Balkonada

Bougainvillea (murvafürt), a mediterrán kedvenc

A tengerparti nyaralások során oly sokszor megcsodált murvafürtöt (Bougainvillea) mi magunk is nevelhetünk, akár az erkélyen is. Bár sosem lesz annyira buja, mint a mediterrán országokban, érdemes beruházni egyre. 

 

Szeptember_015-600x400

 

A mi éghajlatunkon teleltetni kell a murvafürtöt, ami igencsak megviseli a növényt. Gyakran lehullajtja az összes levelét és teljesen felkopaszodik. Ilyenkor nem kell pánikba esni, ez természetes folyamat. Tavasszal, amikor beköszönt a jó idő elkezd hajtani és a melegben gyorsan fejlődik, nyár közepére megjelennek jellegtelen, apró fehér virágai és az azokat körülölelő színes, szívalakú fellevelek. Egészen késő őszig, a fagyokig kint tartható és szépen virít.

 

bougainvillea-250350_1920-600x399

 

A bougainvillea kánikulatűrő növény, a napos balkonok sztárja. A virágzáshoz melegre, rengeteg fényre és levegőre van szüksége. Télen hűvösebb, 8-10 °C-os hőmérsékletet, minimális vizet és minél több fényt igényel. Tavasszal fokozatosan érdemes hozzászoktatni a kinti körülményekhez. Meleg és védett helyen hetente tápoldatuzzuk és naponta öntözzük. Két öntözés között hagyjuk kicsit kiszárad mi a földet, de ne legyen folyamatosan száraz. Kánikulában, kis cserépben napi kétszeri öntözés is szükséges lehet. Szeptember közepétől kezdjük el felkészíteni a téli nyugalmi időszakra, hagyjuk abba a tápoldatozást és víz mennyiségét is csökkentsük. Ha a levelei lehullnak, már egyáltalán nem kell öntözni.

 

bougainvilleak-delkelet-kretan

 

Oldalhajtásait tavasszal vágjuk vissza rövidre, a fiatal hajtáscsúcsainak lecsípésével bokrosabb növekedésre serkenthetjük. Ilyenkor végezzük 
el az átültetését is, homokot keverve a földbe javíthatjuk a vízáteresztő képességet és megakadályozhatjuk a gyökerek rothadását. Nagyobb növényeket nem szükséges évente átültetni, megteszi a felszíni talajcsere is. 

 

bougainvillea-73949_1920

 

Szaporítása otthoni körülmények között elég nehéz, egy hosszú hajtás bújtatásával vagy 3-4 szemes, félfás dugványok elültetésével érdemes próbálkozni. Érdemes fóliával vagy üveggel letakarni a gyökérképződősig.

 

Ajánlom figyelmedbe egy magyar bougainvillea szakértő csodás virágait és tanácsait.

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!