti teraszunkat.”

 

tiroli muskátli2

 

tiroli muskátli3

 

“Titkom nincs, az ötözésen, a tápoldatozáson kívül szinte semmit nem teszek. Mivel a harmadik emeletről nem érem el a lefutó részeket, így sajnos csak az elszáradt virágok egy részét, amik hozzáférhetőek, azokat tudom leszedni. Amikor nagyon meleg van nap közben, akkor este is és reggel is meg szoktam öntözni őket, arra figyelek, hogy amikor tápoldatozok, akkor nedves legyen a föld. Száraz földre soha sem szoktam a tápoldatos vizet ráönteni.”

 

tiroli muskátli4

 

tiroli muskátli5

 

Annyit azért hozzátennék, hogy itt az erkély fekvése is hozzájárul a csodához. Sokat jelent, hogy csak délelőtt süti a nap és délutáni forrróság elkerüli. A szélvédett helynek köszönhető, hogy nem töredeznek le a gyenge ágak. A reggeli és esti öntözéssel párához jutnak, ami Tirolban a hegyvidéki terület fekvéséből eredően már eleve adott.

Gratulálok Ildikónak és nagyon köszönöm, hogy megosztotta velünk gyönyörű futómuskátlijainak titkát!

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» 4 fő hiba, amit ne kövess el a muskátlival

» 6 durva hiba, amit a muskátli szaporításnál elkövethetsz

» Bevállt módszerek a muskátli teleltetéséhez

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!