Balkonada

Virágos programajánló júniusra

Júniusban még nem késő ihletet szerezni a balkonok szépítéséhez és megvásárolni a növényeket. Országszerte sok virágos program hívogat, hogy megcsodáljuk a tavasz színeit, illatait és rátaláljunk a terasz vagy kert újabb ékességeire. A teljesség igénye nélkül ezekből válogattam.

 

Rozarium_086-768x576

 

Nyílt nap a Rozáriumban, Budapest – 2016. június 4

Európa egyik legjelentősebb gyűjteményes rózsakertje, azaz Rozáriuma változatos programokkal és virágvásárral egybe kötött nyílt napot tart. 

A belépés ingyenes, részletes program a rozárium honlapján:

http://www.resinfru.hu/aktualis-3

 

Különleges zöldségnap a Füvészkert, Budapest – 2016. június 4-5

Előadásokkal és palánta vásárral tarkított programon ismerkedhetünk meg a különleges zöldségfajtákkal. Több mint 300 féle ritka és különleges zöldség- és fűszernövény bemutatója és vására a Valeyrac Exotics-től! Növénygondozási tanácsok és praktikus ötletek a szakértőktől.

Szombat 10:00h : Bihari Balázs – dr. Halász Krisztián: “Minden, amit a konyhakertünk elbír.”
Vasárnap 10h: dr. Halász Krisztián – Bihari Balázs: “Babok és rokonaik – 2016. a hüvelyesek éve

További információ:

http://www.fuveszkert.org/

 

13319934_1005019752886433_4235574357935760762_n

 

 

Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok, Fehérvárcsurgó – 2015. június 3-5

A Károlyi kastély csodálatos parkjában 12. alkalommal megrendezésre kerülő Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok – kiállítás, vásár és konferencia – a Károlyi József Alapítvány szervezésében valósul meg. A Kertművészeti Napok díszvendégként Szlovákiát és Hollandiát fogadja Franciaország mellett, melyet a Compagnons du Devoir du Tour de France szervezet Tájművészeti osztálya fog képviselni.

További információk: 

https://karolyikastely.accenthotels.com/hu/esemenyek/12-europai-disznoveny-es-kertmuveszeti-napok-fesztival

 

Krisna-völgyi virágkarnevál,  Somogyvámos – 2016. június 12

“Egy mondás szerint, a virágok mind-mind Isten mosolyát képviselik. A mosolygós nyár érkezését Krisna-völgyben is megünnepeljük, megköszönjük. Vendégeink e napon a virágkertbe is ellátogathatnak, ahol a nyíló virágokból virágkertészünk segítségével egy kis csokrot szedhetnek, melyet a szentélybe lépve az oltáron felajánlhatnak Krisnának. Ha kertjükből szeretnének hozni Krisnának virágot az oltárra, azt is szívesen vesszük :-)

Részletes program a Krisna-völgy honlapján.

 

Tiszavirág Fesztivál, Szolnok – 2016. június 14-18

Ugyan ennek a programnak csak a nevében szerepel a virág, de a természet kedvelőknek kellemes kis kikapcsolódást nyújt a Tisza menti város felfedezése. Nívós zenei és ízes gasztronómiai programokkal, az ország valamennyi régiójából érkező pincészetek kínálatával és nemzetközi sörök bemutatójával várják a nagyérdeműt. Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídján, a Tiszavirág gyaloghídon kézműves portékák közül válogathatunk.

A programok ingyenesek, ide kattintva megtekinthető a részletes lista.

Ha már Szolnokon jársz, mindenképp nézd meg a Rózsakertet a megyeháza és a Verseghy park közötti területrészen. A közel 300 fajta rózsát bemutató Rozáriumot hazánkban őshonos, magyar nemesítésű rózsafajtákból alakították ki.

 

szolnoki-rozsakert

 

Levendula Fesztivál, Tihany – 2015. június 24-26

J Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház szeretettel vár mindenkit a XII. Levendula Hetekre és Levendula Fesztiválra. A levendula `SzeddMagad` akció előreláthatóan 2016. június 20-án kezdődik és a virágzás függvényében, a készlet erejéig tart. A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek a hagyományok elevenednek fel minden évben a Levendula Fesztiválon. A fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is.

levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. A pár éve megépült Levendula Ház Látógatóközpontban megismerkedhetünk a levendula feldolgozásának különböző módjaival. A népművészei kirakodóvásáron kézműves játszóház keretében saját magunk is készíthetünk levendulás díszeket. A Tihany melletti levendula földeken pedig szedd magad akció keretében akár saját magunk is begyűjthetjük a gyógyteának, a finom fűszernek vagy ajtódísznek szánt levendula kötegünket.

Itt elolvashatod, milyennek láttam én a Levendula Fesztivált.

A Minden, ami virág Facebook oldalon pedig további képeket találsz.

További információik:

http://www.bfnp.hu/hu/programok/levendula-fesztival-2016

 

levendula9

 

Rózsaünnep, Szőreg – 2015. június 24-26

Június 20 és 22 között a rózsatermesztéséről híres, Szeged melletti Szőreg számos kiállítással és kulturális programmal hívogatja az érdeklődőket. Lehetőség nyílik betekinteni a rózsatermelők mindennapjaiba, megismerhetjük a rózsaföldeken folyó napi munkát. Magyarország első Rózsamúzeumában az évszázados múltra visszatekintő tárgyi- és írásos emlékeket mutatják be a rózsatermesztés hagyományát. A Rózsaünnep fő látványossága a szombat délutáni  karneváli felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulást követően hajnalig tartó koncertek, színpadi programok, tűzijáték szórakoztatja a Szőregi Rózsaünnep vendégeit.

 
Részletes programért kattints ide.
 

Víz, Zene, Virág Fesztivál, Tata – 2015. június 24-26

A XIX. alkalommal megrendezésre kerülő összművészeti fesztivál minden korosztály számára fergeteges programot kínál. A Tatai vár, az Eszterházy-kastély és az Öreg-tó csodás környezte ad helyet a koncerteknek, kiállításoknak, kirakodó vásárnak.A Török kori átjáróban rendezik a Virágkötészeti Magyar Bajnokságot. 

Részletes program a  Víz, zene, virág fesztivál honlapján.

Előző években készített élmény beszámolóm itt olvashatod el. Itt pedig a fotókat találod.

 

Romantika ünnep, Gyömrő – 2015. június 23-26

Az idei gyömrői Romantika Ünnep Szent Iván éj jegyében telik majd. A kedvelt romantikus programok és helyszínek mellett ezúttal tüzes attrakciók is szerepet kapnak! Az impozáns Teleki kastély lábánál, az erre az estére kivilágított kastélyparkban ad koncertet az Emmy-díjas hegedűművész, Edvin Marton. A Love Story című koncerten 16 fős kibővített kamarazenekarral, valamint négyfős popzenekarral lép színpadra, és remélhetőleg varázsol el mindenkit.

Szombaton ismét az ifjú pároké a főszerep, hiszen a csoportos házasságkötés keretében ebben az évben is több friss házaspárt köszönhetünk majd. Kora estétől a Tófürdőn hatalmas bulival várunk mindenkit, a Madarak Házibuli Zenekar jóvoltából. A strand hátsó részén Szent Iván éji tüzes programok fogadják a látogatókat. Természetesen nem maradhat el az esti romantikus gyertyaúsztatás sem a fantasztikus VoiSingers koncertje közben.

Vasárnap délután a jubileumi, X. Tó Szépe Versennyel és Gálaműsorral zárul a rendezvény. A rendezvény ingyenes, belépőjegyet csak az Edvin Marton koncertre kell váltani.

 

Virágot egy mosolyért!, szerte az országban – 2016. június 28

2016. június 28-án mosolyra és befogadásra váró virágcsokrok lepik el az országot. A hazai virágkötők – a tavalyi nagy siker után- ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak. Az apró figyelmességgel arra kívánnak rávilágítani, hogy a virágok fontos szerepet töltenek be mindennapjainkban. Szépségükkel, bájukkal elkísérnek bennünket a bölcsőtől a sírig, részesei legnagyobb örömeinknek és bánatainknak. Boldogságot, enyhet hoznak, elviselhetőbbé teszik a legnehezebb napokat is.

Az ország bármely szegletében járva mosolyt fakasztó és örökbefogadásra váró virágcsokrokba botolhatunk. A közterekre, parkokba kihelyezett virágcsokrokon egy kis kísérőkártya jelzi, hogy melyik virágüzlet virágkötői állították össze az árválkodó szépséget, kinek köszönhető az önzetlen gesztus. A megtalált virágcsokrok ingyen elvihetők. A készítők örömmel veszik, ha az új gazdik visszajeleznek a virágok további sorsáról. A kísérőkártyán található címek bármelyikére elküldött fotó elismerés és méltó köszönet a virágkötő számára. A visszaérkező fotóval a mosoly körbeér, visszajut ahhoz, aki örömmel, szakértelemmel és lelkesedéssel készítette, hogy egy számára idegen embernek boldog perceket szerezzen.

A rendhagyó kezdeményezéssel a virágkötők azt szeretnék üzenni a világnak, hogy a virág és a mosoly mindenkinek jár, általuk lesznek szebbek a mindennapok. Sokszor természetesnek vesszük szeretteink gondoskodását, barátaink támogatását és elfelejtjük megköszönni azt egy aprósággal, egy virággal és egy mosollyal. Tegyünk ellene, hogy ez ne így legyen!

További információ a Virágot egy mosolyért! hivatalos oldalán, ahol a részt vevő virágboltok térképét is megtalálod.

 

pecs

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!