Balkonada

Virágos programajánló májusra

Május bővelkedik virágos programokban. Az ország több pontján tartanak kertészeti kiállítást és vásárt, ahol kertbe vagy erkélyre való egynyári növényeket és különlegességeket is beszerezhetünk.  

 

fehérvár18-600x450

 

Japán nap, Gödöllő – 2016. május 8

 

Bepillantás a Japán kultúrába címmel rendeznek ingyenes ikebana bemutatót a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 

japánnap

 

További információ a Királyi Kastély honlapján.

 

Korok-Virágok, Nagytétényi Kastélymúzeum – 2016. május 27-29

Guba Ági és Katona Anna mester virágkötők az adott korok stílusához igazodó virágalkotásai öltöztetik ünnepi díszbe kastély termeit.
A virágkompozíciók az elmúlt korok virágszimbolikájáról is mesélnek. Más-más virág került a misztikus középkor asztalára, egy rokokó szobába, vagy egy biedermeier otthon garnitúrájára.

A kiállítások megtekintése mellett a virágkötészeti bemutatók során alkalom nyílik az alapvető szakmai fortélyok elsajátítására, a virágszimbolika művészettörténeti vonatkozásainak megismerésére. A látogatók betekintést kaphatnak a virágkötészet műhelytitkaiba, különféle technikákkal virágokat alkothatnak, ajándékokat készíthetnek. A hangulatot a virágkötészeti bemutató és árverés, valamint a bútorgyűjteményben tartott szakmai vezetések mellett iparművészeti-, kézműves- és virágvásár teszi teljessé. 

További információk a Nagytétényi kastély honlapján.

 

nagytétény-600x480

 

Kaktusz kiállítás, Füvészkert, Budapest – 2016. május 20-22

Élő kaktusz-kövek a Füvészkertben 2016. május 20 – 22. között Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár.

 

 

kaktusz_lekrinszkiné Huszka Mária1

 

Jeli Arborétum, Kám

Európa egyik legszebb botanikuskertjét a Vas megyei Kám község határában találjuk. Fő látványosságai a májusban nyíló, havasi származású rhododendronok.  A havasszépe, hangarózsa vagy babérrózsa néven is ismert növények színvilága igen változatos. Az arborétumban több, mint 300 rododendron faj él, a példányok száma pedig több ezer.

 

rhododendron-1020848_1920

 

FLORALIA, Római tavaszünnep, Aquincum Múzeum, Budapest –  2016. május 21-22

A római kor legkedveltebb ünnepe, a Floralia, vagyis tavaszünnep elevenedik meg az Aquincumi Múzeumban az Aquincum Baráti Kör szervezésében. Erre az alkalomra fiatal virágkötők római ihletettségű kompozícióikkal díszítik fel a múzeumot és a romterületet. A látogatókat Ókort idéző életmód és kézműves bemutatók várják, betekintést nyerhetnek a római katonák, gladiátorok, germán- és kelta harcosok életébe és harci bemutatókon vehetnek részt. A múzeum szabadtéri színházában Plautus: Szamárvásár című darabja kerül bemutatásra. A program keretében kézműves foglalkozás, valamint római gyermek és ügyességi játékok is lesznek.

További részletek a múzeum honlapján.

 

Floralia_040-600x450

 

Pünkösdi Virágálom, Székesfehérvár – 2016. május 13-16

Pünkösd ünnepén ismét virágba borul Székesfehérvár belvárosa. A fennkölt ünnep a szépségben ölt testet, hisz a hagyományos tavaszköszöntőn virágba öltöznek a templomkapuk, a szobrok és erkélyek, a kiállítóhelyeken évezredes finom porcelánok és különleges festmények várják. A Bory-vár a város ékköveként ragyog tavasszal. A romantika fellegvárának falait elborítják a festmények, külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak. Látott már illatozó virágokba borult belvárost? Jöjjön el hozzánk és álmodjuk együtt a Pünkösdi Virágálmot! A Fehérvári Programszervező Kft. szervezésében virágdíszbe öltözik a belváros, ezenkívül a Jancsárkert termelői piac pünkösdi kóstolóval, keleti porcelánok kiállításával a Szent István Király Múzeumban, kisvonatos városnézéssel, kirándulással a Bory-várba, és még további programokkal várja az érdeklődőket.

 

susu-a-sarkany-szekesfehervaron-punkosd-vasarnap-600x480

 

Séta a Budai arborétumban

Időponttól függetlenül bármikor ajánlom egy kis családi sétára a Gellért-hegy lábánál elterülő Budai Arborétumot. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960-féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. A Felső Kertben gyógynövény-kertet és sziklakertet is találunk. A kert ingyenesen látogatható, érdemes hétköznap felkeresni, mert akkor a Felső Kert is nyitva van.

 

Corvinus14_092-600x450

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!