Balkonada

Végtelen szőregi rózsamező

A szőregi rózsa egy fogalom egész Európában. Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében, Szőreg környékén évente mintegy 4,5-5 millió rózsatövet nevelnek, melynek jelentős részét exportálják. A kiváló minőséget a Közép-Európában egyedülálló földrajzi és környezeti adottságok, a közel másfél évszázados hagyomány, tapasztalat és szakmai tudás garantálja.

 

Szöreg_085

 

A Szeged melletti Szőreg a honfoglalás óta lakott hely, a Szent Fülöp tiszteletére emelt monostoráról 1192-ből (Sancti Philippi), a községről 1239-ből (Zeurug) vannak írásos emlékek. A Magyarországon termelt rózsatövek 98 százalékát, kb. 4,5-5 milliót a Szőreg környéki területeken, hazánk egyetlen nagy rózsatőtermesztő tájkörzetében termelik. A külföldön is jó hírnévnek és elismertségnek örvend szőregi rózsatövek döntő többségét exportálják. 

A település utcáit, tereit is rózsák díszítik.

 

Szöreg_001

 

Szöreg_040

 

A gyakran a virágok királynőjeként is említett rózsa az első ültetett dísznövényei közé tartozik. A korai civilizációk kertjeit már ötezer évvel ezelőtt rózsával díszítették, az ősi Babilonban is ismerték. A feljegyzések szerint már i.e 500-ban nemesítettek rózsát Kínában és Görögországban. A késő középkortól a rózsatermesztés központja és exportőre Franciaország lett. 

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Az egykori Tisza – Maros torkolatában tápanyagban gazdag talaj alakult ki, ami ideális rózsatermesztésre. 1894-ben telepítették az első eladásra szánt rózsatövet, 1927-ben pedig már fénykorát élte a szőregi rózsakultúra.

A szőregi rózsatő 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba.

 

Szöreg_112

 

Szöreg_046

 

Szöreg_125

 

Szöreg_121

 

Szöreg_107

 

Szöreg_106

 

Szöreg_104

 

Szöreg_102

 

Szöreg_100

 

Szöreg_097

 

Szöreg_088

 

Szöreg_080

 

Szöreg_079

 

Szöreg_075

 

Szöreg_073

 

Szöreg_072

 

Szöreg_062

 

Szöreg_061

 

Szöreg_059

 

Szöreg_057

 

Szöreg_054

 

Szöreg_052

 

Az évente megrendezett Szőregi Rózsaünnep keretében a végtelen rózsamezők is felkereshetők. A felvonulással, rózsakiállítással és kulturális programokkal tarkított rózsaünnepet 2016. június  24 és 26 között rendezik. 

Ajánlom figyelmedbe a tavaly előtti Rózsaünnepről készült beszámolómat és hazánk legnagyobb, ingyenesen látogatható rózsakertjéről (rozárium) szóló bejegyzésemet is.

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!