Balkonada

Legyen a Te kedvenced az Év Fája 2016-ban!

Június 10-ig tart a jelölési időszak a Év Fája versenyben, ahova olyan fák vagy facsoportok nevezését várják, amelyek különleges helyet foglalnak el a körülötte élők, az őt jelölő közösség életében. Nem a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora a döntő, de előnyt jelent, ha őshonos fajú, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti.

 

letenyei

Letenyei platán a 2010-es győztes

 

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra, és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A 2010 óta megrendezett versenybe bárki – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is – nevezhet akár egy egyedi fát, akár egy meghatározott fasort vagy facsoportot. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez is jelzi, hogy a fa valóban egy közösség támogatását élvezi.

 

felsomocsoladi_oreg_hars_1

2011 győztese az öreg hársfa Felsőmocsoládról

 

A nevezett fák illetve facsoportok közül a zsűri 12-15 döntőst választ, majd internetes szavazás dönti el, melyik nyeri el közülük az Év Fája címet. Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

 

eger

2012-ben az egri Termálfürdő területén lévő platánfa kapta a legtöbb szavazatot

 

A verseny külön kategóriája a “Hős Fa”, erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával ismerik el a fák megmentése érdekében tett áldozatos munkát. A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

 

vackor_02_takacs_gabor

A mesebeli vén vackorfa Gödöllőről 2013-ban tarolt

 

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el.

 

tata1

A tatai öreg platán 2014-ben nyert, majd az Év Európa Fája versenyben ezüstérmes lett

 

A korábbi években három alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, legutóbb 2016-ban, az azóta országszerte ismertté vált bátaszéki molyhos tölgy.  

 

bátaszék-600x450

Bátaszéki molyhos tölgy 2015 hazai és európai nyertese

 

Az Év Fája versenyre a jelöléseket a http://evfaja.okotars.hu oldalon regisztrálva, kizárólag online lehet beadni.

Forrás

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!