Balkonada

4 fő hiba, amit ne kövess el a muskátlival

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk, ami megfelelő gondozás mellett tavasztól a fagyok beálltáig virágözönnel tölti meg az ablakokat. Összeszedtem a legnagyobb hibákat, amiket elkerülve évtizedekig csodálhatod szépségét.

 

muskátli23

 

A muskátli a forró nyarakon is évről évre bizonyít, napos és félárnyékos erkélyen is késő őszig töretlenül ontja virágait. Bármilyen talajon megél, tűri a forróságot, sőt azt sem veszi zokon, ha egy csöppet elhanyagoljuk és időnként kissé kiszárad a földje. A levelek sárgulását többnyire nem kártevő okozza, hanem hibás gondozás következménye.

 

muskátli20

 

 

1. Nem megfelelő öntözés

A muskátli sokkal jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Érdemes kora reggel vagy késő este locsolni, semmiképp ne a legnagyobb hőségben tedd. 

A túllocsolás a levélsárgulást okoz, a gyökereknél rendszeresen pangó víz pedig a gyökerek rothadását idézheti elő. A sárga leveleket mielőbb távolítsuk el, az öntözéssel pedig várjuk meg, hogy kicsit kiszáradjon a föld. Párás időben kevesebb öntözést igényel.

Vízhiányt jelez, ha a levél széle sárgás.

A hideg vízzel öntözés nemcsak sárgulást, de a növény pusztulását is okozhatja. Lehetőség szerint esővízet, vagy állott, langyos vizet használj.

 

muskátli22

 

2. Nem megfelelő hely

Az álló muskátlik imádják az egész napos napsütést. A futó fajták és az angol muskátli viszont nem viselik el az állandó tűző napot. Hűvösebb helyet igényelnek, úgy helyezd el őket, hogy naponta pár órát árnyékbanlegyenek. A hőség és szárazság együtt sárgulást vagy a levelekvörösödést okoz. Fontos, hogy a nagy hőségben rendszeres legyen az öntözés. Ha elutazol és a locsolást nem tudod megoldani, érdemes árnyékos helyre tenni a muskátlikat, ahol szintén jól érzik magukat, de kevésbé szárad ki a földjük.

 

muskátli24

 

3. Tápanyaghiány

A tápanyaghiány legbiztosabb jele, ha a levelek halványsárgává válnak. A futó muskátlit hetente, az állót 10 naponként célszerű tápoldatozni.

 

muskátli21

 

4. Elszáradt részek növényen hagyása

A sárga leveleket, elszáradt részeket, elnyílt virágokat rendszeresen el kell távolítani a növényről. A felesleges részek eltávolításával az egészséges és új részekre koncentrál a növény. Ezzel többek közt dúsabb virágzásra ösztönözzük. 

 

muskátli5

 

További cikkek a muskátliról:

Mit ültessek a muskátli mellé?

Bevállt módszerek a muskátli teleltetéséhez

Így szaporítsd a muskátlit!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kamilla Farago says:

  Üdv. Nekem évek óta nem virágzik a muskátlim.
  Gyönyörű egészséges levelei vannak mindig ugyan azon a helyen vannak.
  Kérem aki tud segítsen
  Köszönöm
  Kami

 2. Sándor Hóka says: (előzmény @Kamilla Farago)

  Milyen földbe van ültetve ?Hagyományos vagy futó ?
  Fészen priviben keressél fel több infót tudok adni. sándor hóka !!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!