Balkonada

Csodálatos Varázskert a Vasi-Hegyháton

Európa-szerte ismert a pompázatos havasszépék vagy más néven rododendronok Vas megyei mesebirodalma. Májusban és júniusban bódító virágillat és fantasztikus színpompa várja a Jeli Arborétumba látogatókat. Sétálj egyet Te is a “virágos gróf” Varázskertjében!

 

jeli arborétum

 

Vas megye délnyugat–északkeleti irányban húzódó csodaszép dombvonulatán, a Vasi-Hegyháton, Kám község mellett található a Jeli Varázskert. A kert létrehozója a „virágos gróf”, Ambrózy-Migazzi István Nizzában, Franciaország mediterrán klímájú vidékén, majd a Vas megyei Tanán nevelkedett, ahol a növények szeretetét már korán magába szívta. Nem csoda, hogy a bécsi középiskolában a botanika lett a legkedvesebb tantárgya. Utazásai során elbűvölte a mediterrán vidékek természeti szépsége és elhatározta, hogy ezt nálunk is megvalósítja.

 

jeli arborétum1

 

1892-ben házasságot kötött Migazzi Antónia grófnővel, és a feleség felvidéki, malonyai birtokán a gróf létrehozta első arborétumát, amely mintegy 1500, többnyire külhoni fajtából állt. Az I. világháború során elvesztették a külhoni birtokot, mivel ragaszkodtak magyar állampolgárságukhoz. A Malonyai Arborétum a mai napig látogatható.  

A háború után talált rá egy új arborétum létesítésére alkalmas földterületre, egy tűzifaerdőre Kám község határában. Növényhonosításainak eredményével még napjainkban is találkozhatunk: sáfrány-, hóvirág- és tőzike-fajokra bukkanhatunk a ma Ambrózy-erdőnek nevezett területen. A mai Felsőkertben, 5 hektárnyi területen indította a munkát, s folytathatta 1933-ban bekövetkezett haláláig. Özvegye élete végéig, 1945-ig gyakran járt ki, őriztette és fenntartotta a kertet. 

 

jeli arborétum2

 

jeli arborétum3

 

jeli arborétum4

 

jeli arborétum5

 

jeli arborétum6

 

jeli arborétum7

 

jeli arborétum8

 

jeli arborétum9

 

1953-ban a kertet védetté nyilvánították, ekkor kiderült, hogy a grófi hagyatékból mindössze 15 fenyő és 19 lombhullató fás növényfajta maradt. A hatvanas években erdészeti rekonstrukció következtében az egész arborétum újjászülethetett. A területet tájkörzetekre osztották, ahol Kína, Japán, Amerika, a Balkán és a Kaukázus hazánk földrajzi szélességével, illetve domborzatával megegyező területeinek növényeit mutatták be. Mára már több mint 50 fenyő, 39 nyír, több mint 100 lágyszárú hagymás, hagymagubós és gyöktörzses faj színesítse az arborétum növénypalettáját. Ekkor készültek el a sétautak, az esőházak, a padok és az útbaigazító táblák is.

 

jeli arborétum10

 

jeli arborétum11

 

jeli arborétum12

 

jeli arborétum13

 

jeli arborétum14

 

jeli arborétum15

 

jeli arborétum16

 

jeli arborétum17

 

jeli arborétum18

 

jeli arborétum19

 

jeli10

 

A virtuális sétát mi mással zárhatnám, mint a “virágos gróf” szavaival: 

„Mennyivel boldogabb a névtelenség, mint a rang és az istenverte társadalmi kötelezettségek. Ezért gondolom, hogy a rám maradt vagyonnak csak úgy adok értelmet, ha elvetem. Ha leszek a virágos gróf, a bolond.” (Gróf Ambrózy-Migazzi István)

 

jeli arborétum20

 

További információk a Jeli Varázskert hivatalos oldalán.

Köszönöm a csodás fotókat Ágostonné Fehér Veronika Panni olvasómnak!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!