Balkonada

Így kezdd el a balkonzöldítést

Az élő zöld utáni vágyunkkal sokszínű növénypompát teremthetünk magunk köré és virágtengerré változtathatjuk a pár négyzetméteres erkélyt is. A balkonzöldítés egyszerűbb, mint gondolnád. Az őszig tartó virágözönhöz csupán pár szabályt kell betartanod.  

 

Pintér Márta

Pintér Márta

Találd ki, tervezz!

A legapróbb balkon is ezernyi lehetőséget ad arra, hogy növényekkel benépesítsük. Határozott, jól átgondolt, világos elképzelés segíthet, hogy ne káosz legyen a végeredmény, hanem igazán kellemes hely jöjjön létre, pont olyan, mint amit megálmodtál. Érdemes egy kis időt szánni a tervezgetésére, hogy aztán önfeledten, elégedetten élvezhesd a lemenő napsugarait, a hajnali madárcsicsergést vagy épp a gőzölgő kávé zamatát.

Mindenek előtt talált ki a terasz funkcióját, hisz másként kell berendezni egy teraszt, ahol csak kávézgatni akarsz vagy ahol ruhákat is szárítasz. Nem mindegy az sem, hogy kutya, cica kényeztető lakhelyéül is szolgál vagy esetleg gyermekbarát balkonra van szükséged. Legjobb, ha összeírod a kívánságaidat. Ebben a szakaszban, merj nagyot álmodni, írd össze a vágyaid. Pár nap múlva térj vissza a listára, vedd számba a lehetőségeket és döntsd le a korlátokat

 

viczai Károlyné

Viczai Károlyné

 

Találd ki a terasz uralkodó színét. Egy színes, pl. kék balkonon kevésbé érvényesül a virágok színpompája, a fekete-fehér eleganciája pedig igényesebb, minőségibb növényeket követel. Ha mindez megvan, jöhetnek a bútorok. Sokan felismerték a balkonok jelentőségét, így pl. a helytakarékos asztalokban is igen széles a választék. Új életre kelhetnek a zöldséges ládák és az olcsó és univerzális raklapok is. Ha Hajós András erkélyére megfeleltek, akkor talán nálad is megteszik. 🙂

Tervezz nyugodtan bármit a balkonra, ehhez ingyenes balkontervező programokat is találsz az interneten. A nyári hőségben jól jöhet egy kis árnyékolás vagy egy hűsítő csobogó

 

hajós

Hajós András erkélye

 

Ültetőedények

Az ültetőedény a benne lévő földdel a növény természetes élőhelyét helyettesíti, az edénynek nagy szerepe van a növények fejlődésében. Gyakorlatilag bármibe ültethetünk, ha biztosított a felesleges víz elvezetése és a gyökerek növekedéséhez megfelelő hely áll rendelkezésre. A pangó vizet igen kevés növény viseli el, azért az ideális ültető edény alján lyukak találhatók, ahol távozhat a víz, amit a növény nem tud felszívni.  Jó megoldás lehet az is, ha az ültető edény aljára vízelvezető drénréteg, pl.  agyaggranulátum kerül.

A víztárolós virágládák nemcsak a vízelvezetést oldják meg, hanem mivel tárolni és adagolni is képesek a vizet, így megúszhatjuk a naponkénti locsolást, elegendő néhány naponta pótolni a vizet. Az edény választásnál is érdemes előre gondolkodni, a téltűrő növényekhez fagyálló cserepet választani.

Az edény formájának választásánál  célszerű figyelembe venni a növények formáját, habitusát. A terebélyes növekedésű virágok kiszélesedő formájú cserepekben mutatnak jól, a dézsás fácskák jól illenek a négyszögletes edényekbe. Ezt a pár alapvető szabályt betartva képzeletünkön és kreativitásunkon múlik csak, hogy mibe kerülnek a balkonnövényeket.   A szokásos virágtartók, ültető edények helyett bármit használható, ami tetszik és bele illik a környezetbe.

 

flowers-1322090_1920

 

Növényválasztás

A balkonon a hely korlátozott, de gazdagon virágzó cserepes és dézsás növényekkel az erkély valóságos édenné válhat. A saját virágparadicsom érdekében fontos a körülmények figyelembe vétele. Az erkély tavasszal és nyáron mutatja bombaformáját, de megfelelő növény választással minden évszakhoz találhatunk szépségeket, amik közelebb hozzák a természetet.

balkonládák beültetésének ideális időpontja május közepe, bár a kertészetek már jóval előbb árulják a növényeket, egyes növények fagyérzékenyek lehetnek, így érdemes megvárni a fagyosszenteket. Érdemes átgondolni, azt is, hogy a nem fagytűrő növényeket tudjuk-e majd valahol teleltetni, a téli vegetációs időszakban tárolni.

Nagyon sok minden múlik a növényválasztáson. Fontos ne csak a növény külső adottságaira (szín, habitus, stb) koncentráljuk, hanem  vegyük figyelembe a balkon méretét, fekvését, adottságait és a vásárolni kívánt növények igényeit. A csöppnyi virágok nem igazán mutatnak jól egy hatalmas térben, ahogy egy kis balkonra sem érdemes nagy szoliter növényt vásárolni. 

Az erkély adottságai is korlátok közé szorítanak bennünket. Más növények kellenek egy napos, egy félárnyékos és egy árnyékos balkonra. 

Az erkélyen sem kell lemondani az illatokról sem. Sok balkonon is nevelhető illatos növényt találunk és akár egy fűszertornyot is készíthetünk.

 

balcony-936798_1920

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Így hozz létre fűszerkertet a balkonon

🌷 Pozsgás összeültetések

🌷 Balkonládák beültetésének fortélyai

🌷 Petúnia, a második legnépszerűbb balkonnövény

🌷 Mit ültessek a muskátli mellé?

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!