Balkonada

Balkonládák beültetésének fortélyai

A tavasszal beültetett, még fiatal balkonnövények már a nyári virágpompa ígéretét hordozzák. Ahhoz, hogy a virágok megfelelően fejlődjenek, nem szabad túlzsúfolni azokat és néhány egyéb szabályt is érdemes betartani.

 

Június_092-600x450

 

Minél gondosabban járunk el a balkonládák beültetésénél, annál jobban fejlődnek majd a növényeink. Fontos, hogy az erkély fekvésének megfelelő növényeket válasszunk és csak is azonos igényű növényeket társítsunk.

 

balkon42

 

A használt ládákat alaposan tisztítsuk ki mosószeres forró vízzel, kefével. Az újonnan vásárolt ládák alját fúrjuk ki, hogy a felesleges víz el tudjon majd távozni. A mázas agyagedényeket érdemes egy-két napra vízbe áztatni, hogy később ne vonják el a nedvességet a növényektől.

 

balkon41

 

A keskeny ládákba csak egy soros beültetést tervezzünk. Ha balkonláda legalább 18 centi széles, akkor gondolkodhatunk a kisebb növényke kétsoros beültetésén. A magasabb növények kerüljenek a hátsó sorba, előre az alacsonyabb növésű és csüngő habitusú növények kerüljenek. Mindenképp vegyük figyelembe a beültetésre kerülő növényekhez ajánlott tőtávolságot és a két sor növényeit háromszög alakban helyezzük el (a hátsó növényke közötti hézag közepével egy vonalba ültessük ez első sor növényeit.

 

balkon46

 

A ládák aljára vízelvezető drén réteget tegyünk (agyaggranulátum, kavics, agyagdarabok, esetleg hungarocell). Rakhatunk ide felszivató anyagot is, mint pl. intimbetét vagy eldobható pelenka belseje. A földet érdemes homokkal keverni. A ládát félig töltsük meg földdel és először a hátsó sor növényeit helyezzük be. Beültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növénynek pont annyi része kerüljön a föld alá, mint a kis cserépben volt. Ezután töltsük fel földdel a növények közötti részeket és finoman nyomkodjuk a földet a gyökérlabdákhoz. Végül az egész ládát töltsük fel földdel és tömörítsük. Ha 2 centi távolságot hagyunk a peremtől, akkor nem fog kifolyni a víz öntözéskor. Közvetlenül a növények tövéhez közel jó alaposan öntözzük be.

 

balkon44

 

A ládákat úgy helyezzük el, hogy azok biztonságosan álljanak, még véletlenül se eshessenek le. Legjobb állítható méretű balkonláda tartókat beszerezni. Különösen fontos figyelni, ha keskeny ablakpárkányra helyezzük a ládákat.    

 

balkon48

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!